Test Santos SUB urban bike, 2008

Voordelen

  • stevig
  • comfortabel

Nadelen

  • te korte schakelkabel
  • kostbaar

Is het een mountainbike? Is het trekkingfiets? Is het… een damesfiets? Nee, het is de Santos S.U.B. Dat staat voor Santos Urban Bike, een ‘stadsfiets’ waar Santos zelf aanhalingstekens om zet. En dat was precies onze gedachte, want de SUB heeft wat ons betreft alles in zich om ook een prima trekkingfiets te zijn.

Resultaten test Santos Sub:
We hebben de SUB een aantal maanden getest en de resultaten mogen er zijn. De SUB rijdt erg comfortabel. Hij rijdt stabiel rechtuit én stuurt opvallend direct, wat hem makkelijk de bocht door voert. Met  bagage op de voorvork – wij testten de SUB met een paar lowriders – heeft hij wel de neiging de bocht ‘in te vallen’, maar hij blijft goed controleerbaar. Big Apples van Schwalbe bekleden de velgen. Met deze banden hoef je niet bang te zijn voor de tramrails, maar als trekkingbanden doen ze het ook goed. Mits goed opgepompt zijn ze lichtvoetig op asfalt en harde ondergronden. Vanwege de dikte heb je geen vering nodig, de banden dempen een hoop. Houd er wel rekening mee, dat het profiel van de Big Apples niet geschikt is voor onverhard wegdek en dat ze in modderige karrensporen erg glijerig zijn. Ga je dus op ontdekkingsreis, dan zijn banden met meer profiel en wat noppen aan de zijkanten een aanrader.

‘Onze’ SUB is voorzien van een Rohloffnaaf. Een prachtige naaf die de fiets wel duurder en zwaarder maakt. Een van de versnellingskabels naar de naaf bleek te kort en bij een forse draai aan het stuur trok ik hierdoor de binnenkabel uit de klem die hem met de naaf verbindt. Gevolg was dat je niet meer kan schakelen en als hij in het zwaarste verzet blijft steken… dan is het lopen geblazen totdat je een boer met een tang tegenkomt. Met de tang en een inbussleutel hebben we het draadje teruggeprutst, maar helemaal super was het niet meer. Neem daarom altijd een reservesetje mee. Voor de rest hebben we niets te zeuren. De SUB is een echte MPB: een Multi Purpose Bike.

Merk: Santos
Model: SUB
Prijs: € vanaf € 1169
Bedrijf: SANTOS BIKES
Website: WWW.SANTOSBIKES.COM

Gerelateerd

Delen

Waardering
1325
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *