icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Engeland lange afstand fietspaden
Landeninformatie

Fietsroutes in Engeland en Wales

 • 14 februari 2021
 • Door: Kees Swart
 • Fotografie: Kees Swart

In vogelvlucht nemen we je al fietsend mee langs alle windstreken van Engeland en Wales. Wat kun je er verwachten en waar vind je de mooiste fietsroutes?

Fietsroutes in oost-Engeland

Suffolk, Norfolk en Cambridgeshire vormen vanouds East Anglia en vaak wordt ook Essex hierbij gerekend. Dankzij de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich is dit een zeer goed bereikbaar deel van Engeland. Veel rustige binnenwegen en een vlak tot licht golvend terrein maken dit gebied geschikt voor fietsers die geen grote uitdagingen zoeken of voor een fietsvakantie met kinderen. Zilte zeearmen dringen hier bij hoogwater tientallen kilometers landinwaarts en vallen met laagwater vrijwel droog. Stranden, wadden, dijken en moerassen met een weidse horizon doen soms Nederlands aan, maar de vele pittoreske dorpen zijn op en top Engels. In de universiteitsstad Cambridge wordt meer gefietst dan elders in Engeland. Ook steden als Colchester en Norfolk zijn een bezoek waard.

De belangrijkste fietsroute door East Anglia is route 1 van het National Cycle Network, een onderdeel van de internationale North Sea Cycle Route.

Fietsroutesin Zuid-Engeland

Tussen Londen en de Engelse zuidkust liggen Kent, Sussex, Surrey, Berkshire, Hampshire en Wiltshire. Dit gebied is heuvelachtiger dan East Anglia, maar nog goed te befietsen. Er liggen twee langgerekte heuvelruggen: de North Downs ten zuiden van de Theems en zo'n 50 kilometer zuidelijker de South Downs, die abrupt eindigen in de krijtkliffen langs de Kanaalkust. Bossen en landgoederen maken dit gebied tot de 'tuin van Engeland'. Ook het eiland Wight en het New Forest zijn geliefd bij fietsers. Verder is de zeer oude stad Winchester een bezoek waard. Grotere steden liggen hier aan de kust, zoals de havensteden Portsmouth en Southampton en de badplaatsen Brighton en Eastbourne. Rond deze steden en dicht bij Londen zijn veel wegen te druk om prettig te kunnen fietsen. Het is verstandig om daar zoveel mogelijk de routes van Sustrans te volgen. Binnenweggetjes die wat verder van de steden liggen, zijn meestal erg rustig.

De belangrijkste fietsroutes door Zuid-Engeland zijn:

 • NCN 2 van Dover langs de zuidkust, waarvan het gedeelte tussen Dover en Brighton gereed is. Wel gereed is de fietsgids ‘Fietsen rond Het Kanaal. In het eerste deel van deze gids wordt een route van Dover of Harwich naar Plymouth beschreven, die gedeeltelijk samenvalt met de NCN 2.
 • De NCN 4 loopt van Londen via Reading en Bristol naar Zuid-Wales.

Fietsroutes in Zuidwest-Engeland

Dorset, Somerset, Devon en Cornwall vormen de voet van Engeland, die in het lauwe water van de Golfstroom steekt. Hier staan veel stijlvolle landhuizen in tuinen waar het nooit echt winter wordt. Wel verraden de verwaaide palmbomen langs de kust dat hier van een echt subtropisch klimaat nog geen sprake is. Fietsen is best een uitdaging vanwege de niet erg hoge, maar vaak wel steile heuvels. Hellingen zijn hier vaak steiler dan 20%. Grote steden zijn de badplaats Bournemouth en de havensteden Bristol en Plymouth.

De belangrijkste fietsroute in Zuidwest-Engeland is de NCN 3, die van Bristol naar Land's End loopt. Deze route wordt ook beschreven in de gids 'London – Land’s End Cycle Route'. Deze route begint in Dover of Harwich en gaat via Londen naar het westen.

Land's End is ook het startpunt van de End tot End fietsroute naar John o'Groats, de langste route die door Engeland, Wales en Schotland gefietst kan worden. Hiervan bestaat een fietsgids.

Fietsroutes in Midden-Engeland

Het deel van Engeland dat ten noorden van Londen en ten zuiden van de lijn Liverpool-Hull ligt, kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Tussen Londen en Northampton ligt een relatief dunbevolkt gebied met milde heuvels en goed befietsbare binnenwegen. Stratford upon Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare, is ondanks de vele toeristen een mooie stad vol vakwerkhuizen. In Gloucestershire liggen de pittiger heuvels van de Cotswolds met prachtige dorpen. Wat noordelijker liggen de Midlands, het oude industriële hart van Engeland. In de vierhoek Birmingham - Northampton - Nottingham - Stoke on Tent wonen circa vier miljoen mensen. Direct ten noorden hiervan begint het Peak District, het meest zuidelijke deel van het Penninisch Gebergte. Dit is het oudste Nationale Park van Engeland, met veel rotspartijen, grotten en droge beekdalen. Het is een prachtig gebied om te fietsen, maar er moet wel stevig geklommen worden. In het westen van de Midlands, tegen de grens met Wales, liggen de graafschappen Cheshire, Shropshire en Herefordshire. Dit zijn nog overwegend groene gebieden rond de mooie kathedraalsteden Chester, Shrewsbury en Hereford. Hier is ook uniek industrieel erfgoed te vinden, zoals de oudste gietijzeren brug ter wereld, die sinds 1779 de Severn overspant in het dorp Ironbridge. In het oosten van de Midlands ligt Lincolnshire, dat met zijn licht glooiende graanvelden en kustvlakte veel weg heeft van East Anglia. De binnenstad Lincoln, met zijn enorme kathedraal en middeleeuwse huizen, verdient een plek in de top tien van mooiste Engelse steden.

Fietsroutes in Midden-Engeland zijn:

 • NCN 1: van zuid naar noord door Lincolnshire (North Sea Cycle Route)
 • NCN 5: van Reading via Oxford en Birmingham naar Noord-Wales
 • NCN 6: van Londen via Northampton, Leicester, Derby en Nottingham naar Sheffield

In Derby begint de Pennine Cycle Way, die via het Peak District naar het noorden loopt.

Fietsroutes in Noord-Engeland

Boven de lijn Liverpool - Hull ligt het hoge noorden van Engeland: Yorkshire, Lancashire en wat daar nog boven ligt. In het zuidwesten liggen de grote havenstad Liverpool en de industriestad Manchester. Iets meer naar het oosten, aan de andere kant van het Penninisch gebergte, liggen de oude mijn- en industriegebieden rond Sheffield en Leeds. In het noorden ligt nog een dichtbevolkt gebied rond Newcastle, maar daarbuiten zijn in Noord-Engeland spectaculaire landschappen te vinden. Vanaf Hull fiets je in een of twee dagen noordwaarts naar Flamborough Head, waar hoge krijtrotsen boven de Noordzee uitrijzen. In de lente zijn hier duizenden papegaaiduikers, alken en jan-van-genten te zien. Nog wat verder aan de kust liggen de North York Moors met uitgestrekte heidevelden en groene valleien. Halverwege de Noordzee en de Ierse Zee ligt het Penninisch Gebergte, dat de ruggengraat van Noord-Engeland vormt. Een deel van dit gebergte vormt de Yorkshire Dales met zijn donkere toppen en steile hellingen vol blatende schapen tussen eindeloze muurtjes van los op elkaar gestapelde stenen. Nog westelijker, in het natste deel van Engeland, ligt het Lake District: een ansichtkaartenlandschap met zestien meren tussen de hoogste bergen van Engeland. Wie uitdagingen zoekt, kan zich hier stuktrappen op de Hardknott Pass met een steilte van 30%. Wie het Lake District echt goed wil leren kennen, moet wandelschoenen onder in de fietstas stoppen. Hier ligt namelijk het wandelparadijs van Engeland. Mooie oude steden zijn York en Durham. Indrukwekkend is Hadrian's Wall, de robuuste overblijfselen van de meest noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Ook heel bijzonder is het Holy Island van Lindisfarne in het uiterste noorden van Engeland, met de overblijfselen van een middeleeuws klooster en een kasteel op de resten van een vulkaan, te bereiken via een dam die tweemaal per dag onder water loopt.

Fietsroutes door Noord-Engeland zijn:

 • NCN 1: langs de Noordzeekust (North Sea Cycle Route)
 • NCN 6: van Manchester naar het Lake District (nog niet voltooid)
 • NCN 7: van Sunderland aan de Noordzee naar Carlisle en verder door Schotland
 • NCN 10: van het Lake District naar de Noordzee bij Newcastle

Fietsroutes in Wales

Wales is met een oppervlakte van ruim de helft van Nederland niet groot, maar heeft wel een grote landschappelijke en culturele verscheidenheid. Het heeft een 1400 kilometer lange kustlijn met kliffen, duinen, stranden en wadden. Over de volle lengte van 200 kilometer liggen bergen, die zijn bedekt met moerassen en ingesneden door diepe valleien. Met een bevolking van slechts 3 miljoen, waarvan 60 procent in het industriële zuiden rond Cardiff woont, is er ook nog volop ruimte.
De rijke historie van Wales wordt geïllustreerd door de hoogste kasteeldichtheid van Europa, maar ook door indrukwekkende abdijruïnes, levendige marktplaatsen, drukke havens en veel industrieel erfgoed.
De Engelse invloed op Wales is al eeuwenlang groot, maar voor een op de vijf bewoners is Welsh nog steeds de moedertaal. Buiten de steden wordt het door een meerderheid gesproken.
Wales kent geen massatoerisme, wel plaatsen met een toeristische traditie, zoals Aberystwyth en Llandudno en de dorpen rond de meer dan 1000 meter hoge Snowdon.

Dwars door Wales, van Cardiff in het zuiden naar Holyhead in het noorden, loopt de NCN 8.

Daarnaast zijn er een paar routes vanuit Zuid-Engeland naar de westkust van Wales:

 • NCN 4: van Londen naar St. Davids in Wales, via Reading, Bath, Bristol en Swansea. Deze route sluit aan op de veerboot van Pembroke naar Rosslare in Ierland.
 • NCN 5: van Reading naar Holyhead, via Birmingham en de noordkust van Wales. Deze route sluit aan op de veerboot naar Dublin.

Fietsgidsen en -kaarten

Een uitgebreid assortiment fietsgidsen en -kaarten over tochten in Engeland en Wales  zijn te vinden bij: