icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Portugal, mensen wandelen op Madeira
Gebiedsinformatie

Wandelen op Madeira

 • 30 november 1999
 • Door: Franck Stroomer
 • Fotografie: Ernst Kremers en Volker Rauch

Op Pad deed vier dagtochten op Madeira. We verkenden de hoogste en ruigste punten van het Atlantische eiland.Voor wie dan nog niet genoeg heeft van wandelen op dit subtropische bloemeneiland, zijn er nog veel meer routes.

Praktische info

Land: Portugal
Gebied: Madeira
Gemaakte tochten:  Drie dagtochten door de bergen en één langs de kust. Onverharde paden.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Goed oriëntatievermogen en ervaring met bergwandelen wenselijk. Bergwandelingen met zware stijgingen en dalingen.
Navigeren: Op strategische punten staan markeringen. Gemaakte tochten komen uit de ANWB Wandelgids Madeira.
Beste seizoen: Hele jaar, maar juli t/m september zijn de droogste en warmste maanden.
Vervoer naar Madeira: Rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam (ca 4 uur vliegen) op Funchal.
Overnachten: Campings, pensions, appartementen, hotels

Image
wandelen-madeira
De bergen van Madeira; ook in de winter groen en warm

Gebied

Madeira is een vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan. Het heeft grote hoogteverschillen, met als hoogste top de Pico Ruivo (1862 m). Talrijke heuvelruggen en ravijnen lopen richting de kust. Het eiland is met name bekend om de bijzondere vegetatie. Madeira is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Het heeft een subtropisch klimaat met zachte winters. Dichtstbijzijnde vasteland is Marokko, op 608 km afstand. Moederland Portugal ligt verder weg, op 1000 km afstand. Karakteristiek voor het eiland zijn de irrigatiekanalen, levada’s geheten.

Gemaakte tochten

Alle tochten komen uit de ANWB Wandelgids Madeira (zie onder Kaarten en gidsen). Het zijn de zwaarste tochten uit deze gids. Bergwandelervaring en geen last van hoogtevrees zijn een vereiste voor deze routes. Hieronder een korte samenvatting. Achter ‘duur’ staat de pure wandeltijd vermeld.

Dag 1
Van de Boca da Corrida naar de Pico Grande (1654 m) Tot de Boca do Cerro een goed begaanbaar wandelpad, daarna smalle bergpaadjes met steile, rotsachtige passages. Klim naar de Pico Grande is zwaar. Lengte 8 km, duur 3,5 uur.

Dag 2
Pico do Arieiro (1818 m) - Pico Ruivo (1862 m) en v.v. Over steile rotswanden naar een ruig, afgelegen berggebied. Enkele (zeer) steile gezekerde passages en tunnels. Magnifiek uitzicht. Deze tocht is te combineren met dagtocht 3; overnachting in (of bij, kamperen) de Pico Ruivo-hut. Lengte 10 km, duur 6 uur

Dag 3
Boca de Encumeada (1007 m) - Pico Ruivo (1862 m) - Achada do Teixiera (1592 m) Gedeeltelijk over rotsachtig bergpad en passages met zeer steile trappen. Enkele flinke stijgingen en dalingen. Lengte 11 km, duur 5,5 uur.

Dag 4
Over het schiereiland Ponta de São Lourenço Grotendeels goed begaanbaar pad, door steppe-achtig landschap. Eén lastige passage over rotshellingen. Lengte 6 km, duur 2,5 uur. Zwaarte/moeilijkheidsgraad.

Image
wandelen-madeira-05

Zwaarte van de wandelingen

Goed oriëntatievermogen en ervaring met bergwandelen wenselijk. Bergwandelingen met zware stijgingen en dalingen. Op sommige passages zeer steile trappen. Hier en daar pad beveiligd met kabels. Hoogtevrees is een 'handicap'.

Navigatie

Op strategische punten staan markeringen. Gemaakte tochten komen uit de ANWB Wandelgids Madeira (zie Kaarten, boeken, gidsen).

Overnachten

Madeira is al eeuwen een toeristische bestemming. Met name langs de kust zijn vele overnachtingsmogelijkheden. Wij hadden een appartement geregeld via Sudtours in het vrij luxe hotel Dom Pedro Garajau, zie Dom Pedro Garajau. Een kleine en eenvoudige kamer met uitzicht op de oceaan. Het hotel ligt middenin Garajau (Canico) vlakbij verschillende winkels en restaurants. Vanuit hier kun je met een huurauto de beginpunten van de verschillende wandelingen en de Funchal goed bereiken. Met als uitgangspunt de snelweg R101 langs de zuidkust.
Andere leuke overnachtingsadressen o.a. op www.madeiraapartments.com.

Image
wandelen-madeira-02

Op het platteland

Voor een accommodatie op het platteland, onder de bevolking, dichtbij de natuur, kun je terecht bij een van de adressen van Rural Tourism (TER). Ze variëren van landelijke hotels tot rustieke familiehuizen. Informatie: MADEIRA RURAL (Arrivals - Madeira Airport). I: www.madeirarural.com.

Kamperen

Wild kamperen op Madeira is lastig omdat veel grond bezit is van landeigenaren en je vooraf toestemming nodig hebt. Er is een organisatie die je erbij kan helpen, dezelfde organisatie verzorgt ook mountainbike- en wandeltochten, zie www.madeiracamping.com. Op deze site ook een overzicht van campings op het eiland. Dat aantal is overigens zeer beperkt!

Cultuur

Madeira heeft vele tuinen, waarvan Jardim Botanico en de blandy’s Garden de bekendste zijn. I: http://www.europesetuinen.nl/tuinen-nl-madeira.htm. Ook een bezoek aan de The Old Blandy Madeira Wine Lodge is een aanrader. De lodge is gelegen aan de Avenida Arriaga, de hoofdstraat van Funchal.

Image
wandelen-madeira-04
Op weg naar de top van de Pico Ruivo, met 1862 meter de hoogste berg van Madeira

Beste seizoen op Madeira

Het hele jaar. Madeira heeft een bijna perfect wandelklimaat. Het is er nooit ondraaglijk heet of te koud. De ligging op een zuidelijke breedtegraad zorgt er samen met de door de zee afgegeven warmte voor dat ook in de winter de temperatuur niet vaak tot beneden 18 C daalt. Wel zijn er plaatselijk grote verschillen: de temperatuur daalt snel naarmate je hoger komt. In de bergen is in de winter sneeuw mogelijk! Na een zonrijk begin van de dag zorgt de opstijgende wind voor wolkvorming, die rond het middaguur tot condensatie komt. Daarom is het verstandig om de wandeltochten vroeg te beginnen. Zorg dat je op de hoogte bent van de weersvoorspellingen.

Vervoer naar Maideira

Rechtstreekse vluchten met TUI (www.tui.com) of Transavia (www.transavia.com) vanaf Amsterdam (ca 4 uur vliegen) op Funchal. Met TAP Portugal (www.tap.com) altijd met een tussenstop in Lissabon.Ook mogelijkheden vanuit Eindhoven, Rotterdam, Brussel of Düsseldorf. Wie vroeg boekt en zoekt buiten het hoogseizoen heeft al een ticket voor ca. € 120,- retour.
Ter plekke: Beste vervoersmiddel op het eiland is een huurauto. Nadeel is dat de meeste wandelingen lijnwandelingen zijn en je dus met de taxi terug naar je huurauto moet. De beginpunten van de wandelingen zijn ook bereikbaar met de taxi vanuit bijvoorbeeld Funchal of Santana. Hou er rekening mee dat er op Madeira bijna geen rechte wegen zijn, zeker in de bergen zijn er veel scherpe haarspeldbochten en rij je langs diepe ravijnen.

Eten/ drinken/ inkopen

Inkopen kunnen worden gedaan in het dorp van de overnachting. Vlakbij ons appartement in Garajau was een supermarkt waar we prima onze dagelijkse inkopen konden doen. Ook enkele eenvoudige eetgelegenheden zijn aan de overkant van de weg snel bereikbaar. Direct langs de wandelroutes bevinden zich bijna geen horecagelegenheden. Behalve bij de route van de Pico do Arieiro naar de Pico Ruivo. Bij het beginpunt van de tocht, op de top van de Pico do Arieiro is een restaurant. Bij de Pico Ruivo-hut is frisdrank te krijgen. Neem op je tochten dus voldoende water mee.

