Huttentocht Glocknerrunde: rondom de Grossglockner

De Glocknerrunde is een pittige huttentocht die in zeven etappes om de Großglockner voert, de hoogste berg van Oostenrijk (3798 m). De tocht is een project van de samenwerkende Oostenrijkse Alpenvereniging ÖAV, de Duitse Alpenvereniging DAV en het Nationale Park Hohe Tauern. De Glocknerrunde voert rondom de Großglockner zonder daarbij over gletsjers te gaan. Toch is het een pittige tocht en alleen geschikt voor wie een goede conditie heeft en zonder hoogtevrees is. Menno Boermans liep de tocht die hem over bestaande en gemarkeerde bergpaden en niet geasfalteerde wegen door een schitterend landschap voerde. ‘ Als een gigantische kathedraal steekt de  Großglockner 3.798 meter boven zeeniveau uit. Onderdanig geef ik toe: ‘Als dit geen berg is!’

Korte feiten over de huttentocht, Glocknerrunde

De wandeltocht Glocknerrunde, huttentocht van 7 dagen. Start- en eindpunt: Bruck a.d. Glocknerstraße
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Pittige dagetappes, goede conditie is vereiste.
Navigeren Markering, online folder met tochtbeschrijving
Ernaartoe Trein naar Bruck; bus naar Fusch/Mooserboden Stausee.
Beste tijd Juli en augustus
Overnachten Gasthof, berghotel, hutten.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een huttentocht
Georganiseerd: In de Hohe Tauern organiseert SNP een wandelreis vanuit het Virgental.

Uitgebreide feiten over de huttentocht, Glocknerrunde

Gebied

Het Nationale Park Hohe Tauern is het grootste natuurreservaat in de Alpen.
Gelegen in de drie Oostenrijkse provincies Karinthië, Salzburg en Tirol, beslaat het een oppervlakte van bijna 2000 vierkante kilometer. Het park dat in 1981 werd opgericht heeft twee karakteristieke gezichten; enerzijds die van het woeste berglandschap met gletsjers en de Grossglockner, aan de andere kant die van de rustieke en authentieke bergboerencultuur met dorpjes van houten huizen en lieflijke alpenweiden. Het Nationale Park Hohe Tauern wordt ook wel de Ark van Noah genoemd. Het is een veilige en gezonde woonplaats voor duizenden soorten dieren en planten. Er schijnen 10.000 verschillende type kruiden en planten te groeien, waaronder alpenrozen, vuurlelies en orchideeën.

wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-02

De tocht

De Glocknerrunde is een huttentrektocht van in totaal bijna 100 kilometer en bestaat uit zeven dagetappes. Op Pad liep er – in verband met een weersomslag – zes. Start- en eindpunt is het dorpje Bruck. Waar een hoogtewandeling soms aan de saaie kant kan zijn door de eentonigheid zit de Glocknerrunde vol met afwisseling. Het is de beloning voor het steeds afdalen naar de dorpjes en weer stijgen naar de bergpassen. Het landschap dat je doorkruist is zeer gevarieerd; van groene bossen tot grijze steenmassa’s en van heldere meertjes tot een gure hoogvlakte, die mede door de mekkerende schapen aan Schotland doet denken. Wandel je eerst nog door een maanlandschap, het volgende uur kun je picknicken op een alpenweide midden in een Sound of Music-setting. Haast elk uur is het decor anders.

Zwaarte Glocknerrunde

Alle etappes zijn pittige bergwandeltochten van 7 tot 22 kilometer waarbij soms tot maar liefst 2000 hoogtemeters per dag moeten worden overbrugd. Reken 3 tot 8 uur voor de dagetappes. Een goede fysieke conditie is vereist. Zeker omdat je in je rugzak zelf alles meedraagt.

wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-01

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Moeilijkheidsgraad Glocknerrunde

Ervaring in hoogalpien bergwandelen en kennis van het weer in hoogalpien terrein zijn een pre. De paden zijn soms smal en luchtig, en een misstap kan verkeerd aflopen. Op sommige plekken (bijvoorbeeld op de Silesia Höhenweg) zijn kabels aangebracht om het evenwicht te behouden. Hou rekening met sneeuw op de hogere passages (pickel en stijgijzers mee). Je hoeft echter geen alpinist te zijn: echte klimpassages en gletsjers worden tijdens de tocht vermeden.

Navigeren Glocknerrunde

Het grootse deel van de trekking is goed gemarkeerd met bordjes en verfstrepen.

Kaarten en site

* Set nr 50, Hohe Tauern National Park, 1:50.000, uitg. Kompass.
* Op www.nationalpark.at is een folder met een gedetailleerde tochtbeschrijving te downloaden.

wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-05

Beste tijd

Omdat je tijdens de tocht behoorlijk de hoogte in gaat, kan er tot eind juni op sommige plekken nog sneeuw liggen. Beste periode is daarom in juli en augustus. Dan is het echter ook drukker en komt warmteonweer in de middag vaker voor. In september kan -zoals wij hebben ervaren- de winter zich reeds weer aankondigen met sneeuwval.

Naar het gebied toe

Met de trein reis je vanuit Nederland via Salzburg naar Zell am Zee en vandaar door naar Bruck. Het echte startpunt van de tocht is de Mooserboden Stausee. Hier kom je vanuit Bruck met de bus via Kaprun. Vanaf Utrecht naar Bruck bijna 13 uur reistijd, minimaal 2x overstappen. Zie de site van NS International of die van de Deutsche Bahn.

Overnachten Glocknerrunde

Doe je de Glocknerrunde dan slaap je de ene avond in een luxe berghotel of gasthof in een dorpje waar je je tegoed kunt doen aan een heerlijk driegangen diner en waar de comfortabele bedden garant staan voor voldoende nachtrust. De volgende nacht slaap je in een klassieke berghut, inclusief gesmolten sneeuw als drinkwater en een ietwat norse waard die midden in de nacht iedereen wakker komt maken, omdat iemand zijn rekening nog niet betaald heeft.
De overnachtingsadressen zijn achtereenvolgens: