icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, vrouw loopt in de bergen naast het water
Blog

Beklimming van de Besseggen

  • 21 juli 2015
  • Door: Fred Geers
  • Fotografie: Fred Geers

Besseggen is een van die bergen in Noorwegen die hoog genoteerd staat bij wandelaars. Zowel onder de Noren als bij buitenlanders is de beklimming van deze bergrug zeer populair. De meesten starten bij de nabijgelegen berghutten Memurubu en Gjendesheim en klimmen steil omhoog tegen de wand op. Maar het kan ook anders: geleidelijk zigzaggend, via de route van de rendierjager Jo Gjende uit vroeger tijden: Jostigen.

Jo Gjende was een man die leefde in en van de bergen. Voor hem waren de berghellingen tussen het Gjende meer en Besseggen een grote uitdaging, iedere dag weer. De steile rotswanden waren niet de gemakkelijkste weg omhoog, maar geen probleem: hij had geen haast. Dat gegeven was voor Tor Erik Grønolen in Valdres een mooi uitgangspunt om mensen mee omhoog te nemen Besseggen op. Anders dan anders. Regelmatig gaan er vanuit Grønolen Fjellgard tochten omhoog. Met een busje neemt Tor Erik zijn groepen mee naar het begin van het Gjende meer.

Image
fladjfldkjfl;dkjfkljdf
Jostigen, een mooi alternatief beginnend vanaf het Gjende meer.

Water uit het meer

De tocht voert aanvankelijk langs de oever van het meer. Mooi, zo’n vlak stuk om er even in te komen. De meesten in de groep zijn Noren die de Besseggen al lang op hun verlanglijstje hadden staan, een enkele Deen en Nederlander wagen het deze alternatieve tocht mee omhoog te gaan. Het tempo in de tocht ligt goed: flink doorlopen op het vlakke stuk en bij wat klimmen een wat lager tempo. Voor we het meer verlaten is het tijd voor een eerste stop: water tappen uit het meer. Straks volgt het echte werk: schuin omhoog. De stop is ook een mooi moment om even wat te eten.  Op de wat zwaardere stukken roept gids Tor Erik zijn opbeurende kreet: “livet er herlig”. En inderdaad is het leven hier aan de rand van deze machtige bergrug heerlijk. Het is wel flink aanpoten, maar voor iedereen met een beetje conditie en ervaring in de bergen goed te doen.

Image
dfljdflkdjfldlfjd;
Nog even water tappen voor de klim begint.

Klauterend verder

De stop aan de rand van het water was duidelijk de stilte voor de storm, want nu wordt het pas echt klauteren. Eerst over wat rotsblokken, later over wat fijner stenig terrein, afwisselend begroeid met berken en varens. Goed om je af en toe een beetje aan vast te kunnen houden. We zigzaggen heen en weer, de enige een beetje begaanbare manier om de bergwand op te kunnen. In de bochten stoppen we even kort om van het bijzondere uitzicht over het langgerekte Gjende meer te genieten. Het water heeft een bijzondere groen-blauwe kleur. Als je het alleen op foto’s zou zien, zou je denken dat de kleuren niet kloppen.

Image
dfja;dlfkjl;djkfla
Lekker klauteren met het meer onder ons.

Even doorbijten

Nu het klimmen en klauteren echt serieus begonnen is, komen de verschillen in de groep naar voren.  De snelsten in de groep maken dankbaar gebruik van de voorsprong om af en toe wat te drinken en een foto te maken. Door het warme weer is de kleding inmiddels tot het minimale teruggebracht. Ondanks dat is het behoorlijk zweten geblazen en dat betekent extra veel drinken om het vocht weer aan te vullen. Ook op grotere hoogte is het nog aardig warm. Het laatste stuk klimmen kost nog flink wat energie, maar inmiddels is het uitzicht fantastisch naar alle kanten. Nog even doorbijten en we staan echt op het hoogste puntje van deze bijzondere bergrug. Met dank aan rendierjager Jo Gjende die voor ons jaren geleden het voorwerk deed. Echt een goed alternatief voor de traditionele beklimming, die de meesten doen.  Deze dagtocht is vooral aantrekkelijk bij stabiel weer; bij natte omstandigheden is het een ander verhaal. Het is ook zeker niet aan te raden dit zonder ervaring en zonder gids te doen.

Image
adlfjldfj;ldjkf
De top bereiken is altijd weer een hoogtepunt.