icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Schotland, foto van Ben Nevis
Routes

Beklimming Ben Nevis (1344)

 • 17 februari 2015
 • Door: Frank van Zwol en Jolanda Linschooten
 • Fotografie: Frank van Zwol en Jolanda Linschooten

Fort William aan de voet van Groot-Brittanië's hoogste berg Ben Nevis (1344 meter) noemt zichzelf Outdoor Capital of the UK. Behalve de huisberg Ben Nevis heeft Fort William buitensporters inderdaad veel te bieden: dag- en meerdaagse trektochten in de omliggende bergen, mountainbiken, zeekajakken, wildwatervaren, ijsklimmen en alpine-skiën. Het kan er allemaal. Fort William is tevens het eindpunt van de befaamde West Highland Way.

Korte feiten

Over de beklimming van de Ben Nevis

 • Land: Groot-Brittannië
 • Gebied: Schotland, Hooglanden
 • Activiteit: Bergwandelen
 • Gemaakte tocht(en): Beklimming van de Ben Nevis (dagtocht).
 • Zwaarte: Zwaar. Ben Nevis is 1.344 meter hoog en die meters moet je allemaal klimmen en afdalen vanaf zeeniveau.
 • Moeilijkheidsgraad: De dagtocht naar Ben Nevis is eenvoudig over een breed en niet te missen pad.
 • Beste tijd: Mei is statistisch gezien de droogste maand en de midgets zijn nog niet massaal aanwezig.
 • Naar het gebied: Vliegen naar Glasgow of Edinburgh en met de bus of trein naar Fort William. Of met eigen auto en de veerbooot IJmuiden-Newcastle. Afstand Newcastle-Fort William is ruim 400 kilometer.
 • Overnachten: Glen Nevis Campsite bij Fort William is een prima basiskamp.

Image
OF-19979-LR
Image
281843-LR

Het gebied

Hoewel de bergen in Schotland maar nauwelijks boven de 1000 meter uit pieken, zijn beklimmingen van de munro's wel degelijk serieuze bergtochten, waarbij je – anders dan in de Alpen – praktisch vanaf zeeniveau begint en dus de volle hoogte van de berg moet klimmen. Door de ligging aan de westkant van Schotland krijgt de Ben Nevis bovendien de volle laag van oceaandepressies en jaarlijks valt hier gemiddeld drie meter neerslag (bijna vier keer zoveel als in Nederland). Fort William wordt ook wel gekscherend The World Capital of Goretex genoemd, maar dat geeft al aan dat er behalve veel regen ook veel te doen is op outdoorgebied. Wanneer je eenmaal Fort William achter je laat en de bergen in trekt, kom je daar praktisch geen voorzieningen tegen en ben je volledig op jezelf aangewezen.

Gemaakte tocht(en) in de Highlands

Frank van Zwol en Jolanda Linschooten beklommen in één dag de Ben Nevis.
Ze combineerden de tocht met een vijfdaagse trektocht in de bergen rond de Ben Nevis, over de berggraten van Grey Corries en de Mamores.

Image
281727-Lr

Zwaarte van de tochten

Zwaar. Ben Nevis is 1344 meter hoog en omdat je begint vanaf zo'n beetje zeeniveau moet je die meters allemaal klimmen en afdalen.

Moeilijkheidsgraad

De dagtocht naar Ben Nevis is eenvoudig over een breed en niet te missen pad.

Navigatie Ben Nevis

Neem altijd een goede topografische kaart en een kompas mee, eventueel aangevuld met een gps. In de Schotse hooglanden zijn nergens markeringen en je zult dus altijd je eigen route moeten kunnen bepalen! De klim naar Ben Nevis is weliswaar eenvoudig, toch komen er jaarlijks mensen in de problemen omdat ze in slecht zicht de weg kwijt raken op het topplateau.

Verhard/onverhard

De route is volledig onverhard.

Beste seizoen/tijd voor tochten Ben Nevis

De beste tijd voor tochten in Schotland is mei. Het is – statistisch gezien – de droogste maand en de midges zijn nog niet massaal aanwezig. In april ligt er vaak nog veel oude sneeuw die wandelingen lastig maakt. In de zomermaanden kun je plaatselijk veel last hebben van midges en in oktober heb je een grotere kans op storm en hevige neerslag door het warme zeewater.

Naar Fort William  toe

Vliegen: naar Glasgow met KLM of British Airways en met de bus naar Fort William. Bus rijdt rechtstreeks vanaf de luchthaven naar Fort William. Wel reserveren: www.citylink.co.uk

Vliegen: met Easyjet naar Glasgow of Edinburgh en met de trein naar Fort William. Door de ongunstige aankomsttijden van Easyjet moet je wel overnachten in Glasgow of Edinburgh.
www.scotrail.co.uk

Eigen vervoer: met eigen auto en de veerboot IJmuiden-Newcastle, www.dfds.nl
Afstand Newcastle-Fort William is ruim 400 kilometer.

Image
281718-LR

Overnachten

Drie kilometer buiten Fort William is een grote en uitstekende camping, aan de voet van Ben Nevis: Glen Nevis Campsite. Er zijn ook stacaravans en cottages te huur. Verder in Fort William een ruime keus aan hotels en B&B's: www.visitfortwilliam.co.uk In Schotland is wild kamperentoegestaan volgens de Outdoor Access Code. In het gebied rond de Ben Nevis zijn meerdere onbemande schuilhutjes zonder voorzieningen, de zogenaamde bothies. Deze zijn ten behoeve van individuele bergwandelaars, dus niet voor groepen!

Eten, drinken, inkopen doen

In Fort William zijn alle mogelijkheden om in te kopen. Bij het station is een grote parkeerplaats en de grote supermarkt Morrisons. Verder is er de grote outdoorwinkel met koffietent/restaurant Nevisport. Pubs en fish&chips vind je in de hoofdstraat. Aanrader voor een pint en een bar-meal na de beklimming van de Ben is de Ben Nevis Inn aan de voet van de Ben Nevis.

Uitrusting

Gebruik de standaard Op Pad paklijst. Vanaf eind mei kunnen de midges een ware plaag vormen. Neem en muggennetje mee en een anti-muggensmeersel. Locals gebruiken Skin so Soft (Avon). Eigenlijk een bodylotion, maar de midges hebben er een pesthekel aan het is gezonder voor je huid dan DEET. Lokaal verkrijgbaar, onder andere op Glen Nevis Campsite. Ga in de Schotse bergen nooit op stap zonder degelijke (ademende) regenkleding.

Image
OF-19677-LR

Cultuur

De liefhebbers van whiskey kunnen terecht in de Ben Nevis Distillery.
De traditionele Lochaber Highland Games vinden plaats op de laatste zaterdag in juli.

Gidsenbureaus

Er is een uitgebreid aanbod aan lokale gidsenbureau's.
Op Pad redacteur en wildernisgids Frank van Zwol organiseert jaarlijks in mei een kaart en kompas cursus, gecombineerd met een avontuurlijke trekking in dit gebied: www.wilderness-effect.nl

Image
OF-19660.jpg-LR

Wandelkaarten & gids

 • Harvey Superwalker, Ben Nevis (The Mamores & The Grey Corries), 1:25.000
 • Ordnance Survey Explorer 392, Ben Nevis & Fort William 1:25.000
 • Bergtochten in Schotland, Wales en Engeland, Jolanda Linschooten.

Adressen en sites

Wordt dagelijks opgehangen bij Nevis Sports en bij de receptie van Glen Nevis Campsite. Telefonisch weerbericht voor West Highlands: (0)9068 500441

Bergredding

Lochaber Mountain Rescue, noodnummer: 999 (of 112) vraag eerst naar Police, dan naar Mountain Rescue.

Midges? Tips om de ergste overlast tegen te gaan

Bergwandelaars en kampeerders in Schotland worden vroeg of laat belaagd door hordes bloeddorstige muggen. Ze hebben daar zelfs een eigen subsoort van: de ‘Highland midge’ (Culicoides impunctatus). Deze staat bekend als de Schrik van de Buitensporter en is uiterst gewelddadig. Dit met het blote oog amper te onderscheiden mormel heeft een vleugelspanwijdte van 2 mm en is actief van half mei tot eind september. Vanaf half juni tot eind augustus kunnen ze echt problematisch zijn.
Gebeten word je door het vrouwtje. Zij heeft het bloed nodig voor haar eieren. Het mannetje is vegetariër. Op zich is levert de beet van midge slechts een klein irritant jeukend plekje op. Het probleem is hun aantal. Door de hoeveelheid midges word je continu overal gebeten waar lichaamsdelen onbedekt zijn. Ze vinden hun slachtoffer op basis van lichaamsgeur dus na een dag stevig zweten, weten ze je wel te vinden.

Een paar tips om de ergste overlast tegen te gaan:

 • Plan je trip in Schotland bij voorkeur in mei of september.
 • Draag lange mouwen, een mugdicht shirt en een lange broek.
 • Neem een hoofdnetje mee voor als de aanstormende zwermen echt erg worden.
 • Gebruik een muggenwerend middel. Naast de chemische smeersels die doorgaans ongezonde stoffen als DEET bevatten, gebruiken locals vaak ‘Skin so Soft’ van Avon, een bodylotion die helemaal niet bedoeld is als anti-muggenmiddel maar waar midges een pesthekel aan hebben.
 • Zoek wind en regen op (voordeel van Schotland), dus plaats je tent op een winderige plek.
 • Vermijd op bewolkte windstille dagen de ochtenden en avonden om actief te zijn; je kunt dan beter achter je mugdichte tentgaas zitten, want juist dan zijn de midges op hun ergst. Ze houden niet van fel zonlicht en van wind.