icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen, GR34, Bretagne, Nanda Raaphorst
Gebiedsinformatie

Wandelroute GR34 in Bretagne: Sentier des Douaniers

 • 18 februari 2016
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Jonathan Andrew

De GR34 volgt de kust van Bretagne van Mont Saint Michel totaan Morbihan en (sinds september 2014) verder via de Loire-Atlantique-kust (145 km) totaan Saint Nazaire, in totaal zo'n 2000 km kustroute, ook wel het Sentier des Douaniers genoemd. Tussen Paimpol en Lannion, departement Côte d'Armor, volgt de GR-34 de bloedmooie Côte de Granit Rose. Er dobberen roze granietrotsen in een diepblauwe zee. Niet voor niets is de GR34 een klassieker.

Image
LR-Granit-boulders-Ploumanac'h

Het gebied

De kust van Bretagne, Côte d'Armor. De 2000 kilometer lange GR34 voert tussen Paimpol en Lannion langs de spectaculaire Roze Granietkust van Bretagne. Je wandelt er langs bizar gevormde en spectaculair gestapelde rotsen van 300 miljoen jaar oud. Afhankelijk van het getij loop je langs de waterlijn, of hogerop landinwaarts. Langs de rivierinhammen van de Trieux en Jaudy slingert het pad hoog bovenlangs op de oevers. Leuke havenstadjes onderweg zijn Paimpol, Port Blanc, Ploumanac'h en Perros Guirec. Bij Ploumanac’h is de roze granietkust op haar mooist. De bizar gevormde rotsen hebben namen als 'de stapel pannenkoeken', 'de champignon' en 'de heks'.

Image
LR-Granite-boulder-at-Coz-Pors
Image
LR-Face-like-boulder,-Ploumanac'h
Image
LR-Nanda-on-rock,-Porz-Bugale¦ü

Kliffen en kolen

De rafelranden van de kust zijn ontstaan door het smelten van gletsjers. Daardoor steeg de zee meer dan honderd meter, laag land dook koppie onder, hoge delen werden eilandjes. En er gebeurde meer. Bij mondingen van rivieren drong de zee het land binnen en vormde brede riviermondingen zoals de Trieux en de Jaudy. Er ontstonden steile kliffen en baaien met gouden zandstranden. De kuststrook is vanwege het zout en andere sedimenten in de bodem behoorlijk vruchtbaar. Hier en daar voert de gelopen GR34 langs velden vol kolen, artisjokken en groenten.

Image
LR-Sillon-de-Talbert-and-Que¦übo

Armor en argoat

De kust (l'Armor) heeft als tegenhanger het bos (l'Argoat), die elkaar soms dicht raken. De zee heeft baaien, rotsen en kliffen, het bos heeft landhuizen, kastelen, kerken, kapellen en pelgrimswegen. Het bos is ook mysterieus, vanwege de verhalen en sagen over l'Ankou, ook wel koning der doden of Père Ankou genoem. Het is een wezen uit de Keltische mythologie die de Dood of een boodschapper van de Dood voorstelt. Waarschuwing: kijk Ankou niet in de ogen!

Image
LR-Red-Admiral-butterfly,-Bugeles

Over de GR34 - Sentier des Douaniers

De GR34 is ca 2000 km lang en loopt van Vitré (binnenland) naar Mont Saint-Michel en dan westwaarts langs de kust van Bretagne naar Morbihan en (sinds september 2014) verder door naar Saint Nazaire (Loire Atlantique, 145 km). Het traject langs de kust wordt ook Sentier des Douaniers genoemd. Tot halverwege de 20e eeuw werd het pad namelijk door douaniers gebruikt tijdens hun patrouilles om smokkelwaar te onderscheppen en het plunderen van scheepswrakken te voorkomen.

Image
LR-View-near-Loguivy-De-La-Mer
Image
LR-Ploumanac'h-Lighthouse_3

Zesdaagse wandeltocht over de GR34

Op Pad liep het 6-daagse traject Paimpol - Lannion dat tussen Ploumanac'h en Perros Guirec langs Côte de Granit rose voert, een van de allermooiste trajecten van de GR34 vanwege de fraaie roze granietrotsen in de meest bizarre vormen. Vooral in juli en augustus is het druk op dit traject, met als absoluut drukste plek de rotskust bij Ploumanac'h. Het zesdaagse traject voert ook langs de oevers van de Trieux en de Jaudy, rivieren die diep het land insnijden.

Image
LR-Walking-on-rocks,-near-Pleubian
Image
LR-Green-boat,-Plage-de-Keriec

Georganiseerd over de GR34, met SNP

SNP biedt het beschreven traject Paimpol - Lannion aan als achtdaags wandelarrangement. Met een paar afkortingen en transfers is dit traject 122 km (officieel 170 km). Je slaapt in sfeervolle, wandelaarsvriendelijke accommodatie langs de route of bereikbaar per transfer.
Dagtrajecten: dag 1, Paimpol-Lezardrieux, 25 km; dag 2, Lezardrieux-Sillon de Talbert=transfer, Sillon de Talbert-Tréguier, 20,5 km; dag 3, Tréguier-Plougrescant=transfer, Plougrescant-Trvou Teguignec, 22 km; dag 4, Trvou Teguignec-Perros Guirec, 15 km; Perros Guirec-Trébeurden, 24 km (via afstekers); dag 6 Trébeurden-Lannion, 19 km.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van het Sentier des Douaniers

De GR34 tussen Paimpol en Lannion is een lichte wandeltocht over halfverharde paadjes met bijna constant uitzicht op de zee. Op de 'zwaarste' dag stijg/daal je 250 m. De ondergrond is meestal onverhard (zelden mul zand), maar waar het niet anders kan, bijvoorbeeld door dorpjes, loop je enkele kilometers verhard. De route voert vaker lángs dan dóór plaatsjes, soms is het nodig eten en drinken voor de hele dag mee te nemen. De dagtrajecten variëren van 19 - 26 km. Boek je de route bij SNP dan volg je de een na laatste dag (Perros Guirec - Trébeurden) niet de officiele GR34 (34 km), maar snijd je stukken af en leg je 24 km af.

Navigatie

De route is standaard bewegwijzerd als GR: roodwit-markering in 2 richtingen. Op het gewandelde traject Paimpol - Lannion is die goed (Paimpol - Ploumanac'h) tot redelijk goed (Ploumanac'h - Lannion). Af en toe ontbreekt een bordje maar als je steeds de zee rechts en zo dichtbij mogelijk houdt, en het land links, komt het altijd goed. Er bestaan verschillende topogidsen van de GR34. Voor het traject Paimpol - Lannion heb je de TopoGuide Côte de Granit rose (Trégor morlaisien) nodig, zie onder Wandelgids/kaart. Zorg dat je ook een overzichtskaart mee hebt.

Image
LR-GR34-Trail-marker,-Le-Cleuziat
Image
LR-Launay-beach

Wandelgids en kaart

 • TopoGuide Côte de Granit rose (Trégor morlaisien), beschrijft de GR34 tussen Saint-Brieuc in het oosten en Morlaix in het westen (kustpad) plus de binnenlandse trajecten GR34A, GR34B en GR380/34D die in verbinding staan met de GR. Helaas alleen in het Frans. Topokaarten 1:50.000, Franstalige beschrijving, points of interest en wat achtergrondinformatie, € 19,95.
 • Handige overzichtskaart: IGN landkaart 114, St. Brieuc - Morlaix - Bretagne, € 9,50.

Beste tijd voor het Sentier des Douaniers

April t/m juni en september t/m oktober. Hoogseizoen zijn de maanden juli en augustus, de roze granietkust bij Ploumanac'h zal dan overlopen zijn. Een getijdentabel kan handig zijn bij het doorwaden van drooggevallen natuurhavens (afkorten). Buiten het hoogseizoen zijn de keukens van restaurants vaak al om 20 - 20.30 uur gesloten.

Naar de kust van Bretagne

Auto: afstand Utrecht - Paimpol = 911 km via tolwegen, anders 947 km.
Trein: Paimpol (startpunt) en Lannion (eindpunt) hebben beide een station.  Utrecht - Paimpol is minimaal 10 uur reizen (3x overstappen); Lannion - Utrecht is minimaal 9 uur reizen met min 3x overstappen.

Ter plekke:
Bus: Buslijnen 7 en 15 verbinden de kustplaatsen Lannion, Perros-Guirec, Trégastel, Trébeurden, Lannion. Duur ca 1 uur. Zie www.tibus.fr.
Taxi: o.a. Perros taxis, 0033 (0) 2 96 23 37 32.

Overnachten langs het Sentier des Douaniers

Op Pad sliep in kleine hotelletjes en pensions langs of in de buurt van de route. Enkele met het label 'etape rando bretagne' wat betekent dat wandelaars welkom zijn: de accommodatie (hotel of B&B ) ligt dichtbij de wandelroute, er is bagagetransfer mogelijk, of je kunt (tegen betaling) een lunchpakket mee krijgen (dag vooraf bestellen!).

Image
LR-Place-Du-Martray,-Tre¦üguier

Op Pad overnachtte op onderstaande adressen:

 • Hôtel Goëlo (label 'Etape Rando Bretagne')
  4 Quai Guguay Trouin
  22500 Paimpol
  T: +33 (0)2 96 20 82 74
  Fijn familiehotel,aardige eigenaren. Gelegen in de haven van Paimpol. Start route op 200 m afstand, net als restaurants, bank, supermarkt, winkels en galerietjes. Aanrader. Bagagetransfer mogelijk.
 • Chambre d'hôtes de la Presqu'ile
  27 rue de Pleumeur
  22610 Pleubian
  T: +33 (0 )2 96 22 91 19 / 0033 (0 )6 82 35 16 00
  Langs de weg gelegen, met vreemd genoeg nogal sfeerloze studio's in fraai rustiek gebouw.
 • Hôtel Aigue Marine
  5 rue Marcelin Berthelo
  22220 Tréguier
  T: +33 (0 )2 96 92 97 00
  Comfortabel hotel met royaal ontbijt. Tréguier heeft imposante kathedraal en fraaie vakwerkhuizen. Eén ervan is het geboortehuis van Ernest Renan, filosoof en schrijver (hield o.a. in Leiden een beroemde voordracht). Zoon van Bretonse visser.
 • Villa Kermanel
  9 Chemin de Traou Woas
  22660 Trévou-Tréguignec
  T: 0033 (0 ) 2 96 23 70 06 / 0033 (0 )6 68 48 51 76
  Het B&B ligt ca 1 kilometer van de route. Het wordt gerund door Frans sprekend echtpaar uit Lille. Heerlijk ontbijt. Gevulde Bretonse galettes eten in het 1,5 km verderop gelegen Quai des Îles (20 Rue de Trestel), met uitzicht op zee.
 • Hôtel des Sternes (label 'Etape Rando Bretagne, en 'Rando Accueil')
  Rondpoint de Perros
  22700 Perros Guirec
  T: +33 (0 )2 96 91 03 38
  Prettig hotel, vriendelijke, Engels sprekende eigenaar, prima ontbijt, direct langs route. Heerlijk eten in het ertegen over gelegen restaurant  Eux (ook vega, al staat dat niet op de kaart). Perros-Guirec is levendige stad waar je je - zeker als je van zwemmen en/of zonnebaden houdt -  prima een dag kunt vermaken. Winkels, banken, fraaie stranden.
 • Hôtel Le Quellen
  18 Corniche Goas Treiz
  22560 Trébeurden
  T: +33 (0 )2 96 15 43 18
  Langs rustige weg gelegen familiehotel, stroeve ontvangst en vrij kleine kamer maar heerlijk eten en geweldig ontbijt.