icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Westweg Zwarte Woud Ernst Kremers
Routes

Wandelroute Westweg in het Zwarte Woud

  • 20 november 2019
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Ernst Kremers

De Westweg werd al in 1900 aangelegd en is daarmee de eerste Duitse ‘Fernwanderwege’. De route voert je letterlijk langs en over alle hoogtepunten van het Zwarte Woud. Een prachtige kennismaking met het Zwarte Woud, voor een volledige tweeweekse wandelvakantie in dit gebergte is. Je zult niets te kort komen!

In het kort

  • Van Pforsheim naar Basel
  • Lengte:  285 km
  • Etappes: 11

De Westweg voert je dus letterlijk langs en over alle hoogtepunten van het Zwarte Woud. Je komt over de hoge venen van de Hornisgrinde, daarna daal je af naar de Mummelsee. Verderop naar het zuiden ga je door het Kintzigtal richting Titisee. Vanaf de Titisee kun je ook kiezen voor een oostelijke variant van de Westweg. Eigenlijk slaat de Westweg geen enkele bezienswaardige bergtop over. Ook de Schliffkopf, de Brend (1.149 m) of de Brandenkopf (994 m), met een prachtig uitzicht over het Kinzigtal, liggen op de route.

Image
Uitzicht Belchen Ernst Kremers
Uitzicht vanaf de Belchen

Het hoogtepunt gaat over de toppen van de Feldberg (1.493m en hoogste top van het Zwarte Woud) en de Belchen. Daar wandel je door een subalpiene omgeving, met een dito natuur én klimaat. De Feldberg en - in wat mindere mate - de Belchen zijn toeristisch zeer populair. Dat geldt nog meer voor de Titisee, waar het in elke periode van het jaar druk is! Tenslotte ga je via een panoramarijke route naar het drielandenpunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, het eindpunt van deze wandelroute.

Image
Zwarte Woud Titisee Ernst Kremers
Titisee

De beste periode om de Westweg te lopen ligt tussen half april en eind september. Het is wel een pittige wandelroute, waarbij je meer dan 9.000 hoogtemeters voor de kiezen krijgt. Omdat je vaak hoog zit, moet je altijd rekening houden met weers- en terreinomstandigheden die in elk seizoen snel kunnen veranderen!