icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Goldsteig vanuit Kreuzfelsen
Routes

Goldsteig wandelroute

  • 04 oktober 2016
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Jonathan Andrews

De Goldsteig is een van Duitslands Toptrails, het neusje van de zalm onder de Duitse langeafstandwandelroutes. De route bestaat uit 38 etappes (2 parallel lopende takken) en doe je zowel de noordelijke als zuidelijke tak dan ben je 660 km onderweg.

In het kort

Gelopen Route: Vier etappes (Noord 4 t/m 7) van de Goldsteig, van Herzogau naar Großer Arber (Arberschutzhaus, 1.380 m).
Totale afstand: 65,5 km. Tussen de 5,5 en 6,5 uur lopen per dag.
Zwaarte/moeilijkheid: De vier beschreven etappes zijn redelijk gemakkelijk. De paden slingeren langs en over de toppen, met af en toe een (steile) klim. De ondergrond is van steen, gras, bos of asfalt. Technische moeilijkheden zijn er nauwelijks, hooguit een korte klauterpartij. Toch is het een voordeel als je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.
Navigatie: De Goldsteig is gemarkeerd met bordjes en verf: een gouden ‘S’ op witte ondergrond, in 2 richtingen aangebracht op bomen, stenen, huizen etc. Daarnaast kun je de gids met routekaartjes gebruiken.
Beste tijd: Mei - half oktober. Wij kozen de herfst vanwege de kleuren.
Overnachten: Langs en dicht bij de route zijn dorpen met accommodatie.
Ernaartoe: Utrecht - Herzogau is 755 km. Trein: Utrecht-Furth im Wald, min. 9u reizen en 3x overstappen, prijs vanaf ca. € 160,- e.r. Vanaf Furth im Wald nog ca. 20 min met bus 6079 naar Herzogau (ons startpunt).

Lees hier het reisverslag van vier dagetappes die Nanda Raaphorst liep over de Goldsteig

Land en gebied

Duitsland, Beierse en Boheemse Woud, grensgebied Duitsland en Tsjechië tussen Markredwitz en Passau. De vier beschreven dagen (van de noordtak van de Goldsteig) voeren door berggebied met de Groβer Arber als hoogste top, 1456 meter. De bergen zijn dicht begroeid met bossen, hier en daar hebben stormen de bomen vernield. Dit uiterste oosten van Duitsland is tussen 1945 - 1990 economisch zwaar getroffen door aanwezigheid IJzeren Gordijn. Tot 25 - 30 jaar terug keerden mensen het gebied de rug toe, maar er heeft een kentering ingezet en sinds kort kiezen jonge mensen voor het rustige en goedkopere leven op het land waar groene stroom-techniek in opkomst is. De regio bloeit nu weer op.

De route

De Goldsteig is een van Duitslands Toptrails, het neusje van de zalm onder de Duitse langeafstandwandelroutes. De route bestaat uit 38 etappes (2 parallel lopende takken) en doe je zowel de noordelijke als zuidelijke tak dan ben je 660 km onderweg. De Goldsteig doorkruist het OberPfalzer Wald en het Beierse Woud. Zout, het goud van de middeleeuwen, dat via oude handelswegen van de Donau naar Bóhmen werd getransporteerd, goudvondsten in Oberpfalzer en het Beierse Woud gaven de route haar naam. De route loopt van Markredwitz in het westen naar Passau in het oosten. 140 km na de start in Markredwitz splitst de route zich in een noordelijke bergvariant (280 km) en een zuidelijke tak (235 km). Tourplanner en gps-track op www.rother.de

De noordelijke variant (dit verhaal) voert dicht langs de Tsjechische grens, is bergachtiger dan zuid (o.a. de 12 duizenders tussen Kaitersberg en Groβen Arber) en voert door twee natuurparken plus National Park Bayerische Wald. Je wandelt door indrukwekkende rotslandschappen, nieuwe en oude bossen en beklimt mooi, eenvoudige toppen. Op de zuidroute liggen o.a. het Höllbachtal, de toppen rondom de Sankt Englmar, het landschap om de Brotjacklriegel en wandel je over idyllische paadjes langs de oevers van de Ilz. Vanwege haar status als Toptrail moet de Goldsteig aan hoge kwaliteitscriteria voldoen: bodem, bewegwijzering, bezienswaardigheden, wandelcomfort zijn dik in orde.

Image
Goldsteig trail
De Goldsteig is een van Duitslands Top Trails. De paden glooien langs en over de toppen, met af en toe een (steile) klim.

De beschreven route

Vier etappes, (Noord 4 t/m 7):

  • Dag 1, Herzogau (679 m) - Furth im Wald (408): 17 km, 5,5 uur wandelen, 550 m stijgen, 770 m dalen
  • Dag 2: Furth im Wald (408) - Schönbuchen (545 m): 21 km, 6,5 uur, 830 m stijgen, 690 m dalen
  • Dag 3, Schönbuchen (545 m)- Eck (842 m): 11 km, 720 m stijgen, 420 m dalen
  • Dag 4, Eck (842 m)- Groβer Arber (Arberschutzhaus, 1380 m) = Koningstocht vanwege 8 duizenders; 16,5 km, 6,15 uur, 1100 m stijgen, 560 m dalen

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

De vier beschreven etappes zijn nergens heel zwaar. De paden glooien langs en over de toppen, met af en toe een (steile) klim. De ondergrond is van steen, gras, bos of asfalt. Technische moeilijkheden zijn er nauwelijks, hooguit een korte klauterpartij naar een topje. Toch is het een voordeel (geen voorwaarde) als je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Navigatie

De Goldsteig is gemarkeerd met bordjes en verf: gouden (gele) 'S' op witte ondergrond, in 2 richtingen aangebracht op bomen, stenen, huizen etc. Duidelijke markeringen, waarnaar het soms even zoeken is door een overdaad aan andere routebordjes.
De Goldsteig heeft een officiële routegids en routekaart (1:50.000).

Naar het gebied toe

Utrecht - Herzogau is 755 km. Trein: (www.db.de) Utrecht-Furth im Wald, min 9 uur reizen en 3x overstappen, prijs vanaf ca € 160 e.r. Vanaf Furth im Wald nog ca 20 min met bus 6079 naar Herzogau (ons startpunt). Waldmünchen (startpunt wandel/fietsroute naar Grabenried) ligt ook langs de Goldsteig en op 5 km van Herzogau.

Beste tijd

Mei - half oktober. Wij kozen voor de herfst vanwege de bossen met berken en beuken.

Overnachten

Langs en dichtbij de route vind je dorpen met accommodatie. Tijdens het vijfdaagse traject door het Nationale Park Bayerische Wald kun je 3 nachten in hutten slapen. Ze liggen ver uiteen. Adressen vind je op www.goldsteig-wandern.de (Search & Book).

Image
Goldsteig trail
De grens tussen Duitsland en Tsjechië

Kaarten, gids, routeplanner

  • Officiele gids: Goldsteig, 38 etappen, von Marktredwitz nach Passau, door Eva Krötz, Duitstalig, uitgeverij Rother. Met routeplanner, routekaartjes (1:100.000), hoogteprofielen en pasword om gps-track te downloaden.
  • Tourplanner en gps-track op www.rother.de
  • Neem ondanks track ook altijd gidsje en goede kaart mee: Leporello Wanderkarte 1:50.000. een water- en scheurvaste kaart, uitgegeven door www.publicpress.de met hoogteprofielen en gps-coördinaten die overeenkomen met die genoemd worden in de Roter-gids.

Handige sites/adressen

Tourist-Information Waldmünchen
Marktplatz 16
93449 Waldmünchen
T: +49 (0)9972 / 307-25
Info: www.bayerischer-wald.de
E: tourist@waldmuenchen.de

Websites: