Test Tout Terrain Tanami GT, 2017

Voordelen

fraai en degelijk ontwerp
keuzemogelijkheden in afmontage
rijgedrag
geschikt voor asfalt en onverhard

Nadelen

geen duurzame trapas in standaard afmontage
weinig ruimte onder spatbord bij bandenmaat 55-622

Eindoordeel

Tout Terrain fietsen komen uit Duitsland, hebben stalen frames en zijn bijzonder. De Tanami GT is de randonneur onder de twentyniners.

Sinds 2005 komen er urban bikes, trekkingfietsen, mountainbikes, expeditiefietsen, e-bikes en fietsaanhangers uit het Duitse Gundelfingen. Je herkent ze aan de stalen frames met geïntegreerde bagagedragers. De Tanami GT is een vakantiefiets met grote wielen, dikke banden en een racestuur. De ‘gewone’ Tanami heeft een recht stuur en de Tanami Xplore heeft een Pinionnaaf. Met framematen M tot en met XXL zijn de Tanami’s geschikt voor lange mensen. Maat S ontbreekt; die vind je bij de sterk gelijkende Silkroad met 26 inch wielen.

Frame

Het frame van de Tanami bestaat uit stalen buizen (Dedacciai). De bagagedrager is van roestvrij staal. Met elkaar vormen ze een stijf geheel, zonder bouten die los kunnen rammelen. De drager heeft een verlaagde horizontale buis voor fietstassen. Die hangen dan wat lager en zijn ook makkelijk te openen als er iets groots boven op de drager ligt. Tassen zonder verstelbare haken en beugels kunnen echter ongeschikt zijn voor deze fiets.

Geïntegreerde drager.

Fietsen van Tout Terrain zijn er in een ‘Silver’ en ‘Gold’ uitvoering. Een online configurator laat de opties zien.
Onze testfiets heeft een Rohloffnaaf met tandriem. De tandriemversie is 200 euro duurder dan de kettinguitvoering. Slijtage van een tandriem kan geniepig zijn. Soms scheuren de tanden al binnen 10.000 kilometer los, maar een levensduur van 25.000 kilometer komt ook voor. De koolstofvezels zijn op hun taak berekend, zolang de riem recht uitgelijnd is, de juiste spanning heeft en er geen dingen gebeuren die fabrikant Gates verboden heeft. Een klein scherp steentje kan de tandriem al onherstelbaar beschadigen. Ook zijn tandriemen slechter verkrijgbaar dan kettingen. Toch is carbondrive geliefd bij fietsers die geen zin hebben om een ketting te onderhouden. Steeds meer fietsen ermee zijn uitgerust. De riemspanning is handmatig instelbaar met een excentrische trapas.

Achternaaf.
Exentrische bottom bracket.

De Tanami GT heeft een racestuur, waar draaischakelaars van Rohloff niet op passen. Dat lukt wel met Tout Terrains eigen schakelsysteem met de cryptische naam Cinq5 Shift:R Road. Dit zijn remgrepen die zowel de versnellingskabels als de remleidingen bedienen. Je moet knijpen om te remmen, heen en weer bewegen om te schakelen; met de rechtergreep naar een zwaardere versnelling en met de linkergreep naar een lichtere.
Ook van Cinq5 is The Plug: een laadadapter met usb-uitgang, boven op de stuurpen, die gevoed wordt door de naafdynamo. Bij een snelheid van 12 km/uur is er genoeg stroom voor een gps-ontvanger. Voor lagere snelheden is er een bufferaccu, de Smart Power Pack II.

Stuurpen met laadadapter.

Alle Tout Terrain fietsen hebben hydraulische schijfremmen. Deze werken uitstekend, al zijn ze niet onomstreden op vakantiefietsen. Nokken voor velgremmen zijn mogelijk in de ‘Gold’-uitvoering.
De balhoofdlagers van Chris King staan bekend om hun duurzaamheid. Dat geldt niet voor de trapas (Shimano XT Hollowtech 2) met externe lagers waar makkelijk vocht en vuil in doordringen. Komt er speling in, dan is vervanging urgent. Chris King is ook hier een prijzig, maar duurzamer alternatief. De veel goedkopere trapas met vierkante passing (Shimano UN55), die vaak tienduizenden kilometers meegaat en het ook met speling nog wel even uithoudt, ontbreekt helaas in de configurator.

Rijgedrag

De zithouding is redelijk sportief, de fiets koerst stabiel rechtuit en is goed wendbaar, ook volbepakt. Dankzij de dikke banden is de fiets geschikt voor onverharde wegen. Wel liep het achterwiel van de testfiets enigszins aan, vermoedelijk door een beschadiging van het spatbord. Bandenmaat 50-622 zou beter passen en ook meer ruimte overlaten voor de afvoer van modder en grind.

Conclusie

De Tanami GT is een snelle, comfortabele en degelijke vakantiefiets.

Specs

Gewicht: 17,2 kg

Frame: CrMo (Dedacciai) in 4 maten

Voorvork: Super C

Achterdrager: met frame geïntegreerde RVS drager

Kleur: 4 standaard kleuren of RAL

Achternaaf: Rohloff

Bottom bracket: TT Excenter

Trapas: Shimano XT Hollowtech 2

Crankstel: Middleburn

Drijfriem: Gates CDX

Balhoofd: Chris King

Stuurpen: TT Aheadtype, 75 mm +/-6o

Stuur: TT racestuur 440 mm

Velgen: Ryde 210

Zadelpen: TT Micro-adjust

Remmen: TRP Hylex met Shimano LX schijf

Rem- en versnellingsgrepen: Cinq5 Shift:R Road

Spatborden: SKS Longboard

Banden: Schwalbe Marathon Almotion 55-622

Optioneel

Geïntegreerde stuurstop: Ergo Stop Plus

Voornaaf: Son

Verlichting: Son Edelux 2 en achterlicht

Laadadapter: Cinq5 The Plug

Lowriders: Tubus Duo

Standaard: Atran Velo

Merk: Tout Terrain
Model: Tanami GT
Prijs: € 2690 (met derailleur) het hier beschreven model kost 5236
Bedrijf: Tout Terrain
Website: www.tout-terrain.de

Gerelateerd

Delen

Waardering
81247
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *