Wandelen in Schotland: 5 mooie gebieden

Welke gebieden in Schotland mooi om te wandelen zijn? We helpen je op weg met enkele tips.

Lees ook:

wandelen-cairngorms-2

Indrukwekkende bossen aan de randen van de hoogvlakte, Cairngorms.

Tot de populaire wandelgebieden in Schotland behoren Isle of Skye, Ben Nevis & Glencoe en de Cairngorms.

CAIRNGORMS

In Zuidoost-Schotland ligt een imposant granietmassief waar je (op Ben Nevis na) Schotlands hoogste bergen vindt. Deze uitloper van de Grampian Mountains kenmerkt zich vooral door steile geulen en wanden en niet zozeer door markante toppen (want die lijken nog het meest op enorme hoogvlaktes). Deze plateaus zijn kaal en koud, ook ‘s zomers doet het hierboven nogal arctisch aan. Aan de randen van dit bergmassief, lager in de dalen, zijn indrukwekkende bossen te vinden. De Cairngorms bieden in eerste instantie een wat monotone aanblik met hun afgeplatte toppen en eindeloze hellingen, maar wie er de tijd voor neemt, begint dit uitgestrekte landschap juist te waarderen vanwege de unieke weidsheid.

Lees ook: wandelen in de Cairngorms incl. tips voor standplaatsen en wandelroutes.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Ben Nevis
Ben Nevis

BEN NEVIS & GLEN COE

Iets zuidelijker dan de Cairngorms, maar gelegen aan de westkust, is direct ten oosten van Fort William en Glen Coe een walhalla aan fantastische bergen te vinden. Schotlands hoogste top, Ben Nevis, trekt verreweg de meeste bezoekers terwijl hij bij lange na niet eens de mooiste is. Kenmerkend voor deze Lochaber-bergen is het alpien aandoende landschap van wilde pieken, smalle graten, steile wanden en stille zijdalen. De variatie in het landschap is groot: elke dag is anders hier. de dalen zijn vaak moerassig, met prachtige rivieren en watervallen en met soms uitbundige begroeiing (zoals in de zijdalen van de Three Sisters bij Glen Coe). Ook hier zijn de dalen het eenvoudigst met duidelijke en eenvoudige paden en wordt het meer naar boven al snel lastiger met smalle paadjes of alleen nog maar stenen en sneeuw. De bergtoppen zijn grillig en bieden weergaloze uitzichten (ook over zee richting Skye). De tochten moeten zorgvuldig gekozen worden, er zijn grote verschillen in moeilijkheidsgraad maar er is beslist voor elk wat wils.

Lees ook: wandelen in Ben Nevis & Glen Coe incl. tips voor standplaatsen en wandelroutes.


Isle of Skye
Isle of Skye

ISLE OF SKYE

Skye ligt voor de Schotse westkust en is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Sinds 1995 is het met een brug verbonden met het vasteland. Skye is geliefd vanwege de extreme variatie aan natuur: loodrechte wanden met puntige toppen in de Cuilin Hills, een schitterende kustlijn met koraalstrandjes, zand en monolieten in zee. Maar ook de groene langgerekte bergrug van schiereiland Trotternish heeft weer een heel ander karakter. Op Skye ben je nooit ver van een weg of een overnachtingslocatie; het leent zich uitstekend voor het maken van dagtochten die (op de Cuilin Hills na) vrij eenvoudig te doen zijn.

Lees ook: wandelen Isle of Skye incl. tips voor standplaatsen en wandelroutes.


The Great Wilderness
The Great Wilderness

Tot de minder bekende maar zeker zo mooie wandelgebieden horen The Great Wilderness en het eiland Arran.

THE GREAT WILDERNESS

In de Noordwestelijke Hooglanden, ten zuiden van Ullapool, ligt een onbewoond berggebied met een groot wilderniskarakter. Niet voor niets wordt dit deel van Wester Ross ook wel ‘The Great Wilderness‘ genoemd. Door de brede, groene dalen lopen paden die niet moeilijk zijn (maar regelmatig wel moerassig), maar over de vele rivieren liggen geen bruggen en dat kan bij grote regenval een probleem zijn. In deze dalen liggen vaak prachtige meren. Wie de dalen verlaat en omhoog wil naar de ruige munro’s, moet ervaring hebben en bereid zijn over steile stenige routes te lopen. De ongelofelijke vergezichten over het achterliggende bergland zowel als over de westkust, is meer dan lonend (op een mooie dag…).

Lees ook: wandelen in The Great Wilderness incl. tips voor standplaatsen en wandelroutes.


Isle of Arran
Isle of Arran

ISLE OF ARRAN

Arran is een uniek eilandje in de Firth of Clyde, de zeearm pal ten westen van Glasgow, dus snel bereikbaar. Het hoort niet tot de Hebriden maar ademt er wel de sfeer van met zijn strandjes met zeehonden en otters, met zijn witgeverfde huisjes en zijn fantastische licht. Met zijn geringe grootte, 30 km lang en 16 km breed, kent het evengoed zoveel variatie dat het wel ‘Schotland in miniatuur’ genoemd wordt. Waarbij de noordelijke helft de ruige rotspieken heeft met fantastisch zicht op zee (bergtoppen die wel de nodige bergwandelervaring vereisen) en het zuidelijke deel vooral groene heuvels. Kenmerkend voor Arran is zeker ook de grote variatie aan stranden: zowel zand als kliffen als ronde keien, rotsen en pilaren. Het klimaat is hier – in tegenstelling tot de Hebriden – uiterst mild te noemen, langs de zuidrand groeien hier zelfs palmbomen! Dat heeft alles te maken met Arrans beschutte ligging in de zeearm die in het westen beschut wordt door het langgerekte schiereiland van Kintyre.

Lees ook: wandelen Isle of Arran incl. tips voor standplaatsen en wandelroutes.


Schotland kent ook enkele officiële Lange Afstand Wandelpaden (LAW), zij het niet zoveel als de rest van Groot-Brittannië. Daartegenover staat dat in Schotland de allerpopulairste LAW ligt, namelijk de West Highland Way.

Lees ook: wandelen over de West Highland Way.

Andere LAW’s:

  • Southern Upland Way, van Portpatrick naar Cockburnspath, 341 km, circa 2 weken. Karakter: ruige route door eenzame veengebieden, bossen en velden, maar ook hoge heuvels en soms dorpjes. .
  • Speyside Way, van Buckie naar Aviemore, 135 km, circa 1 week. Karakter: gevarieerde route met zowel lage heuvels als zwaardere heuvels. Vaak over oude treinsporen.
  • Great Glen Way, van Fort William naar Inverness, 117 km, circa 1 week. Karakter: overwegend eenvoudig met lage heuvels, vaak dichtbij het Caledonian Canal.

Meer informatie over het Britse lange afstandswandelen vind je op www.ldwa.org.uk.

Een onofficiële maar aan populariteit groeiende lange afstand wandelroute (géén pad) is die van Fort William naar Cape Wrath. Voor de ervaren rugzak-bergwandelaar die ervan houdt om Schotland op haar ruigst te ervaren (en de West Highland Way wil vermijden). Cicerone’s gidsje ‘North to the Cape‘ is hiervoor een aanrader. 320 km, 2-3 weken.

Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel de dagtochten als de meerdaagse trektochten in de hierboven beschreven gebieden vind je ook in de Dominicus-Adventure wandelgids ‘Bergtochten in Schotland, Wales & Engeland’ van Jolanda Linschooten, die tevens de auteur van dit artikel is.

schotland-kaart

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
71893
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *