icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, foto van de bergen aan het water
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Lofoten

  • 28 juni 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

Boven de poolcirkel liggen misschien wel de allermooiste berggebieden van Noorwegen. De eilandengroep Lofoten ligt pal voor de westkust ter hoogte van Bodø en kent een toenemende populariteit - hoewel de meeste bezoekers zich beperken tot de E6 en wat daar vlak langs ligt. Jolanda Linschooten vertelt je alles wat je moet weten over deze eilandengroep.

De 5 grootste eilanden zijn van noord naar zuid: Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya en Moskenesøya, onderling door bruggen en tunnels verbonden. Nog ten zuiden hiervan liggen - niet door brug of tunnel verbonden - de eilandjes Værøy en Røst. Over het algemeen betekent bergwandelen op de Lofoten natuurlijk altijd veel hoogtemeters maken: de bergen rijzen loodrecht op uit zee en er is - zeker op Moskenesøya - weinig vlak land. Veel berghutten zijn er niet, unieke wildkampeerplekken juist weer wel. De kleine en vaak alleen te voet bereikbare zandstrandjes, met een dome van rotspieken erachter, zijn alleen al een mooi wandeldoel.

Maar natuurlijk vooral ook de bergtoppen zelf, waarvandaan je een ongekend zicht hebt op de eilanden, de zee en de omliggende pieken. Moskenesøya springt eruit wat wild en ruig bergterrein betreft, echt een plek voor de meer doorgewinterde bergwandelaar. Austvågøya biedt zulke tochten ook, maar kent daarnaast ook een keus aan eenvoudiger tochten.

De paden zijn redelijk gemarkeerd en wisselend begaanbaar. Vaak wel vrij steil en smal, echte bergpaden eigenlijk. Vanwege het feit dat er weinig berghutten zijn, vragen doorgaande tochten wat improviseren (of weer omlaag naar een dorp met accommodatie of een tentje mee). Het weer is op de Lofoten een factor apart om rekening mee te houden. Nog meer dan op het vasteland geldt dat de omstandigheden binnen een paar uur 180 graden kunnen veranderen. Vaak is er gevaarlijk harde wind.

Image
lofoten1

Standplaatsen in de Lofoten

Op Moskenesøya is Moskenes de aankomstplaats van de veerboot vanuit Bodø (die voetgangers niet hoeven te reserveren, www.torghatten-nord.no). Met de bus over de E10 kun je je eenvoudig over de 'hele' Lofoten verplaatsen, www.177nordland.no.

Ten zuiden hiervan ligt het plaatsje Sørvågen, een handig startpunt met een kleine winkel en enige accommodatie. Ten noorden van Moskenes ligt Reine, een ongelofelijk populaire plaats die dan ook wel bloedmooi gelegen is, met ruime keus aan accommodatie (vroeg boeken) en een iets grotere supermarkt.

Op Austvågøya is Svolvær ideaal voor wie een beetje stadsfeer-op-z'n-Lofotens wil proeven. Een unieke en veel stillere standplaats vormt Laukvik. Aanrader is de selfcatering accommodatie van het Polarlightcenter, gerund door twee Nederlanders.

Dagtochten in de Lofoten

  • Kolfjellet is een bergwandeltocht vanuit Sørvågen op Moskenesøya.
  • Reinebringen is een super steile maar korte beklimming van een bovenaards mooi gelegen topje vanuit Reine op Moskenesøya.
  • Rangeldalsvatnet is een korte wandeling van minder dan een uur enkele reis naar een prachtig en verborgen bergmeer, vanaf Laukvik op Austvågøya. Het handigst is het om per auto naar het beginpunt aan de weg te rijden (de weg langs de zeearm Nordpollen, circa 5 km ten zuiden van Laukvik).
  • Matmora is een lange bergwandeling over een steil maar goed bergpad overwegend over een brede bergrug met fantastisch uitzicht. Je kunt helemaal door naar de top van Matmora, dat laatste deel verloopt door steil en stenig terrein waar geen pad meer is. Reken op minimaal 6 uur voor de hele tocht naar de top en terug. Maar al op de eenvoudige bult van Gjersvollheia is het uitzicht adembenemend mooi. Deze wandeling begint 3 km ten noorden (over de weg) van Laukvik (even voorbij Gjersvoll is een kleine parkeerplaats waar het pad begint) op Austvågøya.
SNP Natuurreizen

Wandelen in Noorwegen met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Noorwegen maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Noorwegen wandelen
Image
lofoten2

Meerdaagse tocht

  • Over Moskenesøya wandel je in 7 dagen een droomtocht. Deze tocht begint in het zuiden bij het plaatsje Å en eindigt in het noorden bij Fredvang. Onderweg moet je wildkamperen (in eenzame baaien!), maar ook kom je langs de twee berghutten van Moskenesøya (waarvan Munkebuhytta de absolute aanrader is). Het is een zware tocht met veel hoogteverschillen, niet altijd over gemarkeerde paden en alleen voor wie bergwandelervaring heeft.

Gids

  • Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel de dagtochten als de meerdaagse trektochten vind je in de Dominicus-Adventure wandelgids 'Bergtochten in Noorwegen' van Jolanda Linschooten.

Benodigde kaarten

  • Voor alle genoemde tochten: Turkart Vest-Lofoten 1:50.000.