icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Schotland Arran
Gebiedsinformatie

Wandelen op Isle of Arran

  • 12 februari 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

In dit artikel laten we je kennis maken met Isle of Arran, minder bekend als de populaire wandelgebieden van Schotland, maar minstens even mooi.

Arran is een uniek eilandje in de Firth of Clyde, de zeearm pal ten westen van Glasgow, dus snel bereikbaar. Het hoort niet tot de Hebriden maar ademt er wel de sfeer van met zijn strandjes met zeehonden en otters, met zijn witgeverfde huisjes en zijn fantastische licht. Met zijn geringe grootte, 30 km lang en 16 km breed, kent het evengoed zoveel variatie dat het wel 'Schotland in miniatuur' genoemd wordt. Waarbij de noordelijke helft de ruige rotspieken heeft met fantastisch zicht op zee (bergtoppen die wel de nodige bergwandelervaring vereisen) en het zuidelijke deel vooral groene heuvels. Kenmerkend voor Arran is zeker ook de grote variatie aan stranden: zowel zand als kliffen als ronde keien, rotsen en pilaren. Het klimaat is hier - in tegenstelling tot de Hebriden - uiterst mild te noemen, langs de zuidrand groeien hier zelfs palmbomen! Dat heeft alles te maken met Arrans beschutte ligging in de zeearm die in het westen beschut wordt door het langgerekte schiereiland van Kintyre.

Image
Wandelen Schotland Arran
Image
Wandelen Schotland Arran

Standplaats

Brodick is de plaats waar de veerboot aanlegt vanaf het vasteland, je vindt in dit kleine plaatsje aan Arrans oostkust alle voorzieningen. Verderop, In het dal van Glen Rosa, ligt een camping die een prima uitgangspunt vormt voor met name bergwandeltochten door de ruige noordelijke bergen. Brodick is bereikbaar vanuit Glasgow naar Ardrossan per trein of bus. In Ardrossan neem je de veerboot naar Brodick op Arran.

Dagtochten zijn verreweg het handigst vanwege de kleinschaligheid van het eiland. Een eenvoudige rustige wandeling is die naar de steencirkels van Machrie Moor in de buurt van Blackwaterfoot. Vanuit Brodick kun je o.a. Goat Fell (874 m) beklimmen over een vrij goed bergpad; dit is geen moeilijke route maar wie over de graat door wil naar North Goat Fell of de andere toppen rond Glen Rosa, heeft ervaring nodig want deze granieten Arranbergen zijn steil en geëxponeerd (maar schitterend terrein voor wie een beetje 'scrambling' niet schuwt!). Neem voldoende drinkwater mee want onderweg vind je niks.

Vanuit Lochranza is de wandeling langs de rode strandrotsen bij de Cock of Arran een aanrader.

Benodigde wandelkaart & wandelgids

Beste seizoen

Mei tot midden juni zijn statistisch gezien de droogste maanden, evenals september. Vanwege het langere licht, heeft juni dan de voorkeur. Check altijd het weerbericht.