Test Poppink M02 Trekking, 2017

Voordelen

+ Rijgedrag
+ Duurzame onderhoudsarme onderdelen
+ Geschikt voor ruige wegen en paden
+ Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

- Beperkte keuzemogelijkheden in framematen en afmontage

Eindoordeel

Crankset en kettingscherm.

Poppink is een van de jongste Nederlandse fietsenmerken. Met het motto ‘gewoon’ en ‘goed’ wordt de concurrentie uitgedaagd.

In 2013 verscheen Poppink voor het eerst op de Fiets- en Wandelbeurs. Fietsenbouwer Elias van Groeningen was toen net begonnen met het in elkaar zetten van trekkingfietsen in Warnsveld, naast een nieuw landgoed met de naam ‘t Poppink. De naam is ouder: op een topografische kaart uit 1850 wordt al een Poppinkbrug vermeld over een nabijgelegen beek. De M02 Trekking heeft 26 inch wielen. Daarnaast is er de T08 Trekking met 28 inch wielen, die al eerder in Op Pad is beschreven, de CR-MO Trekking (met een mixed frame), de ATB (een twentyniner) en de XL (voor lange mensen).

‘Gewoon en goed’ is het principe achter deze fietsen. Dat lijkt een mooi uitgangspunt voor een betrouwbare fiets die niet hip of chic hoeft te zijn. ‘Gewoon’ komt voor de M02 ook neer op beperkte keuzemogelijkheden: slechts drie framematen, een eenvoudig ontwerp (frame, benaming en design komen overeen met die van het Duitse fietsenmerk Intec) en zes kleuren. De gemaakte keuzes zijn niet altijd goedkoop: zoals een Rohloffnaaf in plaats van een derailleur, of remmen van Magura in plaats van Shimano. Het zijn wel keuzes voor een afmontage met onderdelen die zich in de loop der jaren hebben bewezen; en voor een lagere prijs dan bij veel andere merken, zodat er nog wat geld overblijft voor een chic zadel of een hippe bel.

Rohloffnaaf met ketting en schuifpadden.

Frame van de trekkingfiets

Het frame van de M02 bestaat uit stalen buizen waarvan de wanddikte aan de uiteinden iets groter is dan in het midden (double butted). De buizen zijn door lugs met elkaar verbonden. De M02 is afgemonteerd met onderhoudsarme onderdelen. Om te beginnen een Rohloffnaaf met ketting en een stevig stel cranks (Miche Team) op een trapas met vierkante passing en interne lagers; dat is veel goedkoper en duurzamer dan moderne trapassen met ‘buitenboordlagers’, die op de meeste fietsen – ook de duurdere – te vinden zijn. De ketting moet eens in de duizend kilometer worden aangespannen met behulp van schuifpadden. De handgespaakte wielen zijn robuust. Controle met een spaakspanningsmeter wijst uit dat er geen spaken te los of te strak zitten. Ook de hydraulische remmen (Magura HS33) kunnen jaren meegaan. Alleen de remblokjes moeten af en toe worden vervangen. Voor en achter zijn ijzersterke Tubus dragers gemonteerd. De standaard (Esge Pletscher) is op de achtervork voor de achteras gemonteerd, wat bij bepakte fietsen meer stabiliteit oplevert dan de gebruikelijke plek achter de bottom bracket.

Op het voorwiel zit een naafdynamo (Shimano) die zowel de koplamp als het achterlicht van stroom voorziet. De bedrading loopt netjes door het frame en door een dikke buitenkabel onder het achterspatbord. Het gewicht van ruim 17 kilo is niet zwaar voor een stalen pakezel met deze afmontage.

Magura remmen en B+M-koplamp.

Rijgedrag

Het stuur (van het Ahead type) moet bij de aankoop van de fiets op de juiste hoogte worden gezet en op een voorbouw van de juiste lengte worden bevestigd. De zithouding op de testfiets is redelijk sportief en lange tijd vol te houden. De M02 rijdt lekker, zowel rechtuit als in bochten; ook met veel bagage. Op slechte wegen en paden worden de ergste schokken gedempt door de brede banden (mits niet te hard opgepompt) en het stalen frame.

Conclusie

De Poppink M02 Trekking is een degelijke, duurzaam opgebouwde vakantiefiets, die ook op ruige wegen en paden goed vooruitkomt. Ook de prijs is aantrekkelijk voor een fiets met Rohloffnaaf en Magura remmen.


Specificaties Poppink M02 Trekking

Prijs: € 2.449
Gewicht: 17,3 kg (framemaat 50 cm)
Frame: M2 chroommolybdeen (double butted), in zwart, grijs, geel, rood, groen of donkerblauw
Naaf: Rohloff met externe schakelbox, voornaaf: Shimano XT met dinamo
Remmen: Magura HS33
Drager: Achter Tubus Cargo Evoi, voor Tubus Ergo Lowrider
Balhoofd: Tecora Cartridge Ahead 11/8
Koplamp: B+M Lumotec Avy N
Stuurpen: Zoom Alu
Stuur: Zoom MTB Rise
Handvatten: Herrmans Primergo Flite
Crankstel: Miche Team JIS 5-arm (voor ‘vierkante’ as)
Spatborden: SKS
Standaard: Esge Pletscher
Bidonhouders: RFR HPA zwart
Velgen: Ryde Andra/Sputnik 26 inch, 36 spaaks
Kettingscherm: Hebie Chainbar
Licht: Koplamp: B+M Lumotec Avy N, achterlicht B+M Selectra met standlicht

Trapas met interne lagers.
Merk: Poppink
Model: M02 Trekking
Prijs: € 2.449
Website: poppink.fietsservice-elias.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
78804
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *