icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Westweg Zwarte Woud Duitsland
Routes

Top Trails: de mooiste wandelroutes van Duitsland

  • 24 november 2016
  • Door: Marjolein van Rotterdam
  • Fotografie: Diverse fotografen; org. Toptrails

Is het een keurmerk? Wat is de mooiste Top Trail? Waarom zou je de Albsteig, de Goldsteig of de Eifelsteig gaan lopen? Er zijn veertien Top Trails in Duitsland. Alles wat je erover wilde weten lees je in dit artikel.

Over de Top Trails in Duitsland

Wat is een Top Trail?

Eenvoudigweg een tiptop wandelroute in Duitsland. En een must (tip!) voor iedereen die graag wandelt en in de natuur is. De routes zijn altijd meerdaagse routes. De TopTrailclub is ook een samenwerkingsverband en een marketingconcept.

Hoeveel zijn er en waar liggen ze?

Er zijn nu veertien Top Trails. Ze liggen verspreid over heel Duitsland. Vooral in het midden en zuiden.

Is een Top Trail een keurmerk? Aan welke eisen moeten de trails voldoen?

De Top Trails zijn geen keurmerk, maar alle routes hebben er een: van het Deutsche Wanderinstitut of van het Deutsche Wanderverband. Beide staan voor hoge kwaliteit. Daarnaast beloven de Top Trails je afwisseling, veel te genieten, een goede bewegwijzering, en professionaliteit. Met dat laatste wordt bedoeld dat informatie over de route in no time te verkrijgen is: met één muisklik, of één telefoontje. Elke route heeft service hotline. De Top Trails zijn typisch, eigenzinnig en aantrekkelijk. Verder zijn de routes allemaal anders. Elk van de 14 routes heeft zijn eigen, spannende verhaal.

Wat valt er bijvoorbeeld te genieten?

Zomaar een greep: onverharde wegen, massieve rotsen, steile dalen, smalle paden langs oevers van riviertjes en beken, bossen met een spectaculaire lichtval. Maar ook fijne pauze-adressen. Wandelvriendelijke accommodaties, verzameld onder de noemer ‘Qualitätsgastgeber van Wanderbares Deutschland’, waaronder ook landhotels vallen met wellness-verzorging.

Wat is de mooiste?

Een onbeantwoordbare vraag. Lees verder bij de volgende vraag!

Waarom móet je ze lopen?

Daarvoor heeft elk trail zijn eigen antwoord.

 

Image
Goldsteig Gipfel am Großen Arber Etappe N13 u N14 Foto Tourismusverband Ostbayern
Image
Kammweg Etappe 8 Oberwiesenthal-Fichtelberg_2849 TVE-R.Gaens

1. De Altmuhltal-Panoramaweg, 200 km in Beieren.

De Altmuhtal-Panoramaweg in het zuiden van Duitsland loopt door het natuurpark Altmuhltal. Smalle paadjes leiden je langs rotshellingen, door heidegebieden met veel jeneverbesstruiken en langs hellingen met droog schraalgrasland, een paradijs voor vlinders!

2. De Albsteig, ruim 350 km door voornamelijk Baden-Wurttemberg.

Dit is de oudste wandelroute van de Schwabische Albverein. Waarom de Albsteig een must is? Vanwege de Albtrauf, de noordelijke steile helling van de Schwabische Alb, met uitzichten over de uitlopers van de Alb, in het zuidwesten hier en daar tot aan het Zwarte Woud en de Alpen.

3. De Eifelsteig, 313 km in Noordrijn-Westfalen, Rheinland-Pfalz, en een klein stukje Hoge Venen (België).

De Eifelsteig loop je omdat het hier mysterieus is, gezond en verlaten. En omdat het een oud woud is, met ongelooflijk veel water. Rauschendes Bächlein, so silbern und hell. Het motto van de Eifelsteig is ‘Waar rotsen en water je vergezellen’. Een terecht motto. 

4. De Goldsteig, 660 km in Beieren, door 5 landschapsparken en een nationaalpark.

De Goldsteig loop je omdat het de langste en meest gevarieerde langeafstandswandeling van Duitsland is met twee varianten: de noordelijke over de bergkam en de wat minder uitdagende zuidelijke over de uitlopers van het Beierse Woud. Wij liepen een aantal etappes.

5. De Harzer-Hexen-Stieg, 94 km in de Harz.

Doen omdat je op deze route alle aspecten van de veelzijdige Harzstreek meemaakt. Waaronder het UNESCO werelderfgoed Oberharzer Wasserwirtschaft, het Nationalpark Harz, een belangrijk natuurgebied waar vroeger het IJzeren Gordijn dwarsdoorheen liep, de Rubelander druipsteengrotten en het Bodetal, oftewel 'de Grand Canyon van Duitsland'.

6. De Heidschnuckenweg, 223 km in voornamelijk Nedersaksen.

Deze route loop je omdat je van heide houdt. Of van schapen. Of van allebei. En wie doet dat niet? De route gaat over de uitstestrekte Luneburger Heide en rijgt 30 kleinere en grotere heidegebieden aaneen, onderbroken door bos,- weide-, rivier en veengebieden. Het Heidschnuck is een typisch heideschaap. 

7. De Hermannshöhen, 204 km, Teutoburger Wald.

Doen vanwege de klassieke schoonheid van een wandeltocht over een bergkam met talrijke panorama's en uitzichttorens, en veel loofbomen (spectaculaire herfstkleuren). En vanwege de talrijke toeristische highlights.

8. De Kammweg Erzgebirge-Vogtland, 289 km, over de hoogste toppen van het Ertsgebergte en het Vogtland

Loop bijvoorbeeld over de Auersberg (1019 m), de Fichtelberg (1215 m) en de topaasrots Schneckenstein (883 m). Dichtbij de grens met Tsjechië! De Kammweg loop je omdat je hier letterlijk loskomt van de wereld. Even geen mails, whatsapps en beurskoersen.

9. De Rheinsteig, 320 km van Bonn naar Wiesbaden, op de rechteroever van de Rijn.

Doen vanwege de sportieve uitdaging! Ook al komt de route maar tot 330 m boven NAP, er zitten vele klimmetjes in.

10. De Rothaarsteig, 154 km door het Sauerland, Wittgenstein en Siegerland.

Een must vanwege de diversiteit en de aankleding: de Rothaarsteig is een route die is opgeleukt met bosmeubilair, audio-informatie en extraatjes als een beeldenroute. Het motto is daarom: weg der zintuigen. 

11. De Schluchtensteig, 119 km door het Naturpark Südschwarzwald in het Zwarte Woud.

De Schluchtensteig is een must vanwege de ravijnen en hoogvlakten, paden langs steile hellingen, donderende watervallen, meren en veel natuur met onderweg telkens weer fascinerende uitzichten, soms tot aan de Zwiterse Alpen. 

12. De Weserbergland-Weg, 225 km door Nedersaksen, Hessen, en Noordrijn-Westfalen.

Doen vanwege het Reinhardswald, een van de meest afgelegen en ongerepte bosgebieden in Duitsland, in combinatie met andere natuurparken, en natuurlijk het dal van de Weser. Oók leuk vanwege de mystieke hoogveenlandschappen en indrukwekkende rotsformaties.

13. De Westerwald-Steig, 235 km door voornamelijk de Rheinland-Pfalz.

Deze route doe je vanwege de afwisseling met bossen, plateaus, idyllische dalen en bezienswaardigheden als de druipsteengrot 'Herbstlabyrinth' of het Tertiär- und Industriepark Stöffel (industrieel attractiepark). Bekijk hier het filmpje

14. De Westweg-Schwarzwald, 280 km door Baden-Württemberg in Zwarte Woud.

Waarom? Omdat het de aller- alleroudste is: sinds 1900. Kijk naar dit filmpje en oordeel zelf