icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, mensen lopen door de sneeuw in Setesdal
Gebiedsinformatie

Wandelen in Ryfylke en Setesdal

  • 12 mei 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

Maak kennis met twee van de mooiste wandelgebieden aan de fjordenkust van Noorwegen. 

In Zuidwest-Noorwegen (ten noorden van Kristiansand en pal ten oosten van Stavanger) ligt een markant bergplateau vol contrasten: machtige fjorden naast kaalgeschuurde hoogvlaktes vol zwerfkeien, groene boerendalen naast steile rotsen. De hoogvlaktes bestaan hier uit kaalgeschuurd gneis en graniet op een hoogte tussen 600 en 1.200 meter (boven de boomgrens), bezaaid met heel veel grote en kleine meren. Die plateaus zijn doorsneden door van noordoost naar zuidwest lopende 'scheuren' die imposante dalen en fjorden vormen. In Ryfylke overheersen de fjorden, in Setesdal de bergplateaus.

Er zijn veel onbemande en zelfbedieningshutten. Deze zijn overwegend open (geen sleutel nodig). Het padennetwerk is hier uitgebreid. De paden zijn meestal duidelijk en niet al te lastig (op veen en stenen na) en niet overdreven druk belopen (met uitzondering van de Preekstoel-dagtocht). Omdat de hoogteverschillen redelijk binnen de perken blijven als je eenmaal op het plateau bent, wordt dit berggebied niet als zeer zwaar of moeilijk gekarakteriseerd.

Image
ryfylke-setesdal-2
De Kjeragbolten bij het Lysefjord

Standplaatsen

Ryfylke-Setesdalen is goed bereikbaar: op 20 km van Stavanger en op 100 km van Kristiansand (per bus naar Valle, Hovden of Haukeligrend, met de Setesdalsekspressen,  www.nor-way.no). Vanuit Oslo kun je met de bus in 5 uur in Haukeligrend zijn (www.haukeliekspressen.no).

Dagtochten

  • Preikestolen is een soort granieten preekstoel op 600 m hoogte boven het Lysefjord. Deze dagtocht behoort tot een van Noorwegens meest populaire, je bent dus beslist niet alleen daarboven op die platte uitzichtrijke rots. De nabijgelegen hut is een mooi vertrekpunt, www.preikestolenfjellstue.no. Reken op zeker 4 uur totaaltijd.
  • Kjeragbolten is minder bekend en zeker zo bijzonder: een ingeklemde, vrijhangende granietbol met fantastisch uitzicht. Het bezoekerscentrum Øygardstølen vormt het startpunt. Minstens 5 uur totale wandeltijd.

Meerdaagse tocht

  • Van het oostelijke Setesdal naar het westelijke Suldal in 5 dagen. Een eenvoudige trektocht met weinig hoogteverschillen door open landschap maar met een ruig karakter vanwege het kale gesteente. Zelfbedieningshutten onderweg. Startpunt vormt Hovden, www.hovdeninfo.com.

Benodigde kaarten

Dagtochten: Turkart Preikestolen 1:25.000 voor alleen de Preekstoel, maar wie ook de andere dagtocht wil doen, heeft meer aan Turkart Lysefjorden 1:50.000. Of Nordeca's Stavanger kaart 1:50.000. Of Statens Kartverk kaartnummer 7 Stavanger-Jæren 1:50.000 (ook in kunststof verkrijgbaar).

Trektocht: 3xTurkart, namelijk Hovden nord + Hovden Sør + Suldalsheiane. Of 3x Nordeca kaarten, namelijk Haukeli + Bykle + Hjelmeland. Of twee kaarten van Statens Kartverk, namelijk nummer 19 Blåsjø en nummer 29, Haukeliseter. Allen 1:50.000.