icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Klettersteigen Saastal
Routes

Klettersteigen in Saas-Fee/Saastal

  • 01 maart 2024
  • Door: Dirk Wijnand de Jong
  • Fotografie: Saas-Fee/Saastal Tourismus (o.a. header), Edurard Nikolajev (Shutterstock), Canigou Outdoor

Nergens anders kun je zo goed klettersteigen als in het Saastal in Zwitserland, aan de voet van de 4545 meter hoge Dom. Met de hulp van stalen kabels, pinnen en trappetjes beklim je de meest uitdagende rotswanden van de Walliser Alpen. In het onderstaande artikel lichten we drie routes uit.

Voor we beginnen...

Wat is klettersteigen?

Voor wie het interessant vindt: een stukje klettersteiggeschiedenis. We slaan het geschiedenisboek open en bladeren naar het hoofdstuk 'Eerste Wereldoorlog'. Om ervoor te zorgen dat soldaten zich sneller en veiliger door het lastig begaanbare gebergte konden verplaatsen, werden stalen hulpmiddelen in de rotsen aangebracht: trappetjes, treden, bruggen, pinnen en staalkabels. Zo’n Via Ferrata – Italiaans voor ‘IJzeren Weg’ – bleek ook na het einde van de oorlog nog van nut.

Veel bergwandelaars maken nog altijd met veel plezier gebruik van deze ijzeren klimattributen waarmee je de meest spannende passages kunt overbruggen. Vanwege de groeiende populariteit van deze bijzondere combinatie van wandelen en klimmen, komen er ook steeds nieuwe routes bij. Oh ja, een Via Ferrata is hetzelfde als een klettersteigroute.  

1. Mini Via Ferrata Saas-Grund

  • Route voor beginners
  • 0,7 km, 1 uur

Wie tijdens een wandeling in de bergen nog nooit gebruik heeft hoeven maken van stalen kabels of steile trappetjes, vindt het wellicht een prettig idee om eerst te oefenen. Door je eerste klettersteigkilometers te maken in het bijzijn van een ervaren gids, die het terrein als zijn broekzak kent, leer je hoe het is om met een klimtuigje om je middel dicht langs steile rotswanden te klauteren. De mini-klettertsteig op een paar minuten van het dalstation van Saas-Grund is dan ook de ideale route voor beginnende kletterklimmers en -kinderen die meer gevoel willen krijgen met gezekerd klimmen. Ervaring is daarbij geen vereiste, wel is het erg handig als je sportief bent onderlegd en niet schrikt van grote hoogtes. In ongeveer een uur, anderhalf uur beklim je samen met een berggids deze korte, maar spannende route over de rotswanden, waarbij je instructies krijgt over hoe je uitrusting werkt en hoe je veilig en efficiënt gebruik maakt van de stalen attributen. Omdat niet elke beginner meteen in het bezit is van zijn eigen tuigje, krijg je van de gids bij het inchecken een klettersteiguitrusting te leen. Een van de leukste onderdelen van deze Mini Via Ferrata is trouwens de weg terug – als je het aandurft kan je met de hulp van een instructeur abseilend van de rots weer naar beneden, waarbij je een afstand van zo’n 40 meter overbrugt!

