icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Yorkshire and Lancashire fietsroute
Gebiedsinformatie

Yorkshire and Lancashire per fiets

  • 12 februari 2013
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Nanda Raaphorst

Engeland is een goed fietsland. Sustrans, de Britse fietsersbond heeft er een netwerk van langeafstandroutes uitgezet die het mooiste van het land verbinden. Van noord naar zuid, van oost naar west, over de diagonaal of in een lus. Allemaal genummerde, bewegwijzerde fietsroutes waarvan gedetailleerd kaartmateriaal en in de meeste gevallen ook routegidsen voorhanden zijn. Populair zijn de coast-to-coast-routes. De nieuwste coast-to-coast-fietsroute is de Way of the Roses (2010) die 230 kilometer lang is, en door de counties Yorkshire en Lancashire in noord-Engeland voert. De route start in Bridlington aan de oostkust (ca 60 km fietsen vanaf de ferry in Hull) en eindigt 230 km naar het westen in badplaats Morecambe. Of andersom (Morecambe > Bridlington). In Op Pad 2-2013 staat het verslag van deze fietstocht die we zomer 2012 verreden.

Image
Yorkshire and Lancashire bezienswaardigheid
Image
Yorkshire and Lancashire fietsroute
Korte feiten

Over Yorkshire en Lancashire

Het gebied Noord-Engeland, de counties Yorkshire en Lancashire
De tocht Way of the Roses, gemarkeerde fietsroute van het National Cycle Network, 230 km
Navigatie Routebordjes, kaart met ingetekende route. Elders op deze pag de gps-track.
Er naar toe Met de nachtferry naar Hull. Trein terug vanaf de westkust naar Hull.
Beste tijd Half april t/m half oktober.
Overnachten B&B's, hotelletjes, campings.

Het gebied
Noord-Engeland (midden-Groot-Brittannië), de counties Yorkshire and Lancashire. De fietsroute Way of the Roses komt door verschillende fraaie natuurgebieden, waaronder de Yorkshire Wolds, Vale of York, Nidderdal Area of Outstanding Natural Beauty, Yorkshire Dales National Park, Forest of Bowland Area of Outstanding Natural Beaty en Lune Valley. Het landschap is vlak aan de kust, maar wordt naar het binnenland steeds heuvelachtiger, met als hoogtepunt de klim bij Pateley. Onderweg veel glooiende graanvelden, oude bruggen en rivieroversteekjes, enkele sfeervolle (historische) Engelse stadjes met op dagafstand fietsen knusse B&B's en award winning tearooms, de fraaie historische stad York met de West Minster Abbey. Als begin/eindpunt twee typisch Engelse badplaatsen waar de zoute zeewind is vermengd met de sfeer van vergane glorie en waar je kunt fietsen en flaneren over gloednieuwe fietspaden.

De tocht
Vijfdaagse fietstocht: 3 dagen over de Way of the Roses (230 km), van Bridlington (oost) naar Morecambe (west), 1 dag aanrijroute Hull - Bridlington (60 km), plus een extra dag fietsen in de omgeving van Ripon (50 km), in totaal 320 km. De Way of the Roses is genoemd naar de symbolen voor de counties Yorkshire (witte roos) en Lancashire (rode roos). We fietsten van oost naar west en namen vanaf de westkust de trein (instappen in Lancashire, overstappen in Manchester) terug naar Hull.

Alternatief voor de terugreis per trein: fietsen! Er zijn verschillende bewegwijzerde fietsroutes om weer aan de oostkust uit te komen, zie de website van Sustrans. Enkele andere coast-to-coast-routes: Sea to Sea (C2C, 217 km); Walney to Wear & Whitby (W2W, 245 km + 20 km); Hadrian's Cycleway (281 km); Trans Pennine Trail (344 km).

Uitbreiding
De Way of the Roses is goed te combineren/verlengen met (delen van) de Yorkshire Wolds Cycleroute (144 mijl, door YOrkshire) en de Lancashire Cycle Route (2 loops van 130 mijl per loop). Zie ook onder Kaarten en gidsen.

NB Juli 2014 komt de Tour de France door Yorkshire, klik hier voor meer informatie.

Zwaarte
Glooiend landschap, gerekend vanaf oost naar west is de tweede helft het zwaarst, met net iets meer en zwaardere klims dan in de eerste helft. Toch is het maximale hoogteverschil maar 380 meter, dus iedereen met een goede conditie en dito fiets kan deze tocht doen. Van oost naar west heb je de hellingen 'mee' en de mooiste landschappen op het laatst, maar de heersende wind tegen.

Navigatie
The Way of the Roses is bewegwijzerd met de borden van Sustrans: witte letter op blauwe ondergrond, aangevuld met een roos: witte roos in Yorkshire, rode roos in Lancashire.

Ernaartoe
Ferry (nachtboot P&O Ferries) Europoort - Hull; fietsen Hull-Bridlington (ca 60 km), startpunt fietsroute in Bridlington (Sustrans heeft aanrijroute naar Bridlington in de maak). Terug: Trein Lancaster - Hull met overstap in Manchester, ca 3,5 uur reizen, fiets in trein (reserveren verplicht, zie kopje Fiets in trein).

Ferry, heen: Inchecken kan vanaf 17.00 uur tot uiterlijk 19.30 uur. Vertrek om 21.00 uur; aankomst: ca 8 uur de volgende ochtend. Ferry terug: inchecken Hull tussen 17.30 - 19 uur, vertrek 20.30 uur. Aankomst Europoort: 9 uur volgende ochtend.

Trein: Lancaster > Manchester > Hull: Verbinding ca ieder uur via http://www.nationalrail.co.uk reisduur 3 uur, 9 minuten met de Trans Pennine Express.

Fiets in trein
Als je op treinnummer klikt (nationalrail.co.uk) zie je bij 'onboard facilities' of er fietsen mee mogen. Op het traject Manchester > Hull zijn maar 2 plekken voor de fiets, waarvan je er maar 1 kunt reserveren, de andere is voor wie het eerst komt het eerst maalt. Fiets mee in trein is gratis. Om te reserveren: +44 (0)845 600 1674, minstens 24 uur voor de reis. Klik hier voor vervoer fietsen in de trein. Prijs ticket: € 31 p.p. enkele reis.  Fietsreservering bij de Treinreiswinkel kosteloos.

De treinreisinformatie is rechtstreeks afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check http://www.treinreiswinkel.nl of bel (071) 513 70 08.

Beste tijd
Voor de lekkerste temperaturen: juli en augustus, maar afhankelijk van de voorspellingen ook goed te doen van late voorjaar t/m herfst. Let op, in 2014 zal de Tour de France door Yorkshire, om precies te zijn op 5 en 6 juli 2014, zie www.letour.yorkshire.com

Onze route van dag tot dag
dag 1, Hull > Bridlington = ca 60 km
dag 2, Bridlington > Driffield > Pocklington = 69 km, Way of the Roses
dag 3, Picklington > York > Boroughbridge > Ripon = 80 km, Way of the Roses
dag 4, Ripon > Ripon, rondje in omgeving (Yorkshire Dales) = 48 km (extra dagtocht)
dag 5, Ripon > Pateley Bridge > Settle = 67 km, Way of the Roses
dag 6, Settle = Lancaster  > Morecambe = 56 km, Way of the Roses

Overnachten
B&b's en hotelletjes. Langs de route ook campings; op de site van de Way of the Roses staat een accommodatielijst met alle ins en outs.

Tips om te overnachten
(alle adressen zijn terug te vinden op de site van The Way of the Roses)

Bridlington
The Swallow Hotel  
12 Horsforth Avenue
Bridlington, YO15 3DF
T +44 (0)1262 679301
Gezellig duo dat de B&B runt. Heerlijke lichte, ruime, moderne kamers, riante badkamer, reusachtig ontbijt, op steenworpafstand van de zee en het startpunt van de route.

Tip restaurant Bridlington:
The Naked Fish (seafood restaurant, met sjieke fish & chips)
22 Bridge Street
Bridlington Y0153AJ
T +44 (0)1262 400266

Pocklington
The Yorkway Motel
Hull Road
Pocklington
York YO42 2NX
T+44 (0)1759 303 071
Royale kamers, maar motel met de sfeer van een ... motel. Gelegen langs de weg, met een grote parkeerplaats voor de deur. Paar kilometer verwijderd van de route.

Ripon
The Box Tree Cottages
Coltsgate Hill
Ripon
North Yorkshire
HG4 2AB
T +44 (0)1765 698006
Een knusse kamer bij Barbara en Bill tjokvol bloemetjes, schemerlampjes, knuffeldieren, geurzakjes, snoepjes. Met natuurlijk tea and coffee facilities. Toegangsstad tot de Yorkshire Dales.

Tip restaurant:
Lockwoods, North Street Ripon

Settle
The Lion at Settle- a Thwaites Inn of Character
Duke Street
Settle, BD24 9DU
T +44 (0)1729 822 203
Prachtig sfeervol pand waar je ook nog eens heerlijk kunt eten.

Morecambe
The Berkeley Guest House
39 Marine Road, Morecambe
Lancashire, LA3 1BZ
T  +44 1524 418201
Wij sliepen in de royale suite met uitzicht op zee, geweldig!
Ontbijt prima, maar helaas in benauwde, tot ontbijtzaal omgevormde kelder.

Kaarten en gidsen
Fietskaart

  • Way of the Roses, uitg Sustrans, 1:100.000, de officiele kaart van de route, inclusief hoogteprofielen, stadsplattegronden, handige sites en telefoonnummers, € 11,75.
  • Yorkshire Wolds, York & Hull, uitg. Sustrans, de officiele kaart van de Yorkshire Wolds Cycle Route, een 144 mijl lange loop ten noorden van Hull, ca € 11,-. Goed te combineren met de Way of the Roses.

Overzichtskaart

  • Road Map Britain 7, NOrthern England, uitg. AA, 1:200.000, € 7,95. Handige wegenkaart met het overzicht van het volledige traject tussen oost en westkust.

Fietsgidsen
Er is nog geen officiele (Sustrans) fietsgids van de route.

  • Cycling Britain, uitg. Lonely Planet, ed. 2009 (vernieuwd in 2015), € 19,95. Fietsroutes en routesuggesties in Schotland, Engeland, Wales, plus veel praktische info, zoals accommodatie, restaurante, fietsenwinkels, transport van fiets. Engelstalig.
  • The Lancashire Cycleway, uitg. Cicerone, 10 Britse ponden, te bestellen via www.cicerone.co.uk.
  • Twee met elkaar verbonden loops van 130 mijl per loop, door de West-Pennine Moors en Bowland Fells. Goed te combineren met de Way of the Roses.
  • Great Cycle Routes Yorkshire, uitg. Dial House, ca 3 pond. Alleen ter plekke te koop.Voor meer handige kaarten en gidsen zie een van de gespecialiseerde boekhandels onder www.dezwerver.nl
Image
Yorkshire and Lancashire landschap

Handige sites en adressen

 

Gebiedsinfo Yorkshire

 

Gebiedsinfo Lancashire

Diversen

 

Handige adressen

Image
Yorkshire and Lancashire onderweg