Klimpolitie op de Mont Blanc, Zwitserland

Hoge bergen hebben een grote aantrekkingskracht. Neem de Mont Blanc. Per jaar proberen duizenden alpinisten het 4810 meter hoge dak van de Alpen te bereiken. En aangezien ze dat allemaal op hetzelfde moment doen -in de zomermaanden juli en augustus- ontstaan er geregeld opstoppingen. Bovendien is niet iedereen goed voorbereid op een berg van dit kaliber, met veel ongelukken tot gevolg. Dat de reddingsdienst honderden keren per seizoen uitrukt en dat er tientallen mensen om het leven komen, is een doorn in het oog van de prefect van de Haute Savoie. Hij heeft samen met lokale bestuurders besloten om gedurende 55 dagen in het hoogseizoen leden van het Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne (PGHM) op de berg te stationeren.

Met gympies op de gletsjer
Dit elite politieteam uit Chamonix zal de twee standaard routes, de Gouter-route en de Trois Monts-route, in de gaten houden. Klimmers die met gebrekkig materieel of dubieuze fysieke conditie in de berghut verschijnen, zullen worden aangesproken. Ook zullen de agenten informatie en advies geven over de actuele weers- en gletsjercondities. De Nederlandse Berggids Michiel Engelsman beklom de Mont Blanc vele malen. Hij is voorzichtig positief over dit initiatief. “Sommige mensen zijn zich niet bewust welke eisen de Mont Blanc stelt. Ik heb bijvoorbeeld wel eens mensen op gymschoenen op de gletsjer gezien, zonder stijgijzers of touw. Dat was geen kwade opzet, ze wisten gewoon niet in welke gevaarlijke situatie ze zich bevonden. Ook verdwalen klimmers wel eens omdat ze oriëntatiekunde ontberen. Als die mensen er vroegtijdig uitgepikt kunnen worden, blijven onnodige ongelukken wellicht uit.”

Agent en bergredder
Het project gaat “met respect voor vrijheid, milieu, veiligheid en wetgeving” komende zomer in. En eigen belang van het PGHM speelt ook mee: in Frankrijk zijn deze politieagenten tevens verantwoordelijk voor de bergredding.  Voorkomen is voor hen altijd beter beter dan genezen.

Foto1: Op sommige dagen is het dringen op de Mont Blanc
Foto2: De berg wordt vaak onderschat, 4810 meter is niet niks
Foto3: Oriëntatie vaardigheden komen soms goed van pas
Foto4: Een reddingshelikopter van het PGHM rukt uit
Foto5: Een van de twee posten van waaruit agenten de klimmers in het oog houden

Gerelateerd

Delen

Waardering
41977
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Voor mensen die minder hoog willen is de Brevent een goed alternatief. od de tour de Mont Blanc, gemiddeld op 2300 meter hoogte. Het uitzicht op de Mont Blanc is dan prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *