icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Dachstein Rundwanderweg
Gebiedsinformatie

Wandelen over de Dachstein Rundwanderweg

 • 19 april 2023
 • Door: Coen Weesjes
 • Fotografie: Coen Weesjes

De Dachstein Rundwanderweg is een prachtige wandelroute rondom het veelzijdige Dachstein-massief in de Oostenrijkse Alpen. Het is een geliefde wandelroute voor ervaren bergwandelaars. Sommige etappes kunnen in twee dagen worden opgesplitst waardoor de route ook te doen is met sportieve kinderen vanaf een jaar of twaalf met bergwandelervaring.

Praktische info

Dachtstein Rundwanderweg

 • Activiteit: Bergwandelen/ huttentocht
 • Land: Oostenrijk
 • Gebied: Alpen
 • De wandelroute: Dachstein Rundwanderweg, 8-daagse trekking van 4 - 8 uur wandelen per dag, rond één van de meest veelzijdige gebergtes in Oostenrijk.
 • Zwaarte: Pittig, bergwandelervaring vereist. Je legt op deze ronde ongeveer 6.300 hoogtemeters af. Hoogste punt: Hunerkogel (2.700 m met de gondel).
 • Moeilijkheidsgraad: T3.
 • Navigatie: Markering en wandelgids Dachstein Rundwanderweg.
 • Vervoer naar de Dachstein Rundwanderweg: Trein naar Bad Goisern, dan bus naar Gosau/Gosausee.
 • Overnachten: Hutten en onderkomens in het dal.
 • Wandelkaarten en -gidsen over de Dachstein Rundwanderweg: kijk op de website van Reisboekhandel De Zwerver.
 • Meer informatie: Uitgebreide informatie met kaarten, hoogteprofielen en beschrijvingen vind je op de eigen website van de Dachstein Rundwanderweg: www.dachsteinrundwanderweg.at/

Wat is de Dachstein Rundwanderweg?

De Dachstein Rundwanderweg is een prachtige wandelroute rondom het veelzijdige Dachstein-massief in de Oostenrijkse Alpen. Dit gebergte is benoemd naar zijn hoogste top; de Hohe Dachstein, die met 2995 meter, net 5 meter tekort komt om een echte 3000-er te zijn. Het is wel een bekende bergpersoonlijkheid waar de meest noordelijke en oostelijke gletsjers in de Alpen omheen liggen. In acht dagen wandel je rondom dit markante gebergte en kom je door de bondslanden Salzburg, Stiermarken en Opper-Oostenrijk, elk met hun eigen karakter en cultuur. Sommige etappes kunnen in twee dagen worden opgesplitst waardoor de route ook te doen is met sportieve kinderen vanaf een jaar of twaalf met bergwandelervaring. 

Door welk gebied loopt de Dachstein Rundwanderweg?

De eerste dagen wandel je langs de rotswanden van de grillige Gosaukamm en de Dachstein-Zuidwand, over de glooiende almweides van het Lammertal en Filzmoos en ook een stuk langs de gletsjer op de Dachstein en een karig hoogplateau. Daarna loop je lager en is het terrein eerst begroeid met kruipdennen en wat almweides. Dit gebied is het beste te omschrijven als een enorm duinenlandschap. In plaats van hoge zandheuvels bestaat de ondergrond uit ruw kalkgesteente met brede en smalle duinvalleien en dito doorgangen. De laatste dagen doorkruis je stille bossen en kom je langs de Hallstätter See met het plaatsje Hallstatt waar je één van de oudste culturen in Europa kunt ervaren.

Image
Dachstein Rundwanderweg

Hoe zwaar/ moeilijk is de Dachstein Rundwanderweg?

Deze tocht wordt meestal in acht dagen tegen de klok in gelopen. De meeste tijd wandel je over goede bergpaden. Tijdens de aanbevolen route kom je op de eerste drie dagen korte stukken tegen die langs steile hellingen leiden en waar staalkabels zijn aangebracht die vooral dienen om je te helpen om je evenwicht te bewaren. De etappe op de derde dag (van de Dachstein-gondel naar het Guttenberghaus) is technisch eenvoudige, maar kan bij veel sneeuw of slechte zicht voor problemen met de oriëntatie zorgen.

Ook zijn er een aantal alpiene varianten mogelijk, zoals te voet omhoog naar de Hunerkogel in plaats van met de gondel en kun je de Hohe Dachstein (2.995 m) beklimmen. Voor beide varianten heb je een klettersteiguitrusting nodig.

Er is zelfs een variant voor trailrunners, waarbij je 117 km en 5.780 hoogtemeters maakt; de King Dachstein Trail.

Hoe lang is de Dachstein Rundwanderweg?

Deze 124 km lange rondwandeling wordt als achtdaagse tocht aanbevolen, waarbij de looptijden per dag variëren van 4 tot 8 uur per dag. Sommige etappes kunnen in twee dagen worden opgesplitst. De route is makkelijk te volgen en gaat over bestaande wandelpaden die goed gemarkeerd zijn. Niet altijd is de Dachstein Rundwanderweg expliciet aangeven. De route wordt meestal tegen de klok in gelopen omdat je dan iets meer daalt dan stijgt.

Deze tocht kan goed in delen worden gelopen en zijn er alpiene varianten mogelijk.

SNP Natuurreizen

Georganiseerd naar de Oostenrijkse Alpen

Van het wat onbekendere Stodertal in Opper Oostenrijk naar de ruige bergkammen van de Dachstein in Stiermark en het diepe Stubaital in Tirol, gekroond met de Stubaier gletsjer. Onderweg kom je langs het merengebied Salzkammergut, de Grossglockner Hochalpenstrasse en het fraaie Innsbruck.

Bekijk deze privéreis op snp.nl
Image
Alpendoorsteek Oostenrijk
SNP Natuurreizen

Waar overnacht je tijdens deze tocht?

Je overnacht drie keer in een berghut, één keer in een bergpension en de andere nachten verblijf je in plaatsen in het dal waar je zelf het soort onderkomen kunt kiezen.

Wat maakt de Dachstein Rundwanderweg zo mooi / bijzonder?

Deze zeer veelzijdige rondwandeling gaat onderlangs 1.000 meter hoge rotswanden, over bloemrijke almweides, komt langs gletsjers en doorkruist een verlaten hoogplateau. Door stille bossen en de weides van het Salzkammergut wordt de Hallstätter See bereikt met het gelijknamige plaatsje met één van de oudste culturen van Europa. Deze combinatie maakt het tot een geliefde wandelroute voor ervaren bergwandelaars.

Image
Dachstein Rundwanderweg
Image
Dachstein Rundwanderweg

Kun je deze tocht met kinderen lopen?

De Dachstein Rundwanderweg is een uitdagende en veeleisende wandelroute die geschikt is voor sportieve kinderen vanaf 12 jaar. De route bevat enkele steile beklimmingen en afdalingen en smalle paden langs steile hellingen. Dit kan voor kinderen een uitdaging zijn en is afhankelijk van hun ervaring met bergwandelen en hun fysieke conditie.

Als de kinderen al ervaring hebben met bergwandelen en een goede conditie hebben, dan kunnen ze deze tocht aan.

Wat is de beste periode om de Dachstein Rundwanderweg te lopen?

De beste periode is van eind juni tot eind september. In deze periode is het weer over het algemeen het meest stabiel en is er minder kans op sneeuw. De berghutten gaan eind mei, begin juni al open, maar dan ligt er vaak nog sneeuw op de wandelpaden, die de zwaarte van de tocht behoorlijk beïnvloeden. Vanaf eind september is de kans op sneeuw op de hoger gelegen etappes relatief groot, waardoor de route eventueel aangepast moet worden.

Hoe kom ik naar het startpunt?

Trein: Met de nachttrein van Utrecht richting Wenen is een relatief goede verbinding. Kijk het beste op www.oebb.at

Vliegen: Vanaf Salzburg met de bus naar Gosau

Kan er een hond mee op de Dachstein Rundwanderweg?

In sommige berghutten kan het een uitdaging worden om met een hond te overnachten. Niet elke huttenwaard wil honden in de slaapvertrekken. Je kunt dit het beste op tijd navragen.

De route zelf kan door honden worden gelopen. Wel wordt er veel over puin- en rotspaden gelopen waardoor de poten van de hond snel kapot kunnen gaan, vooral op warme dagen.

Image
Dachstein Rundwanderweg

Korte omschrijvingen van de dagetappes

 • 1e Etappe

Gosausee - Hofpürglhütte

Van de Gosausee gaat het omhoog en via de Gablonzer Hütte wandel je over de Austrtia Weg naar de Stuhlalm. Daarna wandel je steil omhoog en slingert het pad tussen rotsen en kruipdennen door waar staalkabels zijn aangebracht. Daarna gaat het verder over eenvoudige paden en almweides tot aan de Hofpürglhütte.