Image
Klettersteigen Saastal

2. Via Ferrata Mittaghorn

  • Voor beginnend tot ervaren ‘klettersteigers’
  • 4.5 km, 5:30 uur

Ook de Via Ferrata op de berg de Mittaghorn is een route die voor beginnende klauteraars prima is te doen, zeker als je bent opgegroeid met apenkooien. De moeilijkheidsgraad van deze klettersteig zit ‘m dan ook vooral in de wat langere afstand en het aantal uur dat je met het klimwerk zoet bent, ga uit van zo’n 5,5 uur. Begin het klimavontuur daarom als het weer het toestaat lekker vroeg in de ochtend. Bijkomend voordeel is dan dat je, als je het geluk aan je zijde hebt, de bergbeklimming begint in het gezelschap van een kudde gemzen. Vanaf Saas-Fee ga je met de kabelbaan naar het bergstation van Morenia, waarna je anderhalf uur lang over rotsachtig terrein in noordoostelijke richting wandelt, naar het punt waar het Via Ferrata-onderdeel begint. Met stalen trappetjes, haken en beugels beklim je vervolgens in twee uur tijd de laatste etappe van de berg, naar de top van de 3.142 meter hoge Mittaghorn. Daarvandaan kun je je blik eindeloos op de hoge pieken aan de horizon laten glijden, die vaak duizend meter hoger doorschieten. Voor de weg terug naar Saas-Fee volg je vanaf het kruis op de top van de Mittaghorn een smal steil paadje aan de andere kant van de berg weer naar beneden.

Image
Klettersteigen Saastal
Image
Klettersteigen Saastal

3. Via Ferrata Britannia

  • Voor gevorderden
  • 1,7 km, 2:45 uur

En dan zijn er natuurlijk nog de klettersteigroutes voor adrenalinejagers die het liefst ijzer eten met ontbijt, die zijn uitgerust met klimgeitengenen. De Via Ferrata Britannia is een van de laatste toevoegingen in het grote aanbod van via ferrata-routes in het Saastal, en is geclassificeerd als moeilijk (K3) en zeer moeilijk (K4). Bij deze klettersteigroute ten zuiden van het plaatsje Saas-Almagell moet je al kort na de start gebruik maken van de eerste ijzeren attributen. Vertrekkend vanuit de iconische Britannia Hut op zo’n drieduizend meter hoogte klim je over een steile rotswand in de richting van de Allalin-gletsjer en de Mattmark Dam. Verschillende zware passages volgen elkaar op waarbij je bij soms op een meer comfortabel onderdeel belandt waar je je hartslag weer wat kunt laten zakken. Het laatste stuk naar de bergrug van de "Hinner Allalin" is waar je het voor doet: vanaf het dak van de berg kijk je in alle richtingen uit op het omliggende gebergte en kun je sneeuwvelden en gletsjers zien liggen. Via de blauw-witte wegbewijzering loop je via de gletsjer van Hohlaub terug in de richting van de Britannia Hut.

Image
Klettersteigen Saastal

Nieuwsgierig welke klettersteigroutes je nog meer in het Saastal kunt doen? Op de website van Saas-Fee/Saatal vind je een overzicht van de mooiste, langste, steilste, maar ook van makkelijkere routes in de regio.

Zelf klettersteigen

Verhuur van uitrusting

Veel materiaal heb je niet nodig om te kunnen klettersteigen, maar het is wel noodzakelijk dat je goed bepakt de berg op gaat. Behalve comfortabele schoenen en kleding, moeten klimmers een klimgordel gebruiken, ook wel harnas genoemd. Daaraan bevestig je op zijn beurt een Via Ferrata-set waaraan klemmen zitten waarmee je jezelf aan de stalen hulpmiddelen in de rotswand zekert. Een helm is essentieel om jezelf te beschermen tegen vallende rotsen en handschoenen voorkomen schaafwonden aan je vingers en knokkels. Beschik je zelf niet over de juiste uitrusting, of zijn die niet bij jouw route inbegrepen, dan kun je in vrijwel alle sportwinkels in het Saastal een klettersteiguitrusting huren.

Tip! Ontdek het avontuurlijke Wallis

Wandelen langs de grootste gletsjer van de Alpen, fabelachtig berglandschap, uitdagende huttentochten en mountainbiken door de ongerepte natuur - in het Zwitserse Wallis kan het allemaal. Wij dompelden onszelf onder in de couleur locale en hebben de mooiste tips en beschrijvingen voor jou verzameld in 5 artikelen:

Image
Klettersteigen Saastal

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zwitserland Toerisme.