icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Schotland Arran
Gebiedsinformatie

Wandelen Isle of Skye

  • 12 februari 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

In dit artikel laten we je kennis maken met Isle of Skye, één van de populairste wandelgebieden van Schotland.

Skye ligt voor de Schotse westkust en is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Sinds 1995 is het met een brug verbonden met het vasteland. Skye is geliefd vanwege de extreme variatie aan natuur: loodrechte wanden met puntige toppen in de Cuilin Hills, een schitterende kustlijn met koraalstrandjes, zand en monolieten in zee. Maar ook de groene langgerekte bergrug van schiereiland Trotternish heeft weer een heel ander karakter. Op Skye ben je nooit ver van een weg of een overnachtingslocatie; het leent zich uitstekend voor het maken van dagtochten die (op de Cuilin Hills na) vrij eenvoudig te doen zijn.

Image
wandelen-isle-of-skye-1

Standplaatsen

Sligachan Hotel (ook 'bunkhouse' en camping) ligt vrij gunstig om wandelingen (met vaak wel dezelfde aan- en afloop) in de Red Hills en De Cuilins te maken. Bereikbaar per bus 50 en 55 vanaf het vasteland (Kyle of Lochalsh). Eenmaal hier, is er behalve in het hotel, niets te kopen. Portree is de hoofdstad van Skye waar je wel alle voorzieningen tot je beschikking hebt. Portree is met dezelfde bus bereikbaar.

Dagtochten zijn ideaal op Skye zodat je het wandelen kunt combineren met een prima accommodatie om naar terug te keren. Vanuit het kleine stadje Broadford kun je de indrukwekkende wandeling lopen langs de ruïnes Suisnish en Boreraig via eenvoudige paden met weinig hoogteverschil. Vanaf Sligachan kun je o.a. naar het magische Loch Coruisk, naar de mooie berg Marsco of de panoramische berg Sgurr na Stri. Vanuit Portree kun je o.a. naar The Old Man of Stor. Dit is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden die Skye biedt.

Meerdaagse trektochten op Skye variëren van een 2daagse tot wel 6 dagen. Er zijn enkele bothy's en die kun je in je tocht meenemen, maar een tentje is toch ook hier weer een must om verder weg te komen. Met name de Cuilin Hills en de Trotternish Ridge zijn geschikt voor langere tochten. De Cuilins vragen bergwandelervaring vanwege de steile en soms padloze delen die je tegenkomt als je in 4 tot 6 dagen een rondje loopt vanaf Sligachan langs Loch Coruisk, Blabheinn, Glas Bhein Mòr en Ciche na Beinne Deirge.

Over de 30 km lange Trotternish Ridge kun je in 3 dagen lopen, er zijn hier geen bothy's en voor je drinkwater moet je per dag zorgvuldig kaartlezen. De route loopt over een met gras begroeide en zeer uitzichtrijke bergkam langs bijzondere rotsformaties. Je kunt in Portree starten en naar het noorden tot Flodigarry lopen of andersom. Bij Orbost kun je een mooie 2daagse lopen over schiereiland Duirinish via bothy Ollisdal.

Image
wandelen-isle-of-skye-3

Wandelkaarten & -gidsen

  • OS 32, South Skye & Cuilin Hills. OS 23, North Skye.

Beste seizoen

Vanaf juni tot eind augustus valt er nauwelijks (last van) sneeuw te verwachten. Skye ligt aan de westkust waardoor er met veel neerslag en wind rekening gehouden moet worden. Statistisch gezien is het vroege voorjaar (mei) vaak droger en zonniger maar dan moet je geen beklimmingen in de Cuilins willen maken vanwege oude sneeuwresten in de geulen.

Check altijd het weerbericht.