Winterwonderland in Salzburg
Je komt het niet vaak tegen dicht bij een sneeuwgebied, een charmante stad vol highlights die de moeite is om te voet te verkennen. Wie gaat sneeuwschoenwandelen in Salzburgerland of Dachstein krijgt dus een extra citytripje op wandelschoenen cadeau. Mozart-stad Salzburg ligt als een wunderschön wintersprookje tussen de besneeuwde bergen.
De Oostenrijkse stad Salzburg is ‘s winters extra feestelijk. Je loopt er niet alleen in de voetsporen van Mozart én The Sound of Music, dit openluchtmuseum is ook superromantisch met een laagje sneeuw. De kleine steegjes, passages en kasseistraatjes zijn supergezellig om te verkennen, het uitzicht vanop de heuvels op de stad en de rivier de Salzach is bijzonder feeëriek.
Kuieren door het Rome van het noorden
Salzburg is heerlijk compact, zodat je makkelijk alles te voet kunt doen en zien. De bijnaam ‘het Rome van het noorden’ dankt het aan de veelheid aan historische gebouwen, klokkentorens, grote pleinen en fraaie paleizen die hier zijn neergezet. We trekken onze wandelschoenen aan en kuieren in de winterlucht langs 17de-eeuwse monumenten zoals de barokke Dom, de tuinen van Mirabell en het Mozartplein. Waar al die rijkdom van de stad vandaan komt? Zout! (Salz) Ten tijde van de Kelten waren hier 15 zoutmijnen, en het witte goud dat toen werd bovengehaald zorgde voor een welvaart die eigenlijk nooit meer stopte. Maar er is nog een andere gelijkenis met Rome: wat het Vaticaan is voor Rome, is het aartsbisdom voor Salzburg. Eeuwenlang huisden de prins-aartsbisschoppen in het gigantische Residentie-paleis in het hart van de stad. We nemen een kijkje in een paar van de 180 kamers en pronkkamers, gelegen rond 3 grote binnenpleinen. Plots komt de geur van wierrook aanwaaien. Even later staan we bij het orgel van de Dom, want via een privédoorgang loop je zó van het paleis direct de belangrijkste kathedraal van Salzburg binnen!
In de voetsporen van Wolfgang Amadeus
In Salzburg zit je voortdurend met klassieke muziek in je oren. Overal zie en hoor je muzikanten, en elke dag vinden hier wel een paar concerten plaats. Wolfgang Amadeus Mozart werd hier in 1756 geboren en groeide in Salzburg op. Ga zéker naar zijn geboortehuis in de Getreidegasse, waar je ziet hoe vader Leopold Mozart in een relatief klein appartement zijn twee kinderen opvoedde. Brieven en documenten vertellen het verhaal van het muzikale wonderkind dat op z’n vijfde al piano en viool speelde, en op z’n achtste zijn eerste composities schreef. Zelfs een haarlok en de portefeuille van Wolfgang zijn bewaard gebleven! Het fascinerende Mozart Wohnhaus, waar de jonge Mozart nadien woonde, gaat dieper in op zijn muziek, partituren en zijn reizende leven. Maar onze absolute Mozart-geheimtip is het Friedhof St Sebastian aan de Linzer Gasse, het kerkhof waar Wolfgangs vrouw Constantia Weber en zijn vader Leopold begraven liggen. De prachtige, sfeervolle begraafplaats is een van de meest intieme plekken in de oude stad. De tijd heeft er gewoon stilgestaan. We doen onze ogen dicht en worden onder dwarrelende sneeuwvlokken 180 jaar teruggeflitst in het verleden, toen Frau Constantia von Nissen (Wittwe Mozart) hier werd begraven.
Winterwandelen op de Kapuzinerberg
Als er één plek is waar je je kunt voorstellen dat Mozart rondliep, dan is het op de Kapuzinerberg, een van de drie heuvels die de stad omringen. In de Linzer Gasse nemen we de steile trappen en de kruisweg naar het 16de-eeuwse Franziskischlössl, 640 meter hoog op de top van de heuvel. Plots komen we terecht in een sprookjesachtig natuurgebied. Achter het klooster ligt een groot reservaat vol bossen waar de dieren vrij spel hebben, en dat doorsneden is met idyllische wandelwegen. Zomaar midden in de stad! Verrukt beginnen we aan een fikse wandeling door de pas gevallen sneeuw. We dalen af langs de Steingasse, misschien wel het mooiste straatje van Salzburg. Omzoomd door huizen en oude lantarens slingert de kasseiweg zich naar beneden richting de Salzach-rivier.
Speuren naar The Sound of Music
Wie de beroemdste eindejaarsfilm aller tijden kent, weet het: naast Julie Andrews en Christopher Plummer is de stad Salzburg hét belangrijkste personage uit de musicalprent. Bijna alle binnenopnames vonden in de Amerikaanse studio’s in Hollywood plaats, maar de buitenscènes werden in 1964 voor een groot stuk in en rond het centrum opgenomen. Je herkent moeiteloos locaties zoals de idyllische Mirabell-tuinen met de trappen en de standbeelden waar gouvernante Maria langsliep met de kinderen terwijl ze de klassieker ‘Do-re-mi’ zongen. Of het Nonnbergklooster, waar Maria intrad en snel weer buitenliep. Wil je nog wat meer weten over de ontstaansgeschiedenis, dan is ‘The Sound of Music World’ een goed begin. Een klein museumpje vertelt het echte verhaal van de Von Trapps, dat toch wel een stuk minder romantisch was dan de Amerikaanse succesmusical van Rodgers & Hammerstein.
Met de kabelbaan naar Hohensalzburg
In het jaar 1.077 werd boven op de Monnikenberg de Festung Hohensalzburg gebouwd, de grootste en best bewaarde middeleeuwse burcht van Midden-Europa. Ongelooflijk: de hele bevolking van Salzburg kon als de stad belaagd werd twee weken overleven in dit ommuurde mini-stadje. Met de Festungsbahn klimmen we naar 525 meter hoogte. In de 250 meter lange en 150 meter brede vesting wonen tegenwoordig enkel nog 15 kunstenaars. Het is geen makkelijk leven op de top, want er waait een ijskoude wind en in de winter kunnen de temperaturen hier zakken tot twintig graden onder nul. Als beloning wacht je hier een fantastisch uitzicht op de rivier, de Dom en de oude stadsmuren. En in december natuurlijk ook sfeervolle kerstkraampjes met glühwein.