icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Portugal wandelen
Landeninformatie

Wandelen in Portugal: de zeven mooiste gebieden

  • 06 oktober 2021
  • Door: Dirk Wijnand de Jong

Het uitdagende van wandelen in Portugal? Dat je een keuze moet maken waar. Wandel je langs levadas, door mistige laurierbossen of door subtropische wouden met watervallen? Over verlaten stranden onder honinggouden kliffen of in sensationele maanlandschappen? We nemen je graag mee door de zeven mooiste gebieden om te wandelen in Portugal, inclusief tips voor niet-te-missen wandelroutes in die gebieden.

Dankzij het zuidelijke klimaat kun je in Portugal behalve lekker overwinteren het hele jaar door wandelen. Het aanbod schitterende wandelingen op het vasteland en op de Portugese eilanden is onuitputtelijk en de meeste zijn voorzien van bewegwijzeringen, alhoewel dat per gebied nogal eens verschilt. Je hebt de keuze uit de zogeheten Pequenas Rotas, kleine routes (PR), die vaak een paar uur tot een dag in beslag nemen, of een Grandes Rotas, langeafstandroutes (GR) die niet zelden zijn opgebouwd uit afzonderlijke dagetappes. Een ding hebben de gebieden, langs de kust of in het binnenland, vasteland of eiland, vaak gemeen: hier wandel je door natuur, cultuur en heel veel historie.

1. Madeira

Het vulkanische eiland Madeira rijst als een omgekeerde cupcake uit het woelige water van de Atlantische Oceaan omhoog. Haar steile flanken zijn bedekt met een oogverblindende overdaad aan eucalyptusbomen, kronkelige laurierbossen en paradijsvogelplanten. Een groot deel van de wandelroutes op dit bloemeneiland volgt de stroom van levadas, oude irrigatiekanaaltjes gemaakt om de akkers op de flanken en in de valleien te bewateren. Zoals die naar de kletterende waterval van Levada do Caldeirão Verde (PR9) waarbij je vanuit bospark Queimadas in Santana in omgekeerde richting de stroom van de kanaaltjes langs berghellingen en door donkere tunnels volgt. Een andere onvergetelijke wandeltocht is die langs de hoogste toppen van Madeira, van Pico do Ariero naar Pico Ruivo (PR1), op het dak van de cupcake. Hier verken je de bergkammen via kruiwagenbrede paden met het ene moment uitzicht op de westkust, dan weer op de oostkust.

Image
Portugal Madeira wandelen
Madeira - foto: Ruben Drenth

2. Porto Santo

Porto Santo ligt in dezelfde hoek van de Atlantische Oceaan als Madeira. Met de ferry heb je maar 2,5 uur nodig om de heilige haven te bereiken. Voor het gemak zou je het eiland dus op één hoop bij het moedereiland kunnen gooien. Maar wandelen op dit door zonnestralen verschroeide en door regen gemeden eiland doe je zonder geurende bossen en prachtige kleurrijke bloemen in de meest onwerkelijke vormen. Hier treed je binnen in sensationele Mordorlandschappen. Steile hellingen van donkerbruin gesteente waar vulkanische activiteit perfect gevormde vijfhoekige zuilen heeft gevormd, wit gruizige flanken waar niets meer dan een distel of een mosje groeit, rotsformaties die zonder aankondiging in zee verdwijnen, grillige lastig te bereiken bergkammen waar de zonsopgang het woeste landschap ineens een zoet gezicht geeft. Een van de populairste wandelingen is de vijf kilometer lange weg naar de op een na hoogste piek van het eiland, de Pico Branco, en het om de hoek gelegen uitzichtpunt Terra Chã, waar het uit het niets verrassend groen is (PS PR1).

Image
Portugal Porto Santo wandelen
Porto Santo - foto: Ruben Drenth

3. De Azoren

Deze vulkanische eilanden tussen het vasteland van Portugal en Noord-Amerika zorgen sinds de eerste keer dat ze door mensenogen werden aanschouwd, voor een wow-effect. Een oase midden in de oceaan waar het groen in duizend verschillende tinten de heuvels en valleien bedekken en cirkelvormige kraters gevuld zijn met subtropisch gekleurd badwater. Een afgezonderd paradijsje, waar wandelen een absoluut voorrecht is. De circulaire wandelroute naar en rondom het kratermeer Lagoa do Fogo op het grootste eiland van de Azoren, Saõ Miguel, staat bij veel wandelaars hoog op het verlanglijstje en neemt ongeveer vier aangename uren in beslag. Een andere tocht die fascineert is een verkenning van Lago de Furnas. Hier pruttelt en borrelt de grond onder je wandelschoenen en stoot het rookpluimpjes uit en laat het onaangename luchtjes achter. In één woord: fascinerend!

Image
Portugal Azoren wandelen
De Azoren

4. De Algarve

De stralende goudgele stranden en de gezellige badplaatsen langs de kust van de Algarve maken het mogelijk zelf korte ommetjes te maken, maar er zijn ook gemarkeerde wandelroutes die het werk voor je uit handen nemen. Zoals de elf kilometer lange Seven Hanging Valley Trail (PR1) over de honingkleurige kliffen van Praia da Marinha tot Praia de Vale Centianes. Door de hoogteverschillen moet je af en toe flink werk verzetten en niet zelden vervolg je je weg door geurend enkelhoog struikgewas en tunneltjes die naar prachtige verlaten strandjes leiden. Langs deze route wijkt de oceaan als een trouwe makker nimmer van je zijde. De tocht der tochten in het veel onbekendere binnenland is de Via Algarviana (G13). Een oud pelgrimspad dat uit veertien afzonderlijke etappes bestaat en berglandschappen, karakteristieke dorpen, wilde natuurgebieden en landbouwgronden doorkruist, van Alcoutim in het uiterste oosten naar Cabo de Saõ Vicente in het westen.

Image
Portugal Algarve wandelen
Algarve
Image
Portugal Algarve wandelen
Algarve

5. Peneda-Gerês

Zo bemind en bezongen het zuiden, zo onbekend en onontdekt het noorden. Op deze plek onder de rook van de Spaanse grens vormen de berggebieden Serra da Peneda en Serra do Gerês samen het enige nationaal park van het land. Nationaal Park Peneda-Gerês is een verbazingwekkend groene wereld van vredige riviervalleien en beboste ruwe rotsformaties waar je tijdens het wandelen, als je geluk hebt, dieren als reeën en de Iberische wolf tegenkomt. De eeuwenoude dorpjes in dit gebied zijn omgeven met een gloed van nostalgie en geven je het gevoel dat de moderne wereld heel ver weg is. Een bijpassende wandeling is de weg over de Via Geira, een antieke Romeinse weg door de wilde natuur waarbij je 2.000 jaar oude wegbewijzeringen volgt en over kasseien wandelt die als ze konden praten, geschiedenisboeken zouden dicteren. Over Romeinse bruggen en langs bouwwerken, over heuvels en door bossen.

Image
Portugal peneda gerês wandelen
Peneda-Gerês
Image
Portugal peneda gerês wandelen
Peneda-Gerês

6. Alentejo

Om onduidelijke redenen wordt de zuidelijke regio Alentejo weleens vergeleken met Toscane. Ja, hier en daar doorkruis je vreedzaam hobbelende heuvels en ja, soms zijn die bedekt met olijf- of wijngaarden, maar Alentejo is veel meer een reis in een eigenwijze tijdmachine. Tijdens het wandelen van witgepleisterde bergdorpen naar bescheiden windmolentjes trek je langs graanvelden, kurkeiken, marmergroeven en mysterieuze menhirs, en hoef je zelden je hand in de lucht te steken. Alentejo staat bekend als een van de rustigste plekjes van Europa. Een stilte die alleen wordt onderbroken aan de kust door het bulderende geweld van de schuimende golven die hier op de kliffen aan hun einde komen. Twee routes genieten een legendarische status: de elf bewegwijzerde wandelingen van de TransAlentejo door het binnenland en de Rota Vicentina (GR11). Die laatste is een wonderlijke reis in de wildernis van de westkust, door met vetplanten overwoekerde duingebieden en langs peper-en-zout-kleurige rotspartijen. Startpunt is het noordelijke Santiago de Cacém, eindpunt Cabo de S. Vicenti in de Algarve, 400 kilometer later.

Image
Portugal Alentejo wandelen
Alentejo
Image
Portugal Alentejo wandelen
Alentejo

7. Serra da Estrela

Mijlenver van zee, zittend op het dak van Portugal, is het uitzicht op Midden-Portugal, laten we zeggen…overzichtelijk. Een Panorama Mesdag van donker graniet door de eeuwen heen gekneed en geboetseerd tot puntige pieken en diepe dalen, met als verleidelijke afleiding verkoelende gletsjermeren en rivieren. Serra da Estrela is de grootste bergketen van Portugal, voor wat het waard is, want écht omvangrijk is ze niet. Handzaam, zou je bijna zeggen – 50 kilometer lang en 20 kilometer breed. Maar met meer dan 400 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden is het een volwaardige speelplaats voor actieve wandelaars. De wandeling naar het met jeneverbes en borstelgras bedekte plateau van Torre (1993), het hoogste punt van continentaal Portugal, met de torre die de overige zeven meter overbrugt, wordt bij helder weer beloond met zicht op zee, als een spiegelend streepje aan de horizon. Zoek je het lager op in de uitlopers van deze hoogste bergketen van het Portugese vasteland, dan kom je met regelmaat tijdloze kasteeltjes tegen, historische dorpen van gestapelde speculaashuisjes en leistenen stadjes.

Meer lezen over wandelen in Portugal?

Image
Portugal Serra da Estrela wandelen
Serra da Estrela