icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Portugal, foto van de kust
Routes

Wandelroute Rota Vicentina

 • 12 november 2012
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Margriet Spangenberg

In zomer 2012 werd in de Alentejo in Portugal een nieuwe wandelroute geopend: de 310 kilometer lange Rota Vicentina. De route bestaat uit twee takken: in het binnenland de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fisherman's Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en San Cabo de Vicente. Toeristische poespas is er uit den boze: geen botsauto's, geen vakantieparken, geen grote parkeerplaatsen, maar wandelen mag er wel. Langs de route liggen op dagafstand wandelen casas brancas. Dat zijn fraaie, sfeervolle huizen, van authentieke boerderijtjes tot rustieke landhuizen. De eigenaren van enkele van deze casas brancas zijn de initiatiefnemers van deze Rota Vicentina.

Gelopen wandelroute

Wij liepen in het voorjaar van 2012 zes dagen over de Rota Vicentina, waarvan drie over de Historical Way (traject Odemira - Porto Covo) en drie over de parallel lopende Fisherman's Trail (traject Porto Covo - Odeceixe). De Historical Way is ontstaan als pelgrimsroute. Hij loopt van Cabo San Vicente tot Santiago do Cacém, is 241 kilometer lang en verdeeld in 13 secties. De Fisherman's Trail is 115 kilometer lang, verdeeld in 4 secties met als extra 5 rondtochten langs het traject. Bij Forte da Ilha, even ten zuiden van Porto Cova, komen de Historical Way en de Fisherman's Trail samen.

Landschap

De Historical Way loopt door het binnenland. Het terrein is er glooiend en begroeid met kurkeik en eucalyptus. Hier en daar komt de route door een dorpje met wat akkerland rondom. De parallelroute langs de kust, de Fisherman's Trail, doet prachtige stranden aan en volgt het pad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen.

Image
Portugal - Wandelen Rota Vicentina - Almograve Zambujeira (1)

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

De Rota Vicentina is een lichte tot middelzware tocht. Het terrein is glooiend, met langs de kust een enkel klimmetje. Het zwaarst is de tocht langs de kust waar je soms een aantal kilometer door mul zand loopt. De hoogteverschillen zijn te verwaarlozen, onderweg geen technische moeilijkheden.

Navigeren

De route is volledig bewegwijzerd: de Historical Way is rood-wit gemarkeerd, de Fisherman's Trail blauw-groen. Er bestaat nog geen officiële routegids van de Rota Vicentina, maar ook zonder die gids is de route eenvoudig te volgen m.b.v. de uitstekende bewegwijzering en topokaarten. Welke topokaarten je nodig hebt, staat hieronder genoemd onder het kopje 'Kaarten en Gidsen'. GPS-gebruikers vinden hieronder de tracklogs van de complete route (HW + FT) om te downloaden.

Vliegen naar Portugal

Vliegen op Lissabon, dan taxi/Aerbus naar treinstation 'Orient' (5 min), vervolgens de trein naar Funcheira (ca. 1 uur, 45 min), vervolgens taxi/bus naar Odemira (40 km) voor start wandeling/eerste overnachting.

Wij vlogen met vliegmaatschappij TAP Portugal. Voorbeeld reisschema: vertrek Schiphol om 11.45 uur; aankomst Lissabon 13.45 uur. Terug: vertrek Lissabon 07.05 uur; aankomst Schiphol 11.00 uur.
Info over de vluchten op www.flytap.com, (020) 201 5051.

De Aerbus in Lissabon verbindt  het vliegveld met station Orient en het stadscentrum met haltes bij veel verschillende hotels, zie www.yellowbustours.com.

Auto huren

Een auto huren in Portugal?

Ben je van plan een auto te huren? Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Waarom? Omdat je geen gedoe wilt over verborgen kosten. Bij Sunny Cars is alles inbegrepen en weet je vooraf waar je aan toe bent. Meer weten?

Image
Sunny Cars
Image
Portugal - Wandelen Rota Vicentina - Herdade da Matinha

Overnachten langs de Rota Vicentina

Op dagafstand wandelen liggen er langs de route fraaie, sfeervolle huizen. De eigenaren van enkele van deze casas brancas zijn de initiatiefnemers van deze Rota Vicentina. Het gaat om landelijke, authentieke accommodatie, van landhuizen tot boerderijtjes, waar wandelaars in de watten worden gelegd: fraaie omgeving, sfeervolle kamers, heerlijk eten, ontzettend aardige gastvrouwen en gastheren. Prijzen overnachting tussen € 55 en € 110 voor een 2-persoonskamer met ontbijt.

(Bagage)transport / diner/ lunchpakket

Verschillende casas brancas bieden tegen betaling extra service aan, zoals bagagetransport, op-/afhaalservice van/naar route, lunchpakket, diner. Per 2013 zullen die mogelijkheden op www.casasbrancas.pt staan vermeld.

Image
Portugal - Wandelen Rota Vicentina - Rugzakken op station

Onze route (en slaapadressen) van dag tot dag

Dag 1
Aankomst vliegveld Lissabon, bus naar treinstation Orient, trein naar Funcheira, taxi/lift naar Odemira. Overnachten in Casa Branca Quinta do Chocalhinho.

Dag 2, Historical Way (zuid naar noord)
Wandelen Odemira > São Luis, 25 km
Overnachten in Casa Branca C.N. Prequiça.

Dag 3, Historical Way
Wandelen São Luis > Cercal, 21 km.
Korte transfer naar Cercal (7 km).
Overnachten Casa Branca Verdemar.

Dag 4, Historical Way
Wandelen Cercal > Porto Covo, 18 km.
Overnachten in Casa Branca H. Matinha.

Dag 5, Fisherman's Trail (van noord naar zuid)
Wandelen Porto Covo > Milfontes, 20 km.
Overnachten in Casa Branca Casa do Adro.

Dag 6, Fisherman's Trail
Transfer Milfontes > Almograve.
Wandelen Almograve > Touril, 18 km.
Transfer naar Brejão.
Overnachten in Casa Branca Cerca do Sul.
Tip: eten bij Ritual, wereldkeuken met heerlijke tapas.

Dag 7, Fisherman's Trail
Wandelen Touril > Odeceixe, 24 km.
Transfer Odeceixe > Santa Clara Saboia.
Trein Santa Clara Saboia > Lissabon.
Overnachten Lissabo in Hotel Jeronimos 8.

Dag 7, terugreis
Lissabon > Nederland

Alle overnachtingsadressen zijn terug te vinden op de site van de Casas Brancas.

Geardropper

Portugal ontdekken zonder zorgen

Genieten van een zorgeloze kampeer-rondreis in de prachtige Portugese natuur? Dat kan met het fly- en drive concept van Geardropper. Bij aankomst krijg je een volledige kampeeruitrusting. Het start- en eindpunt is al voor je geregeld. Het enige wat jij hoeft te doen is je kledingkoffer mee te nemen.

Image
Geardropper - Portugal ontdekken zonder zorgen

Beste tijd

April t/m oktober. In april alles vers en ontluikend, mei t/m augustus verkoelend zeebriesje, september/oktober rustig najaar.

Image
Portugal - Wandelen Rota Vicentina - Zambujeira Odeceixe

Kaarten en gidsen

Gidsen

Er bestaat nog geen officiële routegids van de Rota Vicentina, maar ook zonder die gids is de route eenvoudig te volgen m.b.v. bewegwijzering en topokaarten.

Kaarten 1:50.000

Voor het traject dat wij liepen, tussen Porto Covo en Odeceixe, heb je nodig:

Prijs per stuk: € 13,50

Voor het traject ten zuiden van Odeceixe heb je nodig:

Kaarten 1:25.000

Er bestaan gedetailleerdere kaarten 1:25.000, maar dan heb je er ongeveer 15 nodig.

Overzichtskaarten

 • Marco Polo, Zuid-Portugal 1:200.000, 2011, € 10.50.
  Gedetailleerde wegenkaart. Wordt veel door fietsers gebruikt. Mooie trajecten ingekleurd, met bezienswaardigheden, afstanden, index en 4 stadsplattegronden.
 • Alentejo, uitg. Turinta, 1:300.000, € 10,50.
  Een van de weinige kaarten op een redelijk gedetailleerde schaal voor weggebruikers.

Het is raadzaam bijtijds te informeren bij de gespecialiseerde boekhandel of de kaarten op voorraad zijn. Levertijd bij bestellen is minimaal twee weken.

Andere leuke gidsjes met achtergrondinformatie en wandelingen in de Alentejo

 • Wandelen in Zuid-Portugal  - 20 wandelingen door de Alentejo, uitg.  Op Lemen Voeten, ed. 2004, € 14,95.
  Met kaartjes en wetenswaardigheden. Bevat routes door gebieden die verder niet of nauwelijks voor wandelaars zijn gedocumenteerd.

Reisgidsen

 • Trotter Reisgids: Portugal, 2012, € 20.
  Praktische, lichtgewicht reisgidsen. Sober opgemaakt maar wel informatief. Vooral veel praktische verblijfsdetails. De toeristische gebiedsinfo is meestal vrij beknopt , maar tegelijk ook to the point, kritisch en eigenzinnig. Van een selectie van historische of culturele onderwerpen wordt in speciale hoofdstukken kundig en uitvoerig verslag gedaan.
 • Algarve & Southern Portugal reisgids, Traveller Guides, Thomas Cook Publishing, € 14,95.
  Handige zakformaat reisgids met compacte informatie.  Engelstalig.
 • 100% Algarve & Alentejo, reisgids Zuid Portugal, uitg. MoMedia,€ 24,95.
  Handzame reisgids met veel informatie over het gebied, kleine kaartjes en veel praktische informatie.

Literatuur

 • Culture shock: Portugal, 2006, € 20.95.
  Een boek over de zeden en gewoonten, waarden en normen, en andere aspecten van de voor het land typerende cultuur (en subculturen). Tevens aandacht voor de historische context. Clichés worden ontzenuwd (of indien van toepassing juist bevestigd). Gelardeerd met de nodige ironie, en geïllustreerd met grappige tekeningen. Engelstalig.

Bronnen:
Geografische Boekhandel Pied à Terre
Overtoom 135-137
1054 HG Amsterdam
T: +31 20 627 44 55
W: www.piedaterre.nl
Zie ook www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Reisboekhandel De Noorderzon
Nieuwstad 35
6811BJ Arnhem
T: 026 3510334
I: www.denoorderzon.nl

 Handige adressen en sites

Image
Portugal - Wandelen Rota Vicentina - Porto Covo Milfontes