Huttentocht Zillertal: Peter Habeler Runde

Onder bergbeklimmers en wandelaars behoort het Zillertal tot de populairste regio’s in de Alpen. De Berliner Höhenweg is bij liefhebbers van meerdaagse huttentochten al lang een begrip. Sinds 2013 biedt een tweede trekkingroute de mogelijkheid deze unieke bergwereld te verkennen: de Peter Habeler Runde.

De route ontleent haar naam aan de levende legende Peter Habeler, Zillertaler in hart en nieren, die samen met Reinhold Messner de eerste beklimming van de Everest zonder flessenzuurstof realiseerde. De route, aangelegd in het kader van het door de EU gefinancierd project ‘INTERREG IV – Pfitser Joch onbegrensd, geschiedenis en toekomst van een centrale Alpenpas’, voert in zes of zeven etappes door het Oostenrijks-Italiaanse grensgebied.

Hangbrug Olpererhut
Hangbrug bij de Olpererhut.

Beknopte informatie huttentocht Peter Habeler Runde

Land: Oostenrijk
Gebied: Het westelijke Zillertal. Grote delen liggen binnen de grenzen van het hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen, het natuurreservaat Valsertal en het natuurbeschermingsgebied Innerpfitsch (Zuid-Tirol).
Activiteit: Bergwandelen.
De huttentocht: De Peter Habeler Runde is een 56,5 km lange, grensoverschrijdende huttentocht, die een lus beschrijft rond het massief van de Olperer (3.476 m). Hij wordt in 6 of 7 etappes ingedeeld en ontleent zijn naam aan de vermaarde Zillertaler bergbeklimmer Peter Habeler. De tocht start en eindigt in Mayrhofen.
Zwaarte: Middelzwaar. Etappes van 3 – 7 uur (max 5 uur bij vertrek vanaf Gasthaus Touristenrast/Vals). Dagelijkse hoogteverschillen tot 1350 m. Het totale hoogteverschil bedraagt 4230 m.
Moeilijkheidsgraad: Wisselend: gemakkelijke etappes over almweiden en brede paden wisselen af met lastige stukken over morenes en puin. Tredzekerheid is een vereiste.
Navigatie: De route is geheel gemarkeerd en bewegwijzerd. Daarnaast heb je een wandelkaart en kompas nodig.
Beste tijd: Juli tot september. Let op: op grote hoogten kunnen sneeuwvelden soms tot in juli voor hinder zorgen.
Ernaartoe: De afstand Utrecht – Mayrhofen bedraagt 950 km. Met de trein spoor je in 11 uur vanaf Amsterdam naar Mayrhofen of St. Jodok am Brenner. Alternatief: je kunt van Schiphol (met Lufthansa of KLM) naar München vliegen en vandaar verder reizen met de trein. Beste uitgangspunten: Gasthaus Touristenrast (Vals), Hintertux, Ginzling en Schlegeisspeicher.
Overnachten: Berghutten en een pension in Ginzling.
Georganiseerde tochten in het gebied: SNP heeft een voetreis in het gebied

Huttenwaardin-Katharina-Daum-van-de-Olpererhut.
Huttenwaardin Katharina Daum van de Olpererhut.

Uitgebreide informatie huttentocht Peter Habeler Runde

Het gebied

De route ontsluit het westelijke Zillertal, beheerst door de massieven van Hochfeiler (3.509 m), Großer Möseler (3.480 m) en Olperer (3.476 m). Grote delen ervan verlopen binnen de grenzen van het hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen (379 km²), het natuurreservaat Valsertal en het natuurbeschermingsgebied Innerpfitsch (Zuid-Tirol). Deze vormen samen één groot aaneengesloten natuurgebied, waar je met wat geluk gemzen en marmotten aantreft.

De tocht

De Peter Habeler Runde werd in 2013 officieel geopend. Deze grensoverschrijdende alpiene wandelroute, benoemd naar de beroemde Zillertaler bergbeklimmer Peter Habeler, heeft een lengte van 56,5 km. Ze beschrijft een lus rond het massief van de Olperer (3.476 m) en verbindt het Zillertal en het Wipptal in Oostenrijk met het Pfitschtal in Italië (Zuid-Tirol). De route wordt ingedeeld in zes of zeven etappes. Goede uitgangspunten zijn de alpinistendorpen St. Jodok, Vals (Valsertal) en Ginzling, het stuwmeer Schlegeisspeicher en het plaatsje Hintertux.

Zwaarte van de huttentocht Peter Habeler Runde

Middelzwaar. De lengte van de etappes varieert tussen 3 en 7 uur (maximum 5 uur bij vertrek vanaf het Gasthaus Touristenrast). De hoogteverschillen zijn aanzienlijk (tot 1.350 m stijgen of dalen per dag). Het totale hoogteverschil bedraagt 4.230 m.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad varieert van etappe tot etappe. Gemakkelijke trajecten over almweiden en brede paden wisselen af met lastige stukken over morenes en puin. Tredzekerheid is wel een vereiste.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

LR-EVDP---PHR-25---Aan-de-voet-van-de-Olperer

Navigatie

De Peter Habeler Runde is volledig gemarkeerd en bewegwijzerd.

Beste tijd huttentocht Peter Habeler Runde

Juli tot september. Let op: op grote hoogten kunnen verraderlijke sneeuwvelden soms tot in juli voor hinder zorgen.

Naar het gebied toe

Auto: De afstand Utrecht – Mayrhofen is 950 kilometer.
Vliegtuig: Zowel Lufthansa als KLM vliegen vanaf Schiphol naar München (Flughafen Franz Josef Strauss), Lufthansa vliegt ook rechtstreeks vanaf Rotterdam. Vliegtijd: 1 uur en 30 min. Retourvlucht vanaf ca. € 100 p.p.
Vanaf de luchthaven per trein verder naar Mayrhofen (3 uur, overstappen in München Ost en Jenbach) of St. Jodok am Brenner (3 uur en 15 min., overstappen in München Ost en Innsbruck).
Trein: Met de trein doe je er vanaf Amsterdam Centraal 11 uur over tot Mayrhofen of 11 uur en 15 min. tot St. Jodok am Brenner. Onderweg moet je 3 keer overstappen. Informatie: www.nsinternational.nl en www.treinreiswinkel.nl.

Vervoer ter plaatse

Je kunt de tocht in principe op veel verschillende plaatsen beginnen. De handigste vertrekpunten zijn het Gasthaus Touristenrast in Vals, het stuwmeer Schlegeisspeicher (bereikbaar vanaf Ginzling of Mayrhofen) en Hintertux.
Bus: Gasthaus Touristenrast (Vals): bereikbaar met buslijn 4144 vanaf St. Jodok am Brenner. Een enkeltje kost € 3,40. Duur: ca. 16 min.
Schlegeisspeicher (Finkenberg): bereikbaar met buslijn 4102 vanaf Mayrhofen. De bus rijdt van juni tot begin oktober. Opstappen in Ginzling kan ook. Een enkeltje Mayrhofen – Schlegeisspeicher kost € 6,20. Duur: 1 uur.
Hintertux: eveneens per bus bereikbaar vanaf Mayrhofen met lijn 4104. In Hintertux doorrijden tot het dalstation van de ‘Gletscherbahn’ (kabelbaan). Prijs: € 5,20. Duur: 40 min.
Verder met de kabelbaan tot het Tuxer Fernerhaus (2.660 m). Prijs: € 18. Informatie onder www.hintertuxergletscher.at.
Informatie busverbindingen: www.vvt.at
Auto: Parkeren kan in Vals bij de Nockeralm (vlak bij Gasthaus Touristenrast) en in Hintertux bij het dalstation van de kabelbaan (Hintertuxer Gletscherbahnen).
Bij het stuwmeer Schlegeisspeicher kun je de auto kwijt bij de Dominikushütte. Bedenk dat de Schlegeis-Alpenstraße, de 13,3 km lange weg naar de Schlegeisspeicher, een tolweg (€ 12) is.

NB tarieven dateren van 2014.

fdshdflksdhflhsdlfhsdlfh;sld
Het Friesenberghaus.

Overnachten langs de Peter Habeler Runde

Langsheen de Peter Habeler Runde liggen zes berghutten van de DAV (Deutscher Alpenverein), ÖTK (Österreichischer Touristenklub) en CAI (Club Alpino Italiano). Overnacht wordt ofwel in kamers voor twee of meer personen of in Matratzenlager (eenvoudig). Reken voor een overnachting in een tweepersoonskamer ca. € 27-28 p.p., voor een slaapplaats in een Matratzenlager € 20-22 p.p. Leden van bergsportverenigingen genieten een korting. De overnachtingen kunnen ook met halfpension worden geboekt. Dat kan ook direct online via het boekingsportaal van de VVV in Mayrhofen.

Het is handig om vooraf de hutten te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren.

Geraer Hütte (2.324 m)
Kathrin en Arthur Lanthaler
T: +43-676-9610 303 (seizoen), +39-04 72-76 67 10 (buiten seizoen)
M: +43-664-510 68 30
100 slaapplaatsen. Gezellige DAV-hut aan de voet van de Alpeiner Scharte. Geopend van half juni tot eind september. De hut is ook goed te voet bereikbaar vanaf het Valsertal: vanaf de Parkplatz Geraer Hütte loop je 45 min. tot het dalstation van de materiaalkabelbaan (1.675 m), waar eventuele bagage (vooraf te reserveren, € 5 per rugzak) naar de Geraer Hütte kan worden gestuurd, die je te voet via de Ochsenalm na een tocht van 2,5-3 uur bereikt.

 

sadfldshflsadkhfdkjhfls;dhf
Hochfeiler.

Tuxerjoch-Haus (2.316 m)
Franz Hotter
T: +43-52 87-872 16
46 slaapplaatsen. Deze ÖTK-hut ligt ten noordoosten van het Tuxer Joch. Geopend van half juni tot begin oktober. De hut is te voet in 2,5 uur bereikbaar vanaf Hintertux en in 1 uur vanaf het bergstation van de kabelbaan.

Friesenberghaus (2.498 m)
Susanne ‘Susi’ Albertini en Florian ‘Flo’ Schranz
T: +43-676-7497 550
66 slaapplaatsen. DAV-hut aan de voet van de Hoher Riffler. Geopend van half juni tot eind september.

Olpererhütte (2.389 m)
Katharina en Manuel Daum
M: +43-664-417 65 66
72 slaapplaatsen. DAV-hut aan de voet van de Olperer met een prachtig uitzicht op het Schlegeis-stuwmeer en de toppen van Großer Möseler en Hochfeiler. De nieuwe hut van 2007 biedt comfortabele kamers en modernste ecologische standaards. Zo zorgen fotovoltaïsche systemen en een warmtekrachtcentrale op basis van koolzaadolie voor stroom en warm water, terwijl het afvalwater biologisch wordt behandeld m.b.v. membraanfiltratie. Panoramarestaurant. Geopend van begin juni tot begin oktober.

Pfitscherjoch-Haus (2.275 m)
Thomas Volgger
T: +39-0472-63 01 19 (seizoen), +39-04 72-63 01 05 (buiten seizoen)
40 slaapplaatsen. Het Pfitscherjoch-Haus of Rifugio Passo di Vizze ligt vlak bij het Pfitscher Joch, pal op de grens tussen Oostenrijk en Italië. De oudste privé-berghut van Zuid-Tirol, opgericht in 1880, wordt sinds vijf generaties geleid door de familie Volgger. In 2012 onderging de hut een grondige modernisering. Geopend van juni tot begin oktober.

Europa-Hütte (2.693 m)
Helmut und Josefine Holzer
T: +39-0472-64 60 76 (seizoen), +39-0472-63 01 56 (buiten seizoen)
www.europahuette.it
90 slaapplaatsen. De Europa-Hütte (voormalige Landshuter Hütte) of Rifugio Europa wordt sinds 1989 gezamenlijk beheerd door de Duitse en Italiaanse alpenclubs (DAV en CAI). De grens tussen Oostenrijk en Italië verloopt pal door de gelagzaal. Geopend van half juni tot eind september.

Alpengasthaus Breitlahner
Familie Kröll
Dornauberg 70
A-6295 Ginzling
T: +43-52 86-52 12
breitlahner@aon.at
Dit leuke, rustieke pension in het alpinistendorpje Ginzling is een ideaal begin- of eindpunt. Overnachting met ontbijt of halfpension mogelijk. Overnachting met ontbijt € 28 p.p., overnachting met ontbijt in Matratzenlager € 21,50 p.p.

Eten en drinken langs de Peter Habeler Runde

Alle hutten bieden overnachtingen met halfpension aan. Reken voor een ontbijt ca. € 10 extra, voor halfpension (avondeten met 3-gangen-menu + ontbijt) een toeslag van € 25-28 p.p. In de hutten is ook een lunchpakket verkrijgbaar. Voor een hapje of een drankje kun je ook terecht in het Tuxer Fernerhaus (tussen Tuxerjoch-Haus en Friesenberghaus) en Gasthaus Touristenrast (tussen Europahütte en Geraer Hütte).

Uitrusting

De Peter Habeler Runde is een alpiene tocht. In functie daarvan moet ook de uitrusting worden samengesteld. Onmisbaar zijn wind- en waterdichte regenkledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, EHBO-set, wandelstokken, kaart en kompas/gps, een slaapzak en/of huttenslaapzak, een handdoek en een fluitje/zaklamp voor noodsignalen.

fhdlfhadslfhadslfh;sda
Peter Habeler.

Tips langs de Peter Habeler Runde

Naturparkhaus Ginzling
Uitvoerige informatie over fauna en flora, de gletsjers en het leven van de bergbewoners in het Zillertal biedt de interactieve, multimediale vaste expositie ‘Gletscher.Welten’ in het Naturparkhaus Ginzling. Het hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen organiseert ook themawandelingen, van ‘lama-trekking’ of een ‘boselfenwandeling’ voor kinderen over een ‘wandeling met de kruidendokter’ tot een ‘beklimming van de Ahornspitze’ met Peter Habeler.

Klettersteigen
Het Zillertal is ook een eldorado voor Klettersteig-liefhebbers. Mayrhofen telt drie van deze met staalkabels, ladders en beugels beveiligde routes. Gezinsvriendelijk is de Klettersteig Huterlaner (moeilijkheidsgraad C). Voor gevorderden is er de Klettersteig Pfeilspitzwand (B, C+), voor kunners (deels loodrechte en overhangende rotsen) de Klettersteig Zimmereben (C, D+). Uitrusting (klimgordel en helm) en gidsen kunnen ter plaatse worden gehuurd. Meer informatie onder www.mayrhofen.at

Georganiseerd, gidsenbureaus

Voor tochten met een berggids kun je o.m. terecht in de:
> Alpinschule Schiestl (Mayrhofen)
> Alpinschule Mountain Sports Zillertal (Mayrhofen)
> Bergsportschule Zillertal Alpin (Ginzling)

De Peter Habler Runde van dag tot dag

Dag 1: Gasthaus Touristenrast – Geraer Hütte
Lengte: 7,5 km; duur: 3,5 – 4 uur; hoogteverschil: 1.195 m stijgen.
Van het Gasthaus Touristenrast (1.345 m) leidt een 2,5 km lange almenweg (weg nr. 502) door het Valsertal naar het dalstation van de materiaallift. Hier kun je eventueel een rugzak met de kabellift omhoog sturen (zie overnachten, Geraer Hütte). Daarna schiet het pad in talloze haarspeldbochten door het arvenbos omhoog naar de Ochsenhütte. Ten slotte, nu weer makkelijker, over alpenweiden in oostelijke richting verder naar de Geraer Hütte (2.324 m).

Dag 2: Geraer Hütte – Tuxerjoch-Haus
Lengte: 10 km; duur: 5 uur; hoogteverschil: 800 m stijgen en 810 m dalen.
Vanaf de Geraer Hütte klim je eerst naar het Steinernes Lamm (weg nr. 527). Daarna voert de route over oude morenen door de Vordere Höllwand en verder via de Kleegrubenscharte. Je daalt zo’n 400 meter naar de vallei van de Kaserer Bach en klimt vervolgens via de Kasererscharte naar de Frauenwand (2.540 m). Over de Almböden daal je ten slotte af naar het Tuxerjoch-Haus (2.316 m).

Dag 3: Tuxerjoch-Haus – Friesenberghaus
Lengte: 8,4 km; duur: 5 uur; hoogteverschil: 910 m stijgen en 740 m dalen.
Na een korte afdaling voert het pad (weg nr. 326) onder de Lärmstange door en klimt dan in zuidoostelijke richting naar het Spannagelhaus (2.531 m). Vervolgens klauter je over morenen en puin (weg nr. 526) verder naar de Friesenbergscharte (2.911 m), het hoogste punt van de Peter Habeler Runde. Vanaf de pas zigzagt het pad ten slotte steil omlaag naar het Friesenberghaus (2.477 m).

Dag 4: Friesenberghaus – Olpererhütte
Lengte: 4,4 km; duur: 2,5 uur; hoogteverschil: 220 m stijgen en 310 m dalen.
Na een korte afdaling naar de Friesenbergsee zigzagt het pad steil omhoog. Vervolgens gaat het lichtjes dalend verder over de Berliner Höhenweg (weg nr. 526) naar de Olpererhütte (2.389 m).

Dag 5: Olpererhütte – Pfitscherjoch-Haus
Lengte: 8,7 km; Duur: 3,5 uur; hoogteverschil: 430 m stijgen en 570 m dalen.
Via weg nr. 502 gaat het eerst zacht golvend naar het zuidoosten, dan verder naar het Unterschrammachkar (2.280 m) en vervolgens, na een korte stijging, in 2.400 m hoogte onder de Ameiskopf door. Via het Oberschrammachkar, waar je een paar schuimende beken dwarst, voert een oud pad (weg nr. 28) over rotsen, die door de gletsjers glad gepolijst zijn, omlaag naar het Pfitscherjoch-Haus, dat pal op de Oostenrijks-Italiaanse grens ligt.

Dag 6: Pfitscherjoch-Haus – Europahütte
Lengte: 8,2 km; duur: 3 uur; hoogteverschil: 675 m stijgen en 250 m dalen.
Vanaf het Pfitscherjoch-Haus volg je de Landshuter Höhenweg (weg nr. 3/528), die door een kale, rotsachtige omgeving naar het westen leidt. Het pad klimt ten slotte geleidelijk naar de Friedrichshöhe en bereikt kort daarop de Europahütte (2.693 m).

Dag 7: Europahütte – Gasthaus Touristenrast
Lengte: 9 km; duur: 3 uur; hoogteverschil: 1.350 m dalen.
Over de Geistbeckweg (weg nr. 529) loop je in noordelijke richting naar de Sumpfschartl (2.666 m). Daarna volgt een lange afdaling, die je via de Innere Zeischalm en Nockeralm (parkeerterrein) naar het Gasthaus Touristenrast (1.345 m) brengt.

fdfhdlffsdfhd
Bij de Olpererhut.

Kaarten en gidsen

Wandelkaarten
* Kompass 37 – Zillertaler Alpen/Tuxer Alpen; Kompass 44 – Sterzing/Vipiteno, 1:50.000, € 11,50 per kaart.
* AV-35/1 – Zillertaler Alpen West, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:25.000, € 10,95.
* AV-31/3 – Brennerberge: Östliche Stubaier- und Westliche Zillertaler Alpen, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:50.000, € 10,95.

Wandelgidsen
* Hüttentrekking Ostalpen, Rother, € 24,99. Duits. Beschrijving van 32 meerdaagse trektochten, waaronder enkele in de Zillertaler Alpen.

Boeken
* Das Ziel ist der Gipfel, Peter Habeler, Malik – NG Taschenbuch, € 14,99. Duits.
* De ijle lucht in, Jon Krakauer, Prometheus, € 5,95. Relaas van een huiveringwekkende expeditie naar de Everest.

Adressen en sites

Oostenrijks Toeristenburo
Postbus 17287
1001 JG Amsterdam
T: 0900-04 00 181 (lokaal tarief)
vakantie@austria.info

Tirol Info
Maria-Theresien-Straße 55
A-6020 Innsbruck
T: +43-512-72 72-0
info@tirol.at

Zillertal Tourismus
Bundesstraße 27d
A-6262 Schlitters
T: +43-52 88-8 71 87
holiday@zillertal.at

Ferienregion Mayrhofen-Hippach
Dursterstraße 225
A-6290 Mayrhofen
T: +43-52 85-67 60
info@mayrhofen.at

* Hooggebergte-natuurpark Zillertaler Alpen

* Gemeenschappelijk tourenportaal van de alpenclubs uit Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol.

Twintig Oostenrijkse bergdorpen, waar alpinisme traditioneel groot wordt geschreven. Een paar van deze dorpen, zoals Ginzling, St. Jodok en Vals liggen in de buurt van de Peter Habeler Runde.

Weerbericht in Oostenrijk

* Alpenweerbericht Oostenrijk, 0900 91 156680.

* Bergredding Oostenrijk: 140

* Algemeen alarmnummer: 112

Foto’s slider
1. Schlegeisspeicher
2. Hochferner
3. Rotbachlspitze topkruis
4. Hochfeiler
5. Hangbrug bij de Olpererhut
6. Schlegeisspeicher

Gerelateerd

Delen

Waardering
64191
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

20 reacties op “Huttentocht Zillertal: Peter Habeler Runde

 1. Hey allen, handig van alle reacties te lezen hier, die beantwoorden direct al een aantal vragen dat ik had over de route 🙂
  We zouden deze route willen doen op een 6 tal dagen maar met de tent. Zonder gebruik te maken van de hutten dus.
  Vraagje aan de mensen die de routen al gelopen hebben dus, kom je onderweg regelmatig mogelijke wildkamp plaatsten tegen ? We zijn met 2 kleine trekkers tentjes.
  Bedankt alvast voor eventuele antwoorden, groetjes

 2. Drie weken geleden hebben wij de tocht gelopen. Het is een prachtige tocht, maar als je last hebt van wat hoogtevrees – zoals ik – zitten er een paar akelige stukken tussen. De route van het Tuxerjochhaus – Friesenberghaus en de route van de Europahutte – Touristenrast hebben niet alleen staalkabels maar ook staalbeugels en een trap.
  Het viel mij op dat in de boekjes deze laatste etappe als een rode route werd aangemerkt, maar dit is toch zeker een zwarte route.
  Verder is het echt een super mooie tocht en de hutten zijn van zeer goede kwaliteit.

 3. Hallo iedereen

  Degenen die de tocht al gedaan hebben, welke wandelkaart hebben jullie gebruikt of kan je in de hutten ook een wandelkaart vragen?

  Alvast bedankt voor jullie reacties!

  Groetjes,

  Annick

  1. Beste Annick,

   In een hut kun je eigenlijk nooit om een wandelkaart vragen; dat betekent namelijk dat je niet goed voorbereid bent. De route moet al bekend voor je zijn vòòr je aan de tocht begint, niet als je al aan het lopen bent. In het zeer uitgebreide artikel worden suggesties genoemd voor een wandelkaart. Als je alle informatie hebt gelezen (doen!), ben je dat zeker tegengekomen. Wandelkaarten kun je bestellen of aanschaffen bij iedere goede boek- en kaartwinkel in Nederland en heb je (meestal) binnen een dag in huis. Ook ter plekke kun je nog een kaart kopen, maar ik raad je aan de kaart al in huis te hebben voordat je vertrekt. Op sommige kaarten staan routes al ingetekend, dat maakt het helemaal makkelijk. Alleen op alpiene kaarten vind je geen ingetekende routes, maar voor jouw doel zijn die kaarten niet relevant.

   1. Bedankt Roel voor jouw antwoord. Ik heb het lijstje gezien, maar ik vraag mij gewoon af of we al deze kaarten nodig hebben?:

    * Kompass 37 – Zillertaler Alpen/Tuxer Alpen; Kompass 44 – Sterzing/Vipiteno, 1:50.000, € 11,50 per kaart.
    * AV-35/1 – Zillertaler Alpen West, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:25.000, € 10,95.
    * AV-31/3 – Brennerberge: Östliche Stubaier- und Westliche Zillertaler Alpen, Deutscher Alpenverein (DAV), 1:50.000, € 10,95.

    Alvast bedankt.

    1. Met alleen de kaarten van Kompass kun je prima uit de voeten; de AV (AlpenVerein) kaarten zijn zeer gedetailleerd, maar geven geen informatie over routes. Die kun je dus achterwege laten. Of je moet van het pad afwijken en een eigen route zoeken, dán heb je ze wel weer nodig.

     1. Dag Roel,

      Volstaat Kompass 37 of is het aan te raden om ook Kompass 44 aan te kopen?

      Groetjes,
      Charlotte

     2. Dat weet ik niet Charlotte. Je kunt even met, bijvoorbeeld, Pied a terre in Amsterdam bellen en vragen of zij willen checken welke kaarten je nodig hebt. Het hangt er natuurlijk vanaf welk deel van de route je gaat lopen. Maar als je de hele tocht loopt heb je waarschijnlijk beide kaarten wel nodig. Pied a terre kan je helpen en je de kaarten ook toesturen; een dag later heb je ze dan in huis. Succes!

 4. Beste hikers,

  Mijn vriendin en ik zouden deze tocht graag gaan lopen omstreeks half juli.
  Is het nodig om alle hutten van te voren te reserveren of is het ook bij aankomst te doen ?Alvast bedankt voor de reacties:)!

  Gr Dirk

 5. Vorige week heb ik met mijn 27-jarige ( en zeer goed getrainde ) zoon de Runde in 7 dagen gelopen. Op zich is de tocht in 6 dagen ook goed te doen, maar wij kozen er voor om bij de korte etappes vanuit de hut nog naar een top te gaan. De ronde was adembenemend en ondanks de sneeuwvelden goed te volgen. De hutten waren, behoudens de Tuxerjochhaus, van goede tot zeer goede kwaliteit. Persoonlijk zou ik afzien om deze ronde met kinderen onder de leeftijd van 16 jaar te gaan lopen. 80% is zeer goed te doen maar er zijn toch wat venijnige stukken onder weg. Kortgezegd: een aanrader!!

  1. Beste Huib,

   Ik ben voornemens om deze tocht te gaan lopen. Nou ben ik niet een doorgewinterde berggeit maar heb wel veel ervaring met lange bergwandelingen. Ook over puinhellingen en rotsachtige stukken. Ik ben absoluut geen fan van passages waarbij ik over smalle richeltjes moet lopen en waarbij ik mezelf stevig moet vasthouden aan staalkabels. En metalen traptreden tegen een bergwand aan om hoger op te komen behoren ook niet tot mijn favorieten.
   Zou je mij aanraden om dan toch aan deze tocht te gaan beginnen? Ik wil namelijk voorkomen dat ik halverwege de tocht om moet keren omdat ik niet meer verder durf.

   Gr. Machella

   1. Hallo Machella,

    Ik las je berichtje. Ik heb zelf een klein deel van de Runde gelopen en het stuk rondom de Olpererhutte/Friesenberghaus/Pfitscherjochhaus is best pittig. Er zijn wat stukken waar over losliggende keien gelopen moet worden en er zijn wat steile afdalingen langs staalkabels. Deze zijn echter met een voorzichtige tred goed te lopen zonder uitrusting. Voor de rest heb ik geen ‘akelige’ stukken gehad, gewoon goed opletten!

    Hoop dat je er wat aan hebt!

    Gr. Imke

  2. Dag Karin,

   Aangezien uit verschillende reacties af te leiden is dat het Tuxerjochhaus vreselijk is, zouden mijn vriendin en ik deze hut overslaan en meteen doorstappen tot Spannagelhaus. Dus in een dag van Geraer Hütte tot Spannangelhaus; is dit te doen (we zijn getrainde vrouwen :p)?
   De dag erna zouden we dan van Spannagelhaus naar de Olpererhütte stappen.

   Groetjes,
   Charlotte

   1. Hoi Charlotte,

    Ik zou niet weten wat er zo vreselijk is aan Tuxerjochhaus, is gewoon netjes en schoon met prima eten. Ik denk niet dat je deze persé over moet slaan. Ze hebben ons daar ook heel goed aanwijzingen gegeven voor het vervolg van onze tocht toen de Friesenbergscharte onbegaanbaar was door sneeuwval.
    Groet, Jan

 6. Wij hebben in augustus 2015 deze prachtige wandeling gelopen. Er zijn vrij weinig gezekerde passages en de route is technisch niet heel moeilijk. Met kinderen (vanaf ca 10 jaar) is deze route ook prima te lopen.
  De dag-etappes zijn echter wel vrij ruim ingepland: wij hebben de tocht in 6 dagen gelopen. Dit zou echter makkelijk in 5 dagen kunnen.
  Qua hutten vonden wij het Tuxerjochhaus vreselijk, het Friesenberghaus en het Olpererhaus (uitzicht!!!!) fantastisch. In het Pfitscherjochhaus hebben we alleen geluncht; dit leek een beetje op een voetbalkantine in plaats van een gezellig stube.

  1. Dag Karin,

   Aangezien uit verschillende reacties af te leiden is dat het Tuxerjochhaus vreselijk is, zouden mijn vriendin en ik deze hut overslaan en meteen doorstappen tot Spannagelhaus. Dus in een dag van Geraer Hütte tot Spannangelhaus; is dit te doen (we zijn getrainde vrouwen :p)?
   De dag erna zouden we dan van Spannagelhaus naar de Olpererhütte stappen.

   Groetjes,
   Charlotte

 7. Het lijkt me een prachtige tocht! Alleen vraag ik me af waarom deze tocht zwaarte 4 heeft gekregen. De etappes zijn vrij kort en in de beschrijving zie ik weinig lastige stukken benoemd. Zou dag 4 en dag 5 ook met kleinere
  kinderen te lopen zijn (Met voorafgaand een aanloopdag en afdalingsdag daarna)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *