icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, mensen lopen door de sneeuw
Gebiedsinformatie

Wandelen in Jotunheimen

  • 22 juni 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten en Leon Huijs

Ten noorden van de Hardangervidda, maar nog wel in het zuiden van Noorwegen, ligt het alpiene berggebied Jotunheimen (deels nationaal park). Een gebied vol superlatieven: je vindt hier Noorwegen's hoogste top Galdhøppigen (2.469 m), de langste waterval en een hele reeks tweeduizenders met soms messcherpe graten en ruige gletsjers. Maar ook vind je hier imposante wandeldalen en hoge bergen die relatief eenvoudig te beklimmen zijn. Jotunheimen is dan ook zeer populair. Lees hier wandeltips voor dit gebied.

De dalen zijn groen maar overal in Jotunheimen glinstert ook 's zomers nog sneeuw op de hellingen en toppen. Jotunheimen kent een uitgebreid padennetwerk met hutten op dagafstand (de bediende grote hutten meestal langs de randen op allerlei startpunten, de onbemande meestal binnenin het gebied, overwegend afgesloten met de standaard DNT-sleutel).

Standplaatsen in Jotunheimen

Jotunheimen is goed bereikbaar. Gjendesheim is een bediende hut in het oosten waar je per bus vanuit Oslo in 5 uur heen gebracht wordt. Lom is een klein plaatsje pal ten noorden van Jotunheimen: hierheen reis je eerst per trein in 3 uur van Oslo naar Otta, dan reis je ongeveer 1 uur met de bus naar Lom. Vanuit Lom gaat een speciale zomerbus het bergebied in langs allerlei bediende hutten (Jotunheimen Fjellstue, Krossbu, Sognefjellshytta).

Image
jotunheimen2

Dagtochten in Jotunheimen

  • Galdhøppigen is Noorwegen's hoogste (en drukste) maar zeker niet de moeilijkste. Desondanks moet je deze tocht alleen bij stabiel goed weer ondernemen vanuit de bediende hut Spiterstulen. Grotendeels over een goed pad (niet overal) en gemarkeerd, maar wel door alpien terrein. Vraagt een uitstekende conditie, vanwege 1400 hoogtemeter die overwonnen moet worden; reken op 6 uur.
  • Bessegen is een route over een uitzichtrijke bergrug boven het fraaigekleurde Gjendemeer. In drukte kan deze dagtocht wedijveren met Galdhøppigen. Je loopt overwegend over een goed pad maar de bergrug zelf is steil en niet zo eenvoudig als de rest van de route. Je loopt van de bediende hut Gjendesheim in ongeveer 7 uur naar de bediende hut Memurubu (vanwaar je per veerbootje (www.valdresflye.no) over het Gjendemeer terug kan).
  • Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel de dagtochten als de meerdaagse trektochten vind je in de Dominicus-Adventure wandelgids 'Bergtochten in Noorwegen' van Jolanda Linschooten.

Meerdaagse tocht in Jotunheimen

  • Rondje Jotunheimen loop je in 7 dagen. Dit is een magische rondtocht vanuit Gjendesheim die vanwege de vele hoogtemeters een uitstekende conditie vraagt. Onderweg passeer je alle hoogtepunten: de Bessegengraat, de twee hoogste bergen Galdhøppigen en Glittertind en ook Kyrkja, een markante pyramideberg. Overwegend passeer je bediende berghutten, ook een enkele zelfbedieningshut. Deze route leent zich ook als wildkampeertocht omdat je voor de beklimmingen vaak heen en weer moet (waardoor je een deel van je zware bagage in de tent kan achterlaten).

Benodigde kaarten voor Jotunheimen

  • Dagtochten: Galdhøppigen: het meest heb je aan Turkart Jotunheimen Vest 1:50.000 (als je nog meer in Jotunheimen wilt doen). Anders de meer gedetailleerde Turkart Galdhøppigen 1:25.000.
  • Voor de Bessegengraat alleen heb je het meest aan Turkart Bessegen 1:25.000. Wil je meer in Jotunheimen ondernemen, dan is Turkart Jotunheimen Aust 1:50.000 een handiger keus.
  • Meerdaagse tocht: je hebt 2 Turkart 1:50.000 nodig nl Turkart Jotunheimen Aust + Turkart Jotunheimen Vest.