icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
wandelen-the-great-wilderness-schotland-3
Gebiedsinformatie

Wandelen in The Great Wilderness

  • 12 februari 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

In dit artikel laten we je kennis maken met The Great Wilderness, minder bekend als de populaire wandelgebieden van Schotland, maar minstens even mooi.

In de Noordwestelijke Hooglanden, ten zuiden van Ullapool, ligt een onbewoond berggebied met een groot wilderniskarakter. Niet voor niets wordt dit deel van Wester Ross ook wel 'The Great Wilderness' genoemd. Door de brede, groene dalen lopen paden die niet moeilijk zijn (maar regelmatig wel moerassig), maar over de vele rivieren liggen geen bruggen en dat kan bij grote regenval een probleem zijn. In deze dalen liggen vaak prachtige meren. Wie de dalen verlaat en omhoog wil naar de ruige munro's, moet ervaring hebben en bereid zijn over steile stenige routes te lopen. De ongelofelijke vergezichten over het achterliggende bergland zowel als over de westkust, is meer dan lonend (op een mooie dag…).

Image
wandelen-the-great-wilderness-schotland-2

Standplaats

Dundonnell ligt ten noorden van The Great Wilderness en is een gehucht met een hotel aan Little Loch Broom; dit plaatsje is met de bus bereikbaar vanuit Ullapool en Inverness (www.rapsons.co.uk) en ligt op 4 km van een goed startpunt voor The Great Wilderness, nl de parkeerplaats Corrie Hallie.

Ten zuiden van The Great Wilderness ligt Kinlochewe. Dit kleine dorpje aan Loch Maree is een aanrader met goed hotel, een kleine dorpswinkel en een eettentje.

Dagtochten zijn met name vanuit Kinlochewe prima te doen, al ligt het dan niet voor de hand om steeds The Great Wilderness in te gaan (steeds dezelfde aan- en afloop). Dit plaatsje ligt temidden van prachtige bergen, de Scottish Natural Heritage heeft hier vlakbij een bezoekerscentrum met diverse (korte) wandeltochten. de beklimming van Beinn Eighe is bijvoorbeeld een aanrader voor wie bergwandelervaring heeft. *1

Meerdaagse trektochten door The Great Wilderness variëren van 3 dagen tot wel 8. Er is 1 bothy in het hele gebied. Je moet wildkamperen voor een meerdaagse tocht hier. Er is geen gelegenheid om onderweg eten te kopen, tenzij je in Dundonnel start en na 3 dagen het gebied uitloopt naar Kinlochewe, hier inkopen doet en dan weer terug het gebied in. Je moet je water zuiveren vanwege de vele edelherten en schapen.

Je kunt in drie dagen dwars door het gebied van Dundonnell naar Kinlochewe (of omgekeerd) en de bus terugpakken. Je loopt dan via het langgerekte dal Strath na Sealga naar de pas chan Bealach na Croise en verder langs het bergmeer Lochan Fada. Of je maakt ene veel langere rondtocht (tot 8 dagen) met onderweg een beklimming van de munro Slioch (alleen voor geoefende bergwandelaars) langs de noordoever van Loch Maree over het Letterewe landgoed (in beheer van de rijke Nederlander Paul Fentener van Vlissingen geweest die in 2006 overleden is) naar de pas Bealach Mheinnidh, langs het meer Lochan Fèith Mhic'-illean en naar de munro's A' Mhaighdean en Beinn Tarsuinn (alleen voor geoefende bergwandelaars). Dan via het dal Gleann na Muice en langs de Shenavall Bothy terug naar Corrie Hallie en Dundonnell.

Image
wandelen-the-great-wilderness-schotland-3

Benodigde wandelkaarten & -gidsen

  • OS 19, Gairloch & Ullapool.
  • Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel de dagtochten als de meerdaagse trektochten vind je in de Dominicus-Adventure wandelgids ‘Bergtochten in Schotland, Wales & Engeland‘ van Jolanda Linschooten.

Beste seizoen

Tussen september en december mag je hier ivm de hertenjacht niet van de paden af en Shenavall Bothy kan dan niet gebruikt worden. Tot eind juni kom je oude sneeuwresten op de munro's tegen. De tweede helft van juli en de maand augustus zijn doorgaans goede periodes. Check altijd het weerbericht: www.mwis.org.uk.