icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Portugal Lissabon Sintra
Gebiedsinformatie

Wandelen rondom Lissabon

 • 28 maart 2013
 • Door: Petra Strijdhorst
 • Fotografie: Bart Hautvast

Lissabon is een heerlijke warme bestemming in het vroege voorjaar, late najaar en zelfs in de winter. En in de directe omgeving kun je ook nog eens prachtig wandelen. Ten noorden  van Lissabon ligt het nationale park Sintra, ten zuiden van Lissabon het nationale park  Arrábida. En ook in Lissabon zelf kun je perfect uit de voeten, bijvoorbeeld in één van de vele parken die deze Portugese hoofdstad rijk is. Op Pad verkende alle drie de gebieden.

Korte feiten

Over wandelen rondom Lissabon

Gebied: Nationaal Park Sintra, Nationaal Park Arrábida en Lissabon.
Gemaakte wandeltocht: Vijf dagtochten.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de wandeltochten:  ­Licht.
Navigatie: Gemarkeerde wandelroutes plus wandelkaart.
Vervoer naar Lissabon: Vliegen: meerdere rechtstreekse vluchten per dag van Amsterdam naar Lissabon met TAP Portugal en ­diverse andere maatschappijen. Ook vanaf Eindhoven vluchten mogelijk.
Auto: ca. 2200 km
Overnachten: Kleinschalige hotelletjes en bed & breakfasts. ­Campings zijn schaars.
Beste seizoen: Vroege voorjaar of late najaar.
Uitrusting: Zie onze paklijst voor een wandelvakantie

Image
Wandelen Portugal Lissabon Sintra

Lissabon

De hoofdstad van Portugal is gebouwd aan de rand van de rivier de Taag op zeven heuvels. Wandelen kan hier dus best een aanslag op de kuitspieren zijn. Gelukkig zijn er meer dan genoeg terrasjes om weer bij te komen. Maak er gebruik van als je de ware aard van Lissabon wilt leren kennen. Hier wordt sportief flaneren moeiteloos gecombineerd met relaxt loungen. Ook voor mensen die niet van steden houden is Lissabon interessant. Er zijn namelijk diverse parken. Aan de westkant van de stad ligt bijvoorbeeld het Monsanto Park. Duizenden naaldbomen, eiken en mediterrane planten absorberen alle stadse geluiden en luchtjes. Vanuit de stad vertrekken diverse pelgrimspaden waarvan één naar Santiago de la Compostella.

Nationaal Park Sintra

Op nog geen dertig kilometer afstand van Lissabon ligt UNESCO Werelderfgoed Sintra. Het is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Portugal. Terwijl de meeste toeristen komen voor de romantische paleizen, landhuizen en tuinen binnen het park, kun je er ook prachtig wandelen in de beboste heuvels en langs de kliffenkust. Hoogste punt: Cruz Alta (528 m). Opvallend kenmerk: temidden van een kust die overwegend uit kalksteen bestaat, is de heuvelrug van Sintra opgebouwd uit graniet en tref je er opvallend grote boulders.

Nationaal Park Arrábida

Op nog geen vijftig kilometer ten zuiden van Lissabon ligt nationaal park Arrábida. Dit gebied is vooral bekend om de rust (buiten de dorpjes) en het luxe leven (in de dorpjes). Witte kalkrotsen en een klein gebergte (Serra da Arrábida)  maken dit een afwisselend gebied voor de wandelaar. Arrábida is ook bekend
om het Franciscaner klooster uit de 16e eeuw. Een indrukwekkend spierwit complex te midden van intens groene bomen.

Image
wandelen-portugal-lissabon-03

De wandeltocht

Wij maakten vijf wandelingen: twee in Lissabon, twee in Sintra en eentje in Arrábida. Van de door ons gemaakte tochten kun je onder deze informatie gps-logs downloaden. Hieronder kun je een globale beschrijving van de wandelingen lezen.

Lissabon centrum

Deze volledig verharde wandelroute begint op het Praça do Comércio (plein tussen het centrum en de rivier de Taag) en loopt over een zeven kilometer tellend fiets- en wandelpad langs de rivier de Taag. Het pad eindigt in de wijk Belém bij de Torre de Belém. De route is volledig bewegwijzerd door grote witte pijlen op de grond. Op zondag is het druk op deze route, dan fietst en flaneert heel hip en sportief Lissabon op dit stukje stad.

Image
wandelen-portugal-lissabon-06
De beroemde trams van Lissabon. Het netwerk is 48 kilometer lang; sommige hellingen maar liefst 14 procent.

Lissabon pelgrimsroute

Aan de westkant van Lissabon starten twee pelgrimsroutes. De één voert in 600 kilometer naar Santiago de Compostella, de ander in 126 kilometer naar Fátima, het belangrijkste bedevaartsoord van Portugal. Wij liepen de eerste etappe, die van beide routes gelijk is. Startpunt is station Oriente in de meest moderne wijk van Lissabon. Al na een ruime kilometer laten we de Taag achter ons en verandert het asfalt in een onverhard pad langs een riviertje. Een blauwe en een gele pijl, of een vierkant tegeltje met ‘Caminho de Fátima’ en een pijl wijzen met grote regelmaat de weg. Na bijna twintig kilometer wandelen nemen we vanaf station Póvoa de Santa Iria de trein terug naar Lissabon.

Sintra binnenland

We beginnen in het dorpje Sintra. De route gaat in het begin grotendeels over verharde wegen en bergopwaarts, maar al snel worden de wegen rustiger, de bossen dichter en ineens ben je buiten alle drukte. De route is niet gemarkeerd of beschreven, maar je loopt grofweg naar het kasteel Palácio da Pena bovenop de heuvel. Wij liepen ongeveer achttien kilometer, maar op deze route zijn vele variaties te maken.

Sintra kust

Vanuit het plaatsje Ulgueira volgen we de strepen rood-witte verf die de route van de GR 11 aangeven. Wij lopen tot aan het plaatsje Praia Grande, ongeveer 7 kilometer. De route is naar wens korter of langer te maken door de routemarkeringen te volgen. Om terug te komen naar het beginpunt moet je een taxi nemen.

Arrábida kust

We beginnen bij het bedevaartsoord op Cabo Espichel. Hier vandaan volgen we de kustlijn (zee aan de rechterhand) waar we op regelmatige basis rood-wit strepen zien van de GR 11. Na ruim drie kilometer slaan we linksaf en struinen door 'het binnenland' tot we opnieuw de oceaan aan onze voeten hebben. Opnieuw houden we het water aan onze rechterhand en niet veel later staan we opnieuw bij het bedevaartsoord op Cabo Espichel. Afstand 10,5 kilometer.

Image
wandelen-portugal-lissabon-09

Karakter paden

Duidelijke, goed begaanbare paden. In Lissabon zij alle wandelingen verhard, in beide natuurparken zijn de meeste paden onverhard.

Navigatie

In alle beschreven natuurparken zijn gemarkeerde wandelroutes. Daarnaast heb je nog een wandelkaart nodig (voor tips: zie het hoofdstuk 'kaarten en gidsen'). Van de door ons gelopen routes zijn gps-logs beschikbaar (onder deze tekst).

Kaarten en gidsen

 • Uitgeverij Op Lemen Voeten heeft vijf wandelgidsen met in totaal meer dan honderd wandelroutes door heel Portugal. Twee daarvan bevatten routes in de door ons beschreven gebieden.
  • Hart van Portugal, 25 wandelingen door Lissabon en de Estremadura, Coimbra en Beira. Prijs: € 14,95
  • Zuid Portugal, 23 wandelingen door de Alentejo en Costa de Lisboa. Prijs € 14,95
  Naast een routebeschrijving bevatten deze gidsjes ook veel achtergrondinformatie over het gebied waar je wandelt. De wandelgidsen zijn te bestellen via www.wandeleninportugal.info.
  • Stadsplattegrond Lissabon, uitgeverij Freytag & Berndt, schaal 1:15000, prijs € 8,50.
  • Reisgids Lissabon, uitgeverij ANWB Extra, prijs: € 8,95. Vol praktische, grappige en geschiedkundige informatie over Lissabon. Met topografische kaart.
  • Via de reisboekhandel Pied à terre kun je kaarten van heel Portugal bestellen met een schaal van 1:25.000. Prijs: € 13,50. Hier kun je goed op wandelen, al heb je er wel veel van nodig. En let op! Ook hier staan niet alle paadjes helemaal correct op ingetekend.

Bij de gespecialiseerde (reis)boekenwinkels en via webshops zijn meer kaarten en gidsen over wandelen in dit gebied te vinden. Kijk op www.reisboekhandel.nl, www.dezwerver.nl, www.donner.nl, www.fietsvakantiewinkel.nl of www.anwb.nl/webwinkel.

Zwaarte/ moeilijkheidsgraad van de wandeltochten

Het zijn allemaal lichte wandelingen over duidelijke, goed ­begaanbare paden.

Image
wandelen-portugal-lissabon-12

Vervoer naar Lissabon

Auto: vanaf Utrecht is het ruim 2200 kilometer naar Lissabon. Kijk voor een persoonlijk reisadvies op www.anwb.nl/routeplanner.
Vliegen: er zijn zes tot zeven rechtstreekse vluchten per dag van Amsterdam naar Lissabon. De rechtstreekse vluchten worden uitgevoerd door TAP Portugal, KLM, Transavia en Easyjet.
Ryanair en Transavia vliegen ook vanaf Eindhoven rechtstreeks op Lissabon. De goedkoopste retourtickets komen op ongeveer € 110,- (sterk afhankelijk van dag en tijdstip).

Overnachten

Net buiten Lissabon is een camping. Je slaapt in een natuurlijke omgeving terwijl je op slechts vijf kilometer van de stad bent. Maar het is wel een reuzegrote camping. Er is plaats voor 1800 mensen. Er is veel ruimte voor (kleine) tenten en er zijn ook houten huisjes die je kunt huren. De camping is het hele jaar door geopend. Meer info over Lisboa camping vind je op www.lisboacamping.com

In het zuiden van Nationaal Park Sintra vind je ook een redelijk grote camping. Camping Do Guincho, Lugar da Areia, Guincho, Cascais, 2750 Portugal.

Helemaal in het westen van Nationaal Park Arrábida is camping Municipal Forte Do Cavalo. Er zijn 150 caravanplaatsen en ruim 500 tentplaatsen (zonder stroom). De camping ligt net buiten het plaatsje Sesimbra.

Kijk voor meer campings in Portugal op www.campingnavigator.com.

Wij sliepen in Lissabon in hotel Solar dos Mouros. Een klein hotel in het centrum van de stad. Prijzen voor een tweepersoonskamer vanaf € 90,-.

In Nationaal Park Sintra sliepen we in bed and breakfast Casa do Valle.  Een prachtige plek waar je echt helemaal tot rust komt. Prijzen voor een tweepersoonskamer vanaf € 70 in januari tot € 90,- in augustus.

In nationaal Park Arrábida sliepen we helemaal in het oosten, in het plaatsje Palmela. We verbleven in een Pousada; een hotel in een gebouw dat is bestempeld als cultureel erfgoed. Wij sliepen in Castelo de Palmela, een prachtig gebouw maar het is wel iets duurder dan een normaal hotel in Portugal. Wij vonden prijzen vanaf € 87,- per nacht voor een tweepersoonskamer, maar dit is buiten het seizoen (september) en bij verblijf van minimaal een week.

Image
wandelen-portugal-lissabon-05

Eten, drinken, inkopen doen

In Lissabon zijn overal terrasjes. Maar dit is absoluut niet het geval in de natuurparken. Zorg ervoor dat je voldoende eten en vooral genoeg drinken meeneemt als je gaat wandelen.

Beste seizoen voor de wandelingen

Lissabon, Nationaal Park Sintra en Nationaal Park Arrábida zijn perfecte bestemmingen voor het vroege voorjaar of late najaar. Of zelfs om de relatieve warmte op te zoeken in de winter. Het natuurpark Sintra staat bekend om zijn zachte microklimaat, waardoor het daar zelfs in de ­zomer goed toeven is. In augustus hebben de Portugezen zelf vakantie en dan is het meestal erg druk aan de kust.

Handige adressen en sites

Portugees Verkeersbureau
Zeestraat 74
2518 AD Den Haag
www.visitportugal.com/nl

Overige sites: