icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Nanda Raaphorst, bloemen, Frankrijk, bergen, bergtop, gras
Landeninformatie

10 mooie wandelgebieden in Frankrijk

  • 23 april 2013
  • Door: Petra Strijdhorst
  • Fotografie: Nanda Raaphorst (omslagfoto)

Wel zin in een lekkere wandelvakantie, maar niet in gezeul met zware rugzakken, hoge bergen of monsterlijke afstanden? Frankrijk ligt vol gebieden waar je ontspannen kunt wandelen. Wij selecteerden tien regio’s met de mooiste wandelroutes voor je. Bon voyage!

1. Normandië

Wandelroute: GR 21
Héél veel zilte zeelucht snuiven in het noordwesten van Frankrijk
Omschrijving wandelroute: 187,5 Kilometer lang slingert de GR 21 over de krijtrotsen van Normandië. De Cote d’Albatre, zoals het stuk kust hier heet, torent het grootste deel hoog boven de ze uit. Wie de route in de oorspronkelijke richting loopt, van Dieppe naar Le Havre, houdt de hele tocht steile witte kliffen aan de rechterhand en groene uitgestrekte weides aan de linkerhand. Maar nét voordat het saai dreigt te worden stort de route zich in de diepte naar een badplaats. Genoeg gewandeld? Neem een duik in zee, bestel een plateau de fruits de mer en geniet van de ondergaande zon… Hoe relaxt wil je het hebben?
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

2. Corsica

Wandelroute: Mare e Mare Sud
Ruig en avontuurlijk, maar ook kleurrijk genieten op het grootste eiland van Frankrijk
Omschrijving wandelroute: Zeg wandelen op Corsica en bijna iedereen zal over de GR 20 beginnen. Maar er is meer! De vijf ‘mare’ (kust) routes zijn over het algemeen en stuk lichter dan de klassieker van het eiland. Zeker de lichtste, maar volgens sommigen ook de mooiste route van de vijf: Mare a mare sud loopt van de plaats Porto-Vecchio (het oosten) naar Propriano (het westen). In het begin wandel je door diepgroene bossen van kurkeiken, langs het massief van Bavella (met roze granietspitzen tot 900 meter hoog) en eindig je bij de helderblauwe zee.
Tip: bezoek Corsica in mei als het eiland explodeert van de bloemen, kleuren en geuren. Het is dan ook minder druk dan in de zomermaanden.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

3. Bourgondië & Morvan

Wandelroute: GRP Tour du Morvan
Wijn en wandelen
Omschrijving wandelroute: Wijn is onlosmakelijk verbonden met Bourgondië. Toch is er een klein gebied in het midden waar geen wijnvelden zich uitstrekken tot aan de horizon, maar eiken-, beuken- en kastanjebossen. Sta je aan de rand van een van de vele meren, dan kun je zelfs het idee hebben in Scandinavië of Canada te zijn beland in plaats van Frankrijk. Hier vind je een pracht van een lange afstand wandelroute: de GRP Tour du Morvan. De volledige route is 230 kilometerlang. Bang voor eindeloos lang klimmen hoef je niet te zijn. Het gebergte in de Morvan is een uitloper van het Centraal Massief. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter.
Tip: Heb je slechts tijd om een deel van de route te lopen, sla dan zeker de Gorge de la Canche niet over. Volgens kenners is deze kloof het mooiste onderdeel van de route.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

4. Vercors (Rhône-Alpen)

Wandelroute: Tour du Vercors
Over een hoogvlakte
Omschrijving wandelroute: De totale Tour de Vercors is 332 kilometerlang. Er staan dan ook drieëntwintig dagen voor de hele tour, maar vooral de laatste zes dagen zijn light te noemen. Van Pont en Royans naar St. Nizier kun je de dagetappes namelijk kort houden doordat er regelmatig overnachtingadressen op de route liggen. Houd je je aan de officiële routebeschrijving, dan loop je gemiddeld een uur of vier per dag en tijdens of na de tocht heb je dus uitgebreid de tijd om bij te komen. De Vercors is een plateau in de Franse Voor-Alpen. Je vindt hier diepe kloven en steile kalkwanden, maar ook uitgestrekte bossen en glooiende weides. De dorpjes die je tegenkomt zijn klein, maar vol bezienswaardigheden. Bekijk in het dorpje Pont en Royans bijvoorbeeld de ‘maisons suspendues’, kleurrijke huizen die gebouwd zijn hoog boven de steile oevers van de rivier de Bourne. Meer een natuurliefhebber? Het plateau herbergt Frankrijks grootste natuurreservaat.
Tip: Bekijk de Gorges de la Bourne, de ‘kloof der kloven’ in dit kalkgebergte, die zeshonderd meter de diepte in duikt.
De officiele site van de Tour du Vercors vind je hier.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

Image
Wandelen, Normandië, cap, levi, vrouw in bos, blauwe jas

5. Midi-Pyrénées

Wandelroute: GR 71C
In de voetsporen van de Tempeliers
Omschrijving wandelroute: De GR71C(de zuidelijke lus van de GR 71) is een vijfdaagse tocht van honderd kilometer. De route is grotendeels vlak doordat je over de hoogvlakte Causse du Larzac loopt, één van de kalksteenplateaus in het zuiden van het Massif Central, die samen bekend staan als ‘Les Grands Causses’. ‘Les Grands Espaces’ worden ze ook wel liefkozend genoemd, de grote leegten: uitgestrekte vlakten met niets dan dorre struiken en kleine rotsbergjes. De streek is vooral bekend om de commanderijen die werden gesticht door de religieuze ridderorde van de Tempeliers. De commanderijen (vestigingen die dreven op landbouw) boerden goed en groeiden al snel uit tot dorpjes. Er werden in de moeilijke tijden die volgden steeds hogere torens en muren gebouwd. Deze vestigingen zie je nog steeds veel terug in het landschap.
Tip: La Couvertorade is de best bewaarde van alle tempeliersvestigingen. Als je moet kiezen, kies deze.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

6. Champagne-Ardennen

Wandelroute: GR 14 Sentier de l’Ardenne
Lekker dichtbij wandelen in Frankrijk
Omschrijving wandelroute: Op slechts350 kilometervan Utrecht ligt de Argonne. Tegenwoordig een rustig deel van de Franse Ardennen. Maar in de vorige eeuw werd hier tijdens beide wereldoorlogen nog flink gevochten. De slagvelden zijn inmiddels grotendeels met loofbos overgroeid. De GR 14 loopt van Malmédy naar Parijs, al zijn er nog niet van het hele traject routeboekjes verkrijgbaar. Voor het deel in de Franse Ardennen, van Bar-le-Duc tot aan Sedan, kun je de Franstalige gids ‘GR 14 Sentier de l’Ardenne’ gebruiken. Bang voor grote hoogteverschillen hoef je op dit traject niet te zijn. Slechts een paar punten zijn hier hoger dan tweehonderd meter met een enkele uitschieter boven de driehonderd meter.
Tip: Het verkeersbureau van de Franse Ardennen heeft een Nederlandstalige brochure ‘Wandelen en fietsen 2013 inde Franse Ardennen’ gepubliceerd met 44 pagina’s aan  wandel- en fietstochten (waaronder zes GR’s die dit gebied rijk is), tips, suggesties, kaarten en adressen van bijvoorbeeld fietsvriendelijke hotels. Download de brochure via de button ‘Brochures’ op de website www.ardennes.com.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

7. Queyras (Hautes-Alpes)

Wandelroute: GR 58 Tour de Queyras
Ongerept Frankrijk
Omschrijving wandelroute: Of deze route echt facile te noemen is? Daar valt over te discussiëren. Verwacht namelijk hoogteverschillen van duizend meter, maar ook heel veel glooiend terrein. En alles over brede begaanbare paden en nergens komen de handen aan de grond. De Tour de Queyras (GR 58) voert over negen bergpassen en is te doen in zeven dagen. Maar je kunt er ook langer over doen. De Queyras is een lieflijk gebergte. Vooral in het voorjaar als je wordt overspoeld door alle kleuren van de bloemen die in bloei staan. Ook het goede klimaat en de afwisselende natuur zijn uniek te noemen. Het gebergte ligt afgelegen en verscholen achter hoge bergpassen, maar is daardoor wel heerlijk authentiek gebleven.
Tip: De bergwandelgids ‘Met uitzicht op de Ecrins’ van Noes Lautier staat vol mooi (dag)wandelroutes in de Queyras, waaronder enkele die goed met kinderen te lopen zijn. Op Pad publiceerde eerder enkele routes uit deze gids.
Tip 2: Er zijn enkele lastige stukken te vinden op de route. Op deze site vind je, naast een globale omschrijving van de tocht, tips om de moeilijke stukken niet te hoeven lopen.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

 8. Auvergne & Cantal

Wandelroute: GR 65 Via Podiensis
Misschien wel de mooiste pelgrimsroute
Omschrijving wandelroute: In Frankrijk zijn er vier hoofdroutes naar Santiago de la Compostella. De ViaPodiensis is niet alleen populair bij pelgrims, maar ook bij andere wandelaars. Hierdoor zijn er veel en uitgebreide voorzieningen onderweg waardoor het echte pelgrimsgevoel wel een beetje weg blijft. Uitgangspunt van deze route is de kathedraal Notre Dame van Le Puy-en-Velay in de Auvergne.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

9. Limousin

Wandelroute: Via Lemovicensis
Misschien wel de meest authentieke pelgrimstocht van Frankrijk
Omschrijving wandelroute: als de Via Podiensis de mooiste is, dan is de Via Lemovicensis (of: het pad van de Limousin) de meest authentieke van de vier Franse pelgrimsroutes die naar Santiago lopen. Doordat de route door toeristisch minder populaire gebieden loopt, is de sfeer onderweg nog redelijk authentiek te noemen. Een pelgrim is hier nog uniek, in plaats van een kuddedier. Overnachten kan in kloosters, herbergen, op campings en in pensions. Verwacht onderweg kleine dorpjes met grootse kathedralen en langgerekte paden waar het goed mijmeren is.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.

10. Dordogne

Wandelroute: GR 36 Traversée du Périgord
Facile 2.0
Als er één regio is in Frankrijk waar je wandelingen per definitie niet te zwaar zijn, dan is het de Dordogne. Geweldige wijnen, grootse kastelen, goed gemarkeerde wandelroutes en gigantische diners. Met6300 kilometeraan kleine routes en1300 kilometerGrande Randonnees is het lastig kiezen. Maar de topper is toch de GR 36 omdat deze route dwars door de Dordogne voert. Van noord naar zuid (of andersom) vanaf Perigueux naar Cahors.
Wandelgids of kaart: Kijk voor reisgidsen en kaarten op de site van reisboekhandel De Zwerver.