icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Noorwegen
Landeninformatie

6 mooie wandelgebieden in Noorwegen

  • 28 juni 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

Noorwegen is 1.800 km lang, de DNT kent ruim 38 afzonderlijke berggebieden. In het brede en toegankelijke zuiden belichten we Hardangervidda, Jotunheimen en Ryfylke/Setesdal. In het midden Rondane en Dovrefjell. In het noorden de Lofoten. Over het algemeen kun je stellen dat de paden en de hutten minder talrijk zijn hoe verder je naar het noorden komt.

1. Ryfylke-Setesdal in Noorwegen

In het zuidwesten van Noorwegen ligt het bergplateau Ryfylke-Setesdal vol contrasten: machtige fjorden naast kaalgeschuurde hoogvlaktes vol zwerfkeien, groene boerendalen naast steile rotsen. In Ryfylke overheersen de fjorden, in Setesdal de bergplateaus. Je kunt op wandelavontuur langs de vele onbemande en zelfbedieningshutten, de paden zijn duidelijk. Omdat de hoogteverschillen redelijk binnen de perken blijven als je eenmaal op het plateau bent, wordt dit berggebied niet als zeer zwaar of moeilijk gekarakteriseerd.

2. Hardangervidda in Noorwegen

Hardangervidda is Europa's grootste bergplateau. In dit nationale park wonen geen mensen en bomen, de eenzaamheid van dit oerlandschap overheerst. Misschien is de Hardangervidda daarom het populairste wandelgebied van Noorwegen. Het gebied is ideaal voor wildkampeerder: soms zijn er geen paden, geen wegwijzer en geen hutten. In het noorden vind je de gletsjer Hardangerjøkulen. Wil je in alle rust genieten van alle meren, stenen en moerassen? Breng een bezoek aan Hardangervidda!

3. Jotunheimen in Noorwegen

Jotunheimen, deels nationaal park, is een alpiene berggebied ten noorden van Hardangervidda. Een gebied vol superlatieven: je vindt hier Noorwegens hoogste top Galdhøppigen (2469 m), de langste waterval en een hele reeks tweeduizenders met soms messcherpe graten en ruige gletsjers. Maar ook vind je hier imposante wandeldalen en hoge bergen die relatief eenvoudig te beklimmen zijn. Jotunheimen is dan ook zeer populair.

4. Dovrefjell in Noorwegen

Net als Jotunheimen is ook een deel van Dovrefjell nationaal park. Dovrefjell is een bijzonder oerlandschap met golvende en toch imposante bergen waarvan enkele rond en boven de 2000 m. Daarnaast kent dit gebied typische terrassen met uiterst fijn gruis (overblijfselen van oude gletsjers), dit zijn geliefde plekken voor de muskusossen. Deze op mammoets lijkende oerdieren zijn een ander kenmerk van Dovrefjell.

5. Rondane in Noorwegen

Ten zuidoosten van Dovrefjell ligt Rondane. Rondane behoort met Jotunheimen en Hardangervidda tot de meest populaire wandelgebieden van Noorwegen. En terecht. Een zeer afwisselend gebied met maar liefst 10 tweeduizenders dat tegenwoordig een nationaal park is geworden. In geen enkel ander Noors berggebied lopen de DNT-routes zo hoog over de toppen als hier. Vanwege de populariteit zijn de meeste berghutten hier bediend.

6. Lofoten in Noorwegen

Op zoek naar veel unieke wildkampeerplekken? Dan ben je bij de Lofoten aan het juiste adres. Deze eilandengroep groeit in populariteit en is misschien wel het allermooiste berggebied van Noorwegen. Bergen rijzen loodrecht op uit zee en veel vlak land is er niet. Wees dus voorbereid op het maken van veel hoogtemeters tijdens een wandeltocht! Het weer is op de Lofoten een factor apart om rekening mee te houden. Nog meer dan op het vasteland geldt dat de omstandigheden binnen een paar uur 180 graden kunnen veranderen.

SNP Natuurreizen

Wandelen in Noorwegen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Noorwegen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Noorwegen wandelen
Image
noorwegen2
Image
noorwegen3
Auto huren

Een auto huren in Noorwegen?

Ben je van plan een auto te huren? Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Waarom? Omdat je geen gedoe wilt over verborgen kosten. Bij Sunny Cars is alles inbegrepen en weet je vooraf waar je aan toe bent. Meer weten?

Image
Sunny Cars