 • 2e Etappe

Hofpürglhütte - Südwandhütte

Je wandelt boven de boomgrens over de Austria Weg met matige stijgingen en deels over puinvelden naar het Rinderfeld. Steiler omhoog gaat het naar de top van de Sulzenschneid om daarna omlaag naar de Sulzenhals te wandelen. Je steekt het Windlegerkar over om in het zogenaamde “Tor” te komen. Over puinvelden wandel je steiler naar beneden en daarna langs de Dachstein-Zuidwand naar de Südwanhütte.

 • 3e Etappe

Südwandhütte - Guttenberghaus

Van de Südwandhütte is het een kort stuk naar de Dachstein Gletscherbahn waarmee je 1,000 meter hoger gaat. Via de Sky Walk en een klein stukje gletsjer over een geprepareerd pad wandel je langs de Gjaidstein en de gletsjer. De markeringen op de rotsen, de sneeuwstangen en ook de steenmannetjes zijn een noodzakelijke markering. Over een hoogplateau, waar nog lang hard bevroren sneeuw kan liggen, wandel je verder naar het Guttenberghaus. Als de markeringen door sneeuw zijn bedekt of wanneer het zicht slecht is, is deze route sterk af te raden. Een goed alternatief: Südwandhütte - Brandalm - Ramsau am Dachstein - Feisterer - Guttenberghaus. 

 • 4e Etappe

Guttenberghaus - Steinerhaus

Je begint met een korte stijging naar de Feistererscharte. Daarna gaat het langs rotsen, kruipdennen en door kloven gestaag bergaf. Via de niet-bemande Grafenbergalm loop je steeds meer door het groen en het laatste stuk door een dicht bos om vervolgens bij het Steinerhaus op de Stoderzinken uit te komen.

 • 5e Etappe

Steinerhaus - Bad Mitterndorf

Je volgt een kort stuk dezelfde route als de dag ervoor om dan naar de Notgasse af te buigen. Je loopt dan door een smalle, 500 meter lange en tot wel 60 meter diepe kloof met rotsgravures waarvan enkele 2.000 maar oud zijn. Over een eeuwenoude handelsroute kom je bij de Viehbergalm met enkele bemande almhutten. Na 3 uur bereik je de bemande Steinitzenalm. Via de Langmoosalm kom je in Bad MItterndorf aan. Tip: deze etappe kan worden ingekort door op de Ritzenalm op de Viehbergalm te overnachten. Op de Steinitzenalm is sinds 2021 geen overnachting meer mogelijk.

 • 6e Etappe

Bad Mitterndorf - Hallstatt

Deze etappe zonder noemenswaardige hoogteverschillen leidt door het Salzkammergut. Via Obersdorf en Mühlreith kom je langs de “Strumern”, waterbronnen die in een bos liggen en waar na smelt- en regenperiodes hier water omhoog komt. Door bossen en over weides bereik je de Ödensee. Langs de Koppentraun wandel je over eenvoudige wegen verder naar Obertraun. Hier kun je met de boot naar Hallstatt. Ook kun je in de buurt van de Ödensee de trein of bus naar Obertraun of Hallstatt nemen.

 • 7e Etappe

Hallstatt - Bad Goisern

Afhankelijk van waar je hebt geslapen, Obertraun of Hallstatt, kun je met de boot of te voet naar het busstation van Hallstatt. Van hier wandel je langs de idyllische oostoever naar Untersee. Bij Gasthof zur Post door de Blasengasse en loop je verder langs groene bloemenweides langs de rivier Traun en de “Kunstmühle” tot aan Bad Goisern.

 • 8e Etappe

Bad Goisern - Gosau

Langs de evangelische kerk en de Traunbrücke wandel je door Steinach en verder naar Trockentann. Bij de Reiterhütte neem je de afkorting direct langs de materiaallift van de Goiserer Hütte. Over een wandelpad loop je over wortels en tredes en haarspeldbochten tot aan de bemande Goiserer Hütte. De afdaling naar Gosau gaat via de Schartenalm en langs oorspronkelijke almen. Via de Panoramaweg Gosau kom je weer terug bij het startpunt aan de Gosausee met z’n blik op de Dachstein.

Image
Dachstein Rundwanderweg