icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Franse alpen
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Beaufortain

 • 20 mei 2016
 • Door: Noes Lautier en Robert Eckhardt
 • Fotografie: Robert Eckhardt

De Beaufortain bestaat niet uit een keten van aaneengesloten toppen, maar uit een gebied met verspreid liggende bergen. De opvallendste is de Pierra Menta (2.714 m), die als een massieve rotsklomp oprijst uit de aarde en die van heinde en verre te zien is. Maar de Aiguille de la Nova (2.893 m) maakt de meeste indruk met zijn gekartelde graten en rotstorens. Het wandelen is hier absoluut niet saai, want groene weiden en stenige bergflanken wisselen elkaar voortdurend af.

Minstens even belangrijk als de bergen zijn de alpenweiden waar grote kuddes roodbruine koeien romige melk produceren voor de beroemde Beaufortkaas. Het boerenbedrijf wordt hier nog op grote schaal uitgeoefend, wat voor veel levendigheid in de dorpen zorgt. De koeien en de schaapskuddes voorkómen dat het bos te veel oprukt, anders zouden de hellingen in rap tempo volledig begroeid zijn met bomen en struikgewas. Markant zijn de vier grote stuwmeren die voorzien zijn van bijzondere stuwdammen. Er starten enkele wandelingen bij zo’n barrage. Op het OV moet je in deze regio niet rekenen: de tochten beginnen veelal op plekken waar geen bus komt. Smalle weggetjes naar de startpunten behoren hier sowieso tot de standaardingrediënten van de meeste tochten.

Natuurlijk heeft ook de Beaufortain zijn Ultra Tour du Beaufortain. In juli leggen de mannen en vrouwen ultratrailers 105 kilometer af en stijgen en dalen daarbij 6.400 meter. Als je dat in 14.01.10 uur doet, dan behoor je tot de allersnelsten op dit parcours.

Standplaatsen

De Beaufortain ligt in de Savoie en is het beste te bereiken vanuit Albertville. Beaufort is de belangrijkste – en gezelligste – plaats, op de voet gevolgd door Arêches. Op het OV moet je in deze regio als gezegd niet rekenen: de tochten beginnen veelal op plekken waar geen bus komt.

Beste tijd

Half juni tot eind september, behalve in een sneeuwrijk jaar, dan ligt er nog te veel sneeuw in de hogere delen.

Waarom zou je naar de Beaufortain gaan?

Beaufort is een kleine plaats met een paar gezellige terrasjes, restaurants en de beroemde fabriek waar Beaufortkaas geproduceerd wordt. De grote bergen liggen wat verder weg, maar zijn op heldere dagen prachtig te zien. De Beaufortain is een prima inloopgebied, voor mensen die niet meteen grote hoogteverschillen willen overwinnen. Maar dit gebergte is ook uitdagend en mooi genoeg om er een hele vakantie door te brengen. De paden zijn over het algemeen niet al te moeilijk: T2 en T3 (lees ook: uitleg T-moeilijkheidswaarderingen).

SNP Natuurreizen

Naar de Franse Alpen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in de Franse Alpen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Wandelen in de Franse Alpen

Dagtochten

De Roche Parstire, de Grand Mont en de Crête des Gittes zijn drie aanraders in de Beaufortain. De Roche Parstire is een heerlijke, lieflijke wandeling. De Grand Mont is een mineralenparadijs voor wie van mooi gesteente houdt en de Crête des Gittes is een luchtige graat waar je probleemloos overheen wandelt, mits je geen hoogtevrees hebt.

 • Roche Parstire: T2, 3.40 uur, 480 m stijgen/dalen. Dit topje is een kleinood pal boven het Lac de Roselend. Op de heenweg loop je over een met gras begroeide graat, op de terugweg blijkt dat de andere kant van de berg uit indrukwekkende kalkwanden bestaat.
 • Grand Mont: T3, 7 uur, 1140 m stijgen/dalen. De route naar de ruim bemeten top van de Grand Mont loopt door een flank vol glinsterend witte kristallen. Er gaan verschillende routes naar de top: wie over goede knieën beschikt, kan op de terugweg een zeer interessant, maar wel steil alternatief nemen.
 • Crête des Gittes: T2, 5.50 uur, 950 m stijgen/dalen. Twee hoogtepunten kenmerken deze tocht: de in de rotsen uitgehouwen Chemin du Curé die door een nauwe kloof loopt, en de uitzichtrijke graat van de Crête des Gittes.

Trektocht

 • De Tour du Beaufortain: ca. 7 dagen. Max. 1.150 m stijgen p.d., max. 7.30 uur lopen. De meeste etappes zijn korter met minder hoogtemeters. Een klein deel van de route overlapt met de Tour du Mont Blanc (lees ook: Tour du Mont Blanc).

Literatuur

Wandelgidsen

 • Met uitzicht op de Mont Blanc, 38 dagtochten, 10 meerdaagse tochten, kindertochten, Noes lautier en Robert Weijdert, uitg. Robert Weijdert (www.weijdert.nl; www.noeslautier.nl)
 • Topo-guide FFRandonnée 731, Tour du Beaufortain.

Benodigde wandelkaarten

 • IGN 1:25.000, 3531 OT Megève/Col des Aravis.
 • IGN 1:25.000, 3532 OT Massif du Beaufortain/Moûtiers/La Plagne.

Toeristenbureau