Uitrusting

Als je de beschreven (zware) tochten in de winter maakt, houd er dan rekening mee dat er in de bergen sneeuw kan liggen. Vergeet een koplamp of zaklantaarn niet - op sommige routes moet je door tunnels. Zorg ervoor dat je kleding bij je hebt voor zowel warme als koude temperaturen.
Zie ook onze uitgebreide Op Pad Paklijst voor wandelvakanties.

Image
wandelen-madeira-07

Kaarten en gidsen

Gidsen

 • ANWB Wandelgids Madeira, Harald Pittracher, ed. 2012, € 12,95. 35 wandelingen, helder beschreven, met hoogteprofielen, moeilijkheidsgraad, horeca op de route en kaartjes.
 • Madeira, Sunflower Landscapes, John & Pat Underwood, € 19,95. 42 wandelingen (+ 6 autotochten), zeer betrouwbaar en goed beschreven met tijdsaanduiding. Lengte en zwaarte vermelding , horeca op de route, en met een bustimetable van de bussen waarmee je op de start/eindpunten kunt komen. Met gedetailleerde uitvouwbare kaarten (1:40.000). Zowel qua beschrijvingen als kaartmateriaal is dit de beste gids. Een nieuwe editie wordt in 2015 verwacht.
 • Walk & Eat: Madeira, Sunflower, € 11,50. Dit rijk geïllustreerde wandelgidsje op broekzakformaat geeft behalve (korte) wandelingen ook veel informatie over lekker eten onderweg, zoals een selectie van lokale restaurants, markten en recepten, deze laatste ook om zelf klaar te maken tijdens picknicks. Met duidelijke kaartjes 1:35.000.
 • Madeira Wanderführer, Rolf Goetz, Rother Bergverlag, € 14,50. 50 wandelingen, zeer helder en betrouwbaar beschreven, met vermelding van lengte, zwaarte, voorzieningen onderweg en goede kaartjes.
 • 35 Madeira Walks, Discovery Guides, David & Ros Brawn, € 16,50. Deze gids beschrijft vele wandelingen, zowel korte als langere, inclusief GPS-waypoints. Ze staan ingetekend op begeleidende kaartjes.

Algemene gidsen

 • Madeira, Rough Guide Directions, Matthew Hancock, € 11,95. Handzame praktische gids met veel adressen, kaarten en plattegronden. Goede gids voor wie op eigen houtje Madeira wil verkennen. Hotels, restaurants, openbaar vervoer, bezienswaardigheden, alles staat erin, en op een leuke en kritische manier beschreven.
 • Madeira, Insight Guide, ed. 2007, € 23,90. Een prachtig, rijk geillustreerd boek over de geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden van Madeira. Een lekker boek om je in te lezen en alvast een beetje te dromen.
 • Kosmos (Wat & Hoe Reisgids), Madeira, ed. 2007, € 13,95. Aantrekkelijk geprijsde gidsjes in moderne vormgeving met spiraalband. De informatie strekt van de belangrijkste bezienswaardigheden tot verrassende eetgelegenheden. Met tips en weetjes.
 • Madeira, Rother Wanderführer, € 14,50. Handzaam Duitstalig gidsje met korte wandelingen van een paar uur tot maximaal een dag, soms te combineren tot meerdaagse wandelingen. Onderverdeeld in duidelijke moeilijkheidscategorieën. Wandelingen ingetekend op kaartjes. Vermelding van horeca.

Wandelkaarten

 • Madeira, Kompass Wanderkarte 234, 1:50.000, € 11,95. Redelijk gedetailleerde wandelkaart met wandelingen in rood ingetekend en met verschillende symbolen voor diverse moeilijkheidsgraden en andere praktische info. Deze kaart heeft een grid voor GPS-gebruik.
 • Madeira, Goldstadt, 1:50.000, € 9.90 Vooralsnog de beste wandelkaart van Madeira. Met ingetekende wandelroutes. In het voorjaar 2008 verschijnt een nieuwe druk.
 • Madeira, Reise Know How, 1:45.000, € 9,90. Watervast papier.
 • Madeira, Freytag & Berndt, 1:40.000, € 8,95. Allemaal bruikbare kaarten met ingetekende wandelroutes.

Voor een reisboekhandel bij jou in de buurt zie www.reisboekhandel.nl

Adressen en sites

Image
wandelen-madeira-06
Hier beukt de Atlantische Oceaan onder je voeten