Zwarte week in de Alpen

Augustus is elk jaar de drukste maand voor bergredders in de Alpen. Het mooie weer in combinatie met de vakantieperiode maakt dat veel bergwandelaars en klimmers onderweg zijn.  Afgelopen week vonden tientallen incidenten plaats.  Zo werden klimmers die niet meer verder durfden of licht gewond waren gered van onder meer de Obergabelhorn, de Gornergletscher, de Dent Blanche, de Weisshorn en de Matterhorn. Schokkend is dat minstens zestien bergsporters afgelopen week om het leven zijn gekomen in de bergen van Zwitserland, Italië en Frankrijk.

Inschattingsfout
Op zaterdag vielen twee Italiaanse alpinisten van de Dufourspitze in Wallis. Reddingswerkers van Air Zermatt konden slechts de levensloze lichamen bergen. Dezelfde dag maakte een duitse alpinist een dodelijke val van de Lagginhorn in het Saasdal. De zes geshockeerde metgezellen werden met een helikopter in veiligheid gebracht. Maandagmorgen werden twee lichamen gevonden aan de voet van de Obergabelhorn, een vierduizender bij Zermatt. Vermoedelijk zijn ze zondag ten val gekomen en 800 meter naar beneden getuimeld toen ze over de Arbengraat naar de top op weg waren. Een wingsuit flyer maakte woensdag een inschattingsfout toen hij boven Martigny uit een helikopter gesprongen was. Hij klapte tegen een bergwand bij Trient en was op slag dood. Reddingsdienst Air Glaciers borg de stoffelijke resten. Dezelfde dag overleed een Britse bergwandelaar op de Col de la Vaurze bij het Franse Isère.

Vermist
Op de Mont Blanc du Tacul viel dinsdag een ijstoren (serac) om en veroorzaakte een lawine. Vier mensen werden door de sneeuwmassa meegesleurd. Twee Italiaanse vrouwen werden dood geborgen, een persoon werd gewond naar het ziekenhuis gevlogen en een klimmer wordt nog vermist. Maandag werden de lichamen van twee Franse alpinisten geborgen uit een gletsjerspleet op de glacier de la Muzelle, in het massief van Oisans. Donderdagmorgen 15 augustus overleden twee Italianen na een val van de Lysskam in het Monte Rosa massief.

Nederlandse alpinist
Een 29-jarige Nederlandse bergbeklimmer kwam woensdag om het leven op de l’arête des Grands Montets in het dal van Chamonix. Door nog onbekende reden viel hij tijdens een klimtocht naar beneden. Zijn twee metgezellen werden door reddingsdienst PGHM ongeschonden geevacueerd.

 

Foto’s: Bergredders van Air Zermatt draaien deze week overuren.

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
47218
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *