icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Thru Hiking
How-to

Thru-hiking: alles wat je wilt weten

  • 23 november 2023
  • Door: Elmar Teegelbeckers
  • Fotografie: Jochem de Jong

Thru-hiking wordt steeds bekender in Europa. En het wint snel aan populariteit! In dit artikel vertel ik, Elmar (sinds een aantal jaar fervent Thru-hiker!) je graag wat meer over thru-hiking in Europa. Wat het is? Kort samengevat: het wandelend doorkruisen van een land of een gebied. De Coast-to-Coast Walk in Engeland is een goed voorbeeld van een échte Thru-hike. Wil je al meer weten? Ik geef je ook een aantal tips en ideeën voor jouw eerste (of volgende) thru-hike!

Wat is thru-hiking?

Het woord thru-hiking is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het betekent ‘het doorkruisen van een gebied in één of aansluitende seizoenen’. Dit is vaak een land, maar het kan ook een regio of eiland zijn. Enkele bekende thru-hiking trails zijn bijvoorbeeld de Pacific Crest Trail die in 4265 kilometer van de grens met Mexico naar Canada door de ruige natuur van West-Amerika loopt. Of wat dacht je van de Te Araroa in Nieuw-Zeeland waarop je in 3000 kilometer het Noorder- én Zuidereiland doorkruist. Vaak zijn thru-hikers ‘lightweight’ en te herkennen aan hun minimale uitrusting en kleurrijke kleding. Thru-hiking is in Europa aan een ware opmars bezig. Zo worden er steeds meer nieuwe trails gemaakt – vaak door bestaande paden aan elkaar te koppelen - die het mogelijk maken een groot gebied te doorkruisen. Zo zijn recentelijk de HexaTrek, 3034 door Frankrijk, en de Czech Trail, 1000 kilometer over de Tsjechische grens, met veel succes populaire trails geworden onder thru-hikers. 

Toch hoef je geen diehard te zijn en duizenden kilometers af te leggen om een thru-hike te voltooien. Dit kan natuurlijk wel een mooi doel zijn. Er zijn tal van kortere trails waarop je een mooi gebied of eiland kunt doorkruisen. Verderop in dit artikel lichten we er een paar uit.

Image
hike
Image
luchtfoto

Wat is het verschil tussen een langeafstandswandeling en een thru-hike? 

Elke thru-hike is een langeafstandswandeling, maar niet elke langeafstandswandeling is een thru-hike. Snap je? Het maakt natuurlijk niks uit of het nu een langeafstandswandeling of een thru-hike is. Het gaat erom dat je geniet van de trail en je even helemaal onderdompelt in de trailwereld. Strikt genomen maak je op sommige langeafstandswandelingen een loop of je loopt meerdere dagen in een kleinere regio en is dit geen thru-hike. Bij een thru-hike doorkruis je altijd het hele gebied of land. Enkele van de meest populaire voorbeelden van thru-hiking trails in Europa zijn de GR20 in Corsica en de Via Alpina door de Alpenlanden. 

Image
thru hiking

Thru-hiking in Europa: drie mooie trails

Je kunt heel Europa doorkruizen op een van de vele thru-hikes. Denk alleen al aan de GR5 die je vanaf Hoek van Holland naar Nice brengt. We kozen drie mooie trails uit, voor jouw volgende langeafstandswandeling. Je kunt er ook altijd voor kiezen om deze trails niet in een keer, maar als sectie-hike te lopen. Je loopt de trail dan verspreid over een paar jaar. Zo voltooien elk jaar veel wandelaars bijvoorbeeld de Via Alpina 1.

1. Van kust naar kust door Engelse Nationale Parken  

In het Noorden van Engeland vind je de Coast to Coast Walk, een van de meest bekende trails in Engeland -vooral onder de locals- maar gek genoeg nog niet overlopen. Je volgt de voetstappen van Alfred Wainwright, de grondlegger van deze langeafstandswandeling en waarbij je in 313 kilometer van de west- naar de oostkust wandelt. De trail voert je door drie Nationale Parken: achtereenvolgens het ruige Lake District, de gemoedelijkere Yorkshire Dales en North York Moors. Onderweg slaap je de gezellige Inn’s, Youth Hostels of pubs en je kunt er ook voor kiezen te kamperen. Geniet van de Fish & Chips en Engelse humor op de Coast to Coast Walk. 

Image
thru hiking
Image
thru hiking

2. 400 kilometer dwars door Zwitserland op de Via Alpina 1   

Zin in een uitdaging? Kies dan voor de Via Alpina 1 die je dwars door het mooie Alpenland brengt. Loop langs befaamde vierduizenders zoals de Jungfrau, Eiger en Monch, wandel langs gezellige bergdorpen en dompel je even helemaal onder in de Zwitserse bergwereld. De trail is best pittig, met 23500 hoogtemeters in zo’n 20 etappes waar je wordt beloond met de mooiste uitzichten en schitterende trails. Een absoluut hoogtepunt is de overnachting in de Blümlisalphütte op bijna 3000 meter waarna je afdaalt naar de Oeschinensee, misschien wel Zwitserlands mooiste bergmeer.

Image
Blumlisalp

3. Thru-hike het Portugese bloemeneiland Madeira 

Ontdek het hippe Madeira op deze thru-hike langs levada’s en beklim waanzinnige bergtoppen met uitzicht op de ruige bergen én oceaan. Deze wandeling, of beter gezegd trailrun staat voornamelijk bekend onder trailrunners die de trail (Madeira Island Ultra Trail) in één dag afleggen. De laatste jaren wordt de MIUT steeds bekender onder wandelaars en kun je binnenkort als officiële wandeling lopen. De overheid koppelt de veelal bestaande wandelpaden aan elkaar tot een waar GR-pad. Nu kun je de MIUT volgen om 115 kilometer over smalle trails door vele tunnels en genieten van alles wat het bloemeneiland te bieden heeft.

Tips

Tips voor de beginnende thru-hiker

  • Kies de trail die bij je past: de eerste thru-hike die je loopt zal altijd speciaal zijn. Kies een tocht die bij je past. Kijk naar je vaardigheden, hoeveel ervaring heb je en waar voel je je comfortabel bij. Kies niet meteen een ultralange trail en een met misschien wel wat meer voorzieningen onderweg. De Coast to Coast kan een goede keuze zijn. Bekijk hier een overzicht van de vele thru-hiking trails
  • Pak alleen de essentials: maak niet dezelfde fout die ik ooit maakte door met een 80 liter backpack op pad te gaan. Ik denk dat deze zeker 20 kilo was en natuurlijk veel te zwaar. Door alleen de essentials te pakken maak je de thru-hike een stuk comfortabeler voor jezelf. Denk altijd aan comfortabele schoenen, goede regenkleding en laagjes.  
  • Hike slow, go far: wandelen doe je helemaal voor jezelf en je hoeft niemand bij te houden. Je zult ongetwijfeld andere wandelaars ontmoeten die een stuk sneller lopen en een paar dagen optrekken. Pak daarna je eigen tempo weer op, doe het rustig aan en geniet: hike slow, go far!  

Image
thru hiking

Over de schrijver van dit artikel

Ik schreef dit artikel om je een beetje op weg te helpen en misschien wel te beginnen met een thru-hike. Een aantal jaar geleden liep ik mijn eerste thru-hike, de Slovenian Mountain Trail die mij 40 dagen door dit geweldig ruige Alpenland. Sindsdien ben ik helemaal verkocht aan het thru-hiken en hebben we met een aantal enthousiaste thru-hikers gewerkt om de community, vooral gericht op Europese trails op te zetten. Je bent meer dan welkom om deel te worden van de community en kun je bekijken op thru-hiking.com. Volg onze wandelingen ook op Instagram @_thru_hiking