Test Poppink T08r trekkingfiets, 2014

Voordelen

+ Prijs
+ Rijgedrag
+ Remmen
+ Rohloff

Nadelen

- Geen bel
- Handvatten

Poppink bestaat net twee jaar en is nog een relatief onbekend fietsmerk. We testen de Poppink T08r, een trekkingfiets met 28 inch wielen en een Rohloffnaaf.

Bekijk de video: Poppink T08r


> Bekijk meer video’s op: oppad.nl/video

Poppink: nieuw merk

Poppink is een relatief nieuw Nederlands fietsenmerk. Poppink wil niet de snelste, de hipste of de lichtste fietsen bouwen. Nee, Poppink maakt gebruik van beproefde techniek en standaard frames om een naar eigen zeggen ‘gewone en goede’ trekkingfiets te maken.

Het frame van de Poppink T08

Het frame is van ChroMo staal. Dit standaard trekkingframe wordt door een Tsjechische bouwer voor meerdere merken gemaakt. De lasnaden van de mooie slanke framebuizen zijn netjes weggewerkt. Ook de nokjes voor de bagagedrager en kabelgeleiders zijn keurig gelast.

Met Rohloff 14-versnellingsnaaf

Zoals gezegd: de Poppink is uitgerust met een Rohloffnaaf. Die naaf is met losse achterpatten (de delen waar de as in vastzit) aan het frame gebout, een beproefde en eenvoudige constructie. Als je de ketting moet spannen, draai je de bouten van de achterpatten los, trek je het wiel naar achteren en staat de ketting weer op spanning. De 14 versnellingen hebben een ruim bereik, waardoor je in de 14e versnelling met wind mee erg hard kunt gaan, terwijl je in de eerste ook de steilste hellingen de baas wordt.

Onderdelen

Ook de rest van de onderdelen mag er zijn. Voor en achter zijn stevige dragers van Tubus gemonteerd. Met een flinke lading geven frame en dragers geen sjoege. De fiets neerzetten zonder dat hij omvalt, kan dankzij de stevige Esge framestandaard en de extra standaard op de voordrager. De verlichting is dik in orde. In het voorwiel zit een Shimano XT naaf­dynamo, die via echte kabeltjes de B&M Lumotec voorlamp en de Axa Slim achterlamp aandrijft. De kabels zijn netjes weggewerkt in het frame en de SKS spatborden.

Rijeigenschappen & zithouding

De rij­eigenschappen van de Poppink zijn prima. De 28-inch fiets is vooral gemaakt voor ­lange afstanden op verhard en dat doet hij goed. Het stuurgedrag is rustig; goed in de rechte lijn en redelijk scherp bij korte bochtjes. De banden – Continental ­Contact’s – bieden een goede balans tussen comfort en rolweerstand. Met 16 kilo is de Poppink behoorlijk licht.De zithouding is lekker sportief, zonder dat je pijn in je nek of polsen krijgt. Het iets ­gebogen stuur ligt lekker in de hand, maar de handvatten – Ergon replica’s – hebben het helaas net niet. Vooral voor grote handen zijn ze gewoon te smal en ook sluit de rechter niet mooi aan op de draaigreep van de Rohloffnaaf. Ook mist de wettelijk verplichte bel op het stuur. Verrassend goed zijn de hydraulische remmen van Magura. De ­laatste tijd reed ik vooral met fietsen met de super Magura H33’s, maar de T08 wordt afgemonteerd met H11’s die prijstechnisch een stuk interessanter zijn. Een verschil in ­remvermogen merk ik niet echt. Ook zijn de handgrepen op kleine en grote handen af te stellen met een inbus en tevens kun je het aangrijppunt verleggen. Zo kun je kiezen tussen direct remmen of juist iets meer speling.

Conclusie Poppink T08r

Al met al is de indruk van de Poppink T08 een positieve. Door standaard frames en beproefde onderdelen te gebruiken blijft de prijs laag zonder aan kwaliteit in te boeten. Die handvatten en bel kunnen dat niet veranderen. De Poppink T08 kost compleet € 2.200 en ook die prijs is Gewoon Goed.

Specificaties

Prijs: € 2.200.
Gewicht: 16,01 kg (inc pedalen).
Frame: ChroMo staal.
Versnelling: Rohloff.
Remmen: Magura HS11.
Dragers: Tubus Ergo voor (staal), Tubus Logo Classic achter (staal).
De rest: Ryde Andra 30 velgen, Miche crank, Shimano XT naafdynamo, SKS spatborden, MTB rise stuur, Zoom zadelpen, Tecora ­balhoofd, Selle Assano Volare zadel, Esge standaard, B&M Lumotec voorlamp, Axa Slim achterlicht, Continental Contact 37 mm ­banden.

Merk: Poppink
Model: T08r
Bedrijf: Poppink Fietsen
Website: www.poppinkfietsen.nl.

Gerelateerd

Delen

Waardering
56858
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *