icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Eifelsteig
Routes

Praktische informatie over de Eifelsteig

 • 07 april 2021
 • Door: Erik van de Perre

De Eifelsteig is het uithangbord van de Eifel. Dit langeafstandswandelpad van 313 km is een van de 14 ‘Top Trails of Germany’. Het pad doorkruist de hele Eifel in noord-zuidrichting en verrast met vele adembenemende uitzichten en een grote landschappelijke diversiteit. Van Kornelimünster, een voorstad van Aken, voert de Eifelsteig eerst door ruige hoogveengebieden en het enige nationale park van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, vervolgens door wilde dolomietmassieven en spectaculaire vulkaanlandschappen, en bereikt ten slotte in Trier de vallei van de Moezel.

Korte feiten

Over de Eifelsteig

 • Gebied: Eifel, middelgebergte
 • De route: De Eifelsteig heeft een lengte van 313 km en wordt meestal ingedeeld in 15 etappes, in lengte variërend van 14 tot 28 km. De tocht begint in Aken (Kornelimünster) en eindigt in Trier.
 • Zwaarte: De route biedt voor een middelgebergte aardig wat hoogtemeters: in totaal moet je 7.925 m klimmen en 7.960 m dalen.
 • Moeilijkheidsgraad: Het grootste deel van het traject voert over brede bos- of veldwegen en smalle, soms wat rotsachtige paden.
 • Navigatie: Het traject is volledig gemarkeerd met een eigen logo. Een goede wandelkaart volstaat.
 • Beste tijd: April tot oktober.
 • Naar het gebied toe: Met de auto naar Aken (Kornelimünster) of Trier, alternatief met de trein naar Aken (en verder per bus tot Kornelimünster) of Trier.
 • Overnachten: Kleine hotels, pensions en B&B's.

Image
Eifelsteig
Foto: Touristiek GmbH Gerolsteiner Land

Zwaarte

De Eifelsteig is een 313 km lange middelgebergtewandeling, die toch wel enige eisen aan de conditie stelt. De lengte van de etappes varieert van 14 tot 28 km. Ook de hoogteverschillen – dagelijks 300 tot 800 m klimmen en dalen – zijn niet min. In het verloop van de Eifelsteig worden in totaal ruim 7.900 hoogtemeters bijeengesprokkeld. De stijgingen zijn vaak relatief lang, maar zelden echt steil. Het hoogste punt van de route is de Steling (658 m) in de Hoge Venen (dag 2).

Moeilijkheidsgraad

De Eifelsteig bestaat voornamelijk uit brede bos- en veldwegen, aangevuld met smalle, soms wat rotsachtige paden langs beken en rivieren. Korte deelstukken voeren over geasfalteerde wegen. Ook mensen die last hebben van hoogtevrees kunnen de Eifelsteig lopen. Bij vochtig weer (herfst!) is het hier en daar wel opletten geblazen. Vooral houten trappen, plankenwegen en rotsachtige paden kunnen glad zijn.

Navigatie

De Eifelsteig is gemarkeerd met een driekleurig logo. De gestileerde gele letter ‘e’ symboliseert het ‘Eifelgoud’ (de bloei van de brem), het blauw staat voor de hemel en de maren, het groen voor het bosrijke Eifellandschap. Een stukje van de route (dag 2) gaat over Belgisch grondgebied, dit gedeelte is gemarkeerd met een geel-groene balk.

Beste seizoen

De Eifelsteig is goed begaanbaar vanaf april tot oktober. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. In april bloeien in sommige valleien van het Nationaal Park Eifel miljoenen narcissen, in mei/juni brengt de bloei van het ‘Eifelgoud’ (brem) kleur in de heide. De zomermaanden juli en augustus zijn het hoofdseizoen. In deze periode lokt hier en daar een verkwikkende duik in een maar of (stuw)meer. Omdat de tocht op een hoogte van 300 tot 600 m verloopt en grote delen over lommerrijke bospaden voeren, levert de zomerhitte voor wandelaars meestal niet al te veel problemen op. In de vroege herfst zorgt een stabiel hogedrukgebied boven de Eifel vaak voor zonnig weer. In september/oktober tooien de beukenbossen zich in een gouden jas.

Image
Eifelsteig

Vervoer naar de Eifelsteig

Met de auto

De afstand van Utrecht naar Aken (Kornelimünster) is ca. 210 km, de afstand van Utrecht naar Trier bedraagt 350 km.

Met de trein

Vanaf Utrecht spoor je in ca. 3.30 uur (met overstappen in Keulen) naar Aken (Rothe Erde). Enkeltje vanaf ca. € 19 met Supersparpreis Europa. Info: NS International. Vandaar verder per bus (lijn 66) naar Kornelimünster, duur 20 min., € 2,80 p.p., Info: Aachener Verkehrsverbund

De treinreis van Utrecht naar Trier duurt ca. 6.30 uur (met overstappen in Keulen of Düsseldorf). Enkeltje vanaf ca. € 23 met Supersparpreis Europa. Info: NS International.

Met de bus

Eurolines onderhoudt verbindingen naar Aken vanaf Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Reisduur ca. 6 uur, enkeltje € 25. Info via Eurolines.

Vervoer ter plaatse

Trein

Handig voor Eifelsteig-wandelaars met het oog op een flexibele planning is de nabijheid van de spoorlijn Keulen–Trier. Er zijn stations in Urft (2 km van Steinfeld), Nettersheim, Blankenheim-Wald, Gerolstein, Kordel en Trier.

Gemünd en Olef (dag 4/5) liggen aan de Rurtalbahn en zijn eveneens per trein bereikbaar. Meer informatie via de Deutsche Bahn.

Bus

De meeste overnachtingsplaatsen langs de Eifelsteig zijn per bus bereikbaar. De frequentie varieert echter sterk, naar sommige kleinere plaatsjes zijn er weinig of geen busverbindingen.

Het openbaar vervoer wordt verzorgd door drie grote regionale vervoersverenigingen (Verkehrsverbunde), die elk een eigen dienstregeling (trein/bus) publiceren:

Eifelsteig-wandelbus

Deze bus (lijn 770), die tussen Golbach en Mirbach rijdt, biedt interessante opties voor twee etappes (dag 6 en 7) in het noorden van de Eifelsteig. Met de wandelbus kun je dezelfde dag terugkeren naar je startpunt (handig wanneer je meerdere dagen op hetzelfde adres overnacht) of een etappe wat inkorten. De Eifelsteig-wandelbus rijdt van Pasen tot oktober en alleen op za., zon- en feestd.

Overnachten

Langs de Eifelsteig vind je een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden voor ieder budget – van comfortabele jeugdherbergen, knusse B&B’s en kleine pensions tot luxehotels. Adresjes waar wandelaars bijzonder welkom zijn, herken je aan het logo ‘Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland’. Voor wandelaars bieden ze speciale voorzieningen: een droogruimte voor kledij en schoenen, een stevig ontbijt, lunchpakketten, de mogelijkheid spontaan en voor één nacht te reserveren, informatie over wandelmogelijkheden in de omgeving, transport van/naar de wandelroutes, bagagetransport enz.

Kaarten en gidsen

Wandelkaarten

 • Eifelsteig: Kornelimünster – Trier, uitg. Publicpress, 1:25 000. Scheur- en waterbestendige kaart, handig formaa
 • Kompass WTK 2502 – Eifelsteig, uitg. Kompass, 1:50 000. Zeer praktische scheur- en waterbestendige wandelkaart

Wandelgidsen

 • Hikeline Wanderführer: Eifelsteig, uitg. Esterbauer. Handige gids met topografische kaarten, 1:35 000, scheur- en waterbestendig
 • Kompass Wanderführer: Eifelsteig, Rebekka & Jürgen Wachowski, uitg. Kompass. Wandelgids met topografische kaarten van de etappes en overzichtskaart, 1:50 000, GPS-tracks
 • Eifelsteig, Jürgen Plogmann, uitg. Rother
 • Eifelsteig – von Aachen nach Trier, Ingrid Retterath, uitg. Conrad Stein Verlag

Reisgids

 • Eifel & Moezel, Erik Van de Perre, uitg. Lannoo. Uitvoerige gids over de Eifel en Moezel.
Image
Eifelsteig
Foto: Touristiek GmbH Gerolsteiner Land

Dag-tot-dag routebeschrijving

Etappe 1: Aken – Roetgen

14,1 km, 4 uur, 350 stijgen en 160 m dalen

Een vrij korte en gemakkelijke etappe om te starten! De Eifelsteig begint op het sfeervolle marktplein van het eeuwenoude bedevaartsoord Kornelimünster en kronkelt aanvankelijk gezapig door de vallei van de Inde naar Walheim. Een deel van het traject verloopt langs het tracé van de voormalige Vennbahn-spoorlijn, waarover nu een populaire fietsroute loopt. In Walheim verlaat de Eifelsteig het dal en begint de klim naar de Hoge Venen. Plankenwegen leiden door het Natuurpark Struffelt Heide, een ongerept hoogveen- en heidegebied. Vervolgens kom je langs een klein stuwmeer (Dreilägerbachtalsperre), aangelegd als drinkwaterreservoir voor de stad Aken. De etappe eindigt even verderop in het stadje Roetgen, de ‘toegangspoort tot de Eifel’.

Etappe 2: Roetgen - Monschau

17,2 km, 5 uur, 330 m stijgen en 345 m dalen

Aan de rand van Roetgen wacht een curiositeit: de Eifelsteig dwarst hier het tracé van de voormalige Vennbahn. En dat betekent dat je heel even Belgisch grondgebied doorkruist: het volledige tracé van de voormalige spoorlijn is namelijk Belgisch territorium – dat hebben ze allemaal netjes geregeld in het Verdrag van Versailles (1919). Even later duik je opnieuw België in en daar blijft de Eifelsteig de volgende uren ook. Ook het logo wisselt: in plaats van het vertrouwde Eifelsteig-logo, waarmee de route in Duitsland is gemarkeerd, toont voortaan een geel-groene balk de weg. De Eifelsteig klimt nu verder naar de Hoge Venen, een beschermd natuurgebied met ruige, ongerepte veenlandschappen en prachtige uitzichten. Op de Steling (658 m) bereikt de wandelroute haar hoogste punt. Even later trekt een merkwaardige rots langs het pad de aandacht: Kaiser Karls Bettstatt (het bed van keizer Karel). Op deze grote kwartsietrots bracht Karel de Grote volgens de legende een kille nacht door nadat hij tijdens een jachtpartij in het veen was verdwaald. Vervolgens zakt het pad naar de vallei van de Roer. De etappe eindigt in de lakenweversstad Monschau, voor velen het mooiste vakwerkstadje van de Eifel.

Etappe 3: Monschau - Einruhr

24,4 km, 8 uur, 750 m stijgen en 870 m dalen

Een pittig traject met een karrevracht hoogtemeters en de klaterende Roer als trouwe metgezel. Vanuit Monschau slingert het pad eerst langs de Perlenbach, een zijriviertje van de Roer. Vanaf het stuwmeer van de Perlenbach gaat het omhoog naar het dorp Höfen, vermaard om zijn metershoge beukenhagen, waarin deuren en ramen zijn ‘geknipt’. Deze prachtige hagen, aangelegd rond boerderijen en woonhuizen, bieden bescherming tegen de wind, die de ruige hoogten van het Monschauer Land vaak geselt. De Eifelsteig neemt vervolgens een stevige duik richting de Roer, die door een ongerepte, diep ingesneden vallei kabbelt. Een prachtig traject met smalle rotspaadjes, gekruid met vele uitzichtpunten. Een van de mooiste is de Perdsley, vooral in de herfst, wanneer de beukenbossen een rode jas aantrekken. Het eindpunt, Einruhr, ligt aan de zuidpunt van een groot stuwmeer, de Obersee.

Etappe 4: Einruhr - Gemünd

21,2 km, 6.30 uur, 635 m stijgen en 585 m dalen

De vierde etappe is zeer waterrijk. Het pad kronkelt in de schaduw van heerlijke beukenbossen langs een reeks grote stuwmeren door het Nationaal Park Eifel naar Gemünd. Vanaf de Urfttalsperre, een van de oudste stuwdammen van Duitsland, schiet het pad de hoogte in naar de Dreiborner Hochfläche, een ruig, open landschap, waar in de vroege zomer overal de brem bloeit. Vervolgens kom je langs het verlaten spookdorp Wollseifen en de NS-Ordensburg, een voormalig opleidingscentrum van de NSDAP. In 2016 werd hier het bezoekerscentrum Vogelsang IP geopend met een moderne expositie over de NS-Ordensburgen. Onder hetzelfde dak zit ook het Nationaal Park-Centrum Eifel. Het pad golft nu behoorlijk op en neer en duikt ten slotte omlaag naar de vallei van de Urft, een zijriviertje van de Roer. Het eindpunt, Gemünd, ligt aan de samenvloeiing van de Urft en de Olef.

Tip: boottocht op de Roer
Deze etappe kun je fors inkorten door met de boot van Einruhr tot aan de Urfttalsperre te varen (7,5 km korter, 2.30 uur minder). Een handige optie bij slecht weer of voor wie met kinderen wandelt. In het seizoen gaat meermaals per dag een rondvaartboot van Einruhr naar Rurberg, van daar kun je met een tweede boot meteen door naar de Urfttalsperre (stuwdam).

Etappe 5: Gemünd - Steinfeld

18 km, 5.30 uur, 560 m stijgen en 380 m dalen

Vanaf Gemünd klimt het pad door de vallei van de Olef geleidelijk door het bos omhoog. Het eerste hoogtepunt van de dag is het uitzichtpunt Kuckucksley (schuilhut). Van daar kijk je uit over het schilderachtige Oleftal en het dorp Olef. Op het volgende deelstuk herinneren verlaten ertsgroeven aan de mijnbouwgeschiedenis die hier al lang voltooid verleden tijd is. Voorbij het dorpje Golbach opent het landschap zich en aan de horizon duiken de torens van het klooster Steinfeld op. Wat het middeleeuwse klooster met appels te maken heeft? Ga op zoek naar het grafmonument van de heilige Hermann Josef en je vindt het antwoord…

Tip: trip met de nostalgische railbus
Deze etappe kun je inkorten (6 km korter, 1.30 uur minder) door het eerste stuk (van Gemünd tot Olef) met de trein af te leggen. In de zomer rolt op dit traject bovendien een heerlijk ouderwetse railbus (enkel op zondag).

Image
Eifelsteig

Etappe 6: Steinfeld - Blankenheim

23,4 km, 7 uur, 405 m stijgen en 440 m dalen

Een vrij lange, maar relatief gemakkelijk etappe boordevol geschiedenis. Door lichte loofbossen daal je eerst af naar de vallei van de Gillesbach. Aan de overkant van de vallei klautert het pad naar het uitzichtpunt op de Königsberg (mooi uitzicht op het middeleeuwse Kloster Steinfeld). Daarna gaat het geleidelijk omlaag naar de vallei van de Urft. Hier stuit je op een Romeins bronreservoir: de Grüner Pütz markeert het begin van het beroemde Eifelaquaduct, dat door de Romeinen werd gebouwd om Keulen van drinkwater te voorzien. Vanaf Nettersheim slingert het pad gezapig verder door de weiden en uiterwaarden van het Urft- en het Haubachtal. De dag eindigt in het schilderachtige vakwerkdorp Blankenheim, bewaakt door een imposante burcht. In Blankenheim ontspringt ook de Ahr, die doodleuk opwelt in de kelder van een vakwerkhuis.

Tip: Eifelsteig-wandelbus
Op deze etappe biedt de Eifelsteig-wandelbus mogelijkheden voor een flexibele planning (zie vervoer ter plaatse).

Etappe 7: Blankenheim - Mirbach

17,9 km, 5.30 uur, 420 m stijgen en 430 m dalen

Op de eerste 7 km tot aan de Ripsdorfer Mühle loopt de Eifelsteig gelijk op met het historische ‘broodpad’. Over dit pad, dat goed op en neer golft, kwamen vroeger de handelaren uit de omliggende dorpen naar Blankenheim om hun brood te verkopen. Halverwege kun je op adem komen in de Brotpfadhütte. Een dot van een schuilhut – mét een gastenboek. Via de kruisweg bij Alendorf klimt de Eifelsteig naar de Kalvarienberg, die opvalt door de ongewone vegetatie: naast massa’s jeneverbesboompjes groeien hier zeldzame orchideeën. Het uitzicht vanaf de ‘calvarieberg’ reikt tot aan de vulkaankegels van Aremberg, Hoher Acht en Nürburg. Ten slotte gaat het over brede bos- en veldwegen door de valleien van Lamperts- en Mirbach verder naar Mirbach. Dit piepkleine Eifeldorp verrast met een boeiende Erlöserkapelle (prachtige gouden mozaïeken!).

Tip: Eifelsteig-wandelbus
Ook op deze etappe rolt de Eifelsteig-wandelbus (zie vervoer ter plaatse).

Etappe 8: Mirbach - Hillesheim

26,1 km, 8 uur, 485 m stijgen en 510 m dalen

Op deze zacht golvende etappe krijg je al een vrij goed zicht op de vulkaangebieden, die de volgende dagen doorkruist worden. Na ruim 9 km gaapt rechts van het pad een groot gat in het landschap: in de groeve Meerbusch wordt op grote schaal kalksteen gewonnen. Een paar kilometer verderop wacht een geologische curiositeit: de ‘groeiende waterval’ Dreimühlen. De groei van de waterval – tot 10 cm per jaar – is een gevolg van de afzetting van travertijn (kalksteen). De Eifelsteig verloopt nu hoofdzakelijk over veldwegen en leidt via het Kloster Niederehen, de Burg Kerpen (privékasteel, geen bezichtiging mogelijk) en het dorpje Berndorf (900 jaar oude weerkerk!) naar Hillesheim, de ‘misdaadhoofdstad van de Eifel’. Fans van Sherlock Holmes en Alfred Hitchcock kunnen hier zelfs in een heus Krimihotel overnachten.

Etappe 9: Hillesheim - Gerolstein

19,9 km, 6 uur, 495 m stijgen en 565 m dalen

De negende etappe is een van de meest afwisselende. In Hillesheim voert de Eifelsteig langs de imposante middeleeuwse stadsmuur. Vandaag duiken ook de eerste vulkanen op. En je mag er al meteen eentje beklimmen: vanuit het dorp Dohm schiet het pad fors de hoogte in naar de top van de Rother Kopf. In de flank van deze oude vulkaan werden ooit molenstenen vervaardigd. Daarvan getuigen verlaten gangen en half afgewerkte molenstenen. Het pad zakt vervolgens naar een klein stuwmeer (Stausee Gerolstein) aan de rand van Gerolstein. Hier kun je afkorten en meteen doorlopen naar het centrum van Gerolstein. Niet doen, want dan mis je het mooiste! Spectaculair is namelijk het volgende traject door de dolomietrotsen van Gerolstein. Deze grillige rotstorens zijn overblijfselen van een voormalig koraalrif. 400 miljoen jaar geleden (devoon) was de Eifel nog door de zee bedekt. Een van die rotstorens, de Munterley, biedt een heerlijk uitzicht op Gerolstein. In de flank van de dolomietrotsen ligt zelfs een grot verborgen, die 30.000 jaar geleden door neanderthalers bewoond was: de Buchenlochhöhle. Hogerop voert het pad langs de Papenkaule, een vulkaankrater, die 10.000 jaar geleden bij een explosieve uitbarsting ontstond. Van lava zie je daar echter geen spoor: de lava ontsnapte via een ‘achterpoortje’ (kalksteengrotten) en stroomde uit de zijkant van de berg naar het dal van de Kyll omlaag.

Etappe 10: Gerolstein - Daun

24,9 km, 8 uur, 775 m stijgen en 675 m dalen

Een pittig traject met schitterende vergezichten en… veel hoogtemeters. In Gerolstein is het al meteen raak. Stenen trappen leiden vanuit het centrum naar de Löwenburg, die hoog boven de stad troont (300 m omweg, mooi uitzicht op Gerolstein!). Door het bos gaat het vervolgens verder omhoog naar de Dietzenley. Na 1,4 km loont een ommetje (100 m extra) naar de Heiligenstein de moeite (groots uitzicht op de stad en de omringende dolomietrotsen). Na 4,7 km sta je boven op de houten uitzichttoren van de Dietzenley te genieten van alweer een prachtig uitzicht op grote delen van de Vulkaaneifel. De Eifelsteig slingert daarna door een gemengd bos naar het ‘muizenvallendorp’ Neroth. Een knus dorp met een origineel muizenvallenmuseum en de grootste muizenval ter wereld – groot genoeg in feite om een zebra te verschalken. Zet je schrap, want de volgende klim naar de Nerother Kopf (652 m), nóg een verweerde vulkaanstomp, is niet van de poes. De top wordt bekroond door de ruïne van een burcht, waaronder een verlaten mijngang (niet toegankelijk) ligt: ook hier werden namelijk molenstenen gehouwen. Een lange afdaling brengt je naar Neunkirchen. Vandaar over bos- en veldwegen gezapig verder naar Daun.

Image
Eifelsteig
Foto: Touristiek GmbH Gerolsteiner Land

Etappe 11: Daun - Manderscheid

22,6 km, 7 uur, 540 m stijgen en 635 m dalen

Dé blikvanger van de Vulkaaneifel zijn de met water gevulde maren, de ‘blauwe ogen van de Eifel’. Vooral de drie Dauner Maare zijn beroemd. Het 30.000 jaar oude Gemündener Maar is het oudste van het trio. Het Weinfelder Maar ontleent zijn naam aan een verdwenen dorp (enkel de kerk bleef bewaard), de naam Totenmaar (dodenmaar), die ook vaak wordt gebruikt, herinnert aan de ondergang van het dorp als gevolg van de pest. In het Schalkenmehrener Maar kun je in de zomer een duik nemen. Over veld- en boswegen gaat het verder naar Üdersdorf, waar de vallei van de Lieser wordt bereikt. Vanaf hier loopt de Eifelsteig gelijk op met de Liesersteig. Onderweg kom je onder meer langs het Eckfelder Maar. Het droge maar is het oudste maar van de Vulkaaneifel en ontstond 45 miljoen jaar geleden. Wereldberoemd werd het door de vondst van unieke fossielen zoals het ‘Eckfelder oerpaardje’. Het pad wordt steeds avontuurlijker, verloopt nu hoog boven de rivier in de flank van de vallei en biedt mooie doorkijkjes op de Lieser en ten slotte (vlak voor Manderscheid) op de ruïne van de Oberburg.

Etappe 12: Manderscheid - Himmerod

17,9 km, 6 uur, 515 m stijgen en 580 m dalen

Het eerste deel van deze etappe is puur genieten! De vallei van de Lieser is diep ingesneden, het pad smal en rotsachtig en gekruid met mooie uitzichten, eerst op de burchtruïnes van Manderscheid (Oberburg en Niederburg), later op de Lieser. Voorbij het dorpje Karl gaan Eifelsteig- en Lieserpfadwandelaars weer hun eigen weg. De Eifelsteig verlaat de vallei, knikt naar het westen en klimt door de velden geleidelijk naar de cisterciënzerabdij Himmerod, een oase van rust.

Etappe 13: Himmerod - Bruch

20,7 km, 6 uur, 430 m stijgen en 540 m dalen

De abdij Himmerod is het startpunt van dit relatief gemakkelijke traject door bossen en velden. De hele dag wandel je langs het kabbelende riviertje de Salm. Ideaal om te ontspannen en tot rust te komen. Een blikvanger aan het einde van de dag is de Burg Bruch, een 13de-eeuwse burcht met twee peperbustorens.

Tip: in Bruch zijn maar weinig overnachtingsmogelijkheden, diverse hotels en B&B’s in de omliggende dorpen bieden echter een kosteloze transfer voor gasten aan.

Etappe 14: Bruch - Kordel

27,9 km, 8 uur, 525 m stijgen en 580 m dalen

Vandaag is het weer menens: de voorlaatste etappe is tevens de langste. Het aantal hoogtemeters valt alleszins best mee. In Bruch verlaat de Eifelsteig de Salm en klimt uit de vallei geleidelijk naar een weidse hoogvlakte met bossen en velden. In Zemmer informeert een streekmuseum over oude ambachten. Aan de ingang van het dorpje Rodt biedt een 20 m hoge uitzichttoren (Fidei-Aussichtsturm) een indrukwekkend uitzicht over de Eifel, de Moezel, de Hunsrück en Luxemburg. In Rodt schiet de Eifelsteig omlaag naar de bosrijke vallei van de Kyll, volgt een paar kilometer dit klaterende riviertje en wint dan weer wat aan hoogte. Vlak voor Kordel wacht nóg een verrassing: midden in het bos sta je plots aan de rand van de Kauley, een hoge zandsteenklip, die loodrecht de diepte in duikt en een mooi uitzicht biedt op het dorp Kordel, het eindpunt van deze etappe.

Etappe 15: Kordel - Trier

17,0 km, 6 uur, 710 m stijgen en 665 m dalen

De slotetappe van Kordel naar Trier is ook een van de mooiste – een afwisselend traject boordevol verrassingen. Geheimzinnige grotten, wiebelige hangbruggen, grillige rotsformaties, stoere burchten… het zit er allemaal tussen. Vanaf Kordel slingert het pad eerst nog een paar kilometer door de schilderachtige vallei van de Kyll. Dan voert het pad het Butzerbachtal in, een wild zijdal van de Kyll. Aan de ingang van het dal kun je een ommetje maken naar de Burg Ramstein (hotel/restaurant). Hogerop flankeren ruige zandsteenrotsen het pad, avontuurlijke hangbruggen voeren over de vrolijk klaterende Butzerbach. Midden in het bos stuit je zowaar op de resten van de Romeinse groeve – in de volksmond ‘Pützlöcher’ genoemd – die de steenblokken voor de bouw van de beroemde Porta Nigra in Trier leverde. Wat in de zandsteenrotsen nog verborgen zit? Grotten bijvoorbeeld. Na 7 km voert de Eifelsteig langs de Klausenhöhle, een voormalige kluizenaarsgrot (bereikbaar via een houten ladder). 2 km verderop wacht er nog eentje: de Genovevahöhle is veel groter en werd vermoedelijk al in de oude steentijd bewoond. De Eifelsteig daalt vervolgens door het bos naar de vallei van de Bieberbach, wint een laatste keer aan hoogte en verloopt op de slotkilometers over een smal, rotsachtig pad hoog boven de Moezel met heerlijke uitzichten op Trier. De Eifelsteig eindigt na 313 km in de Moezelmetropool, die alleen al omwille van het Romeinse Unesco-werelderfgoed een bezoek waard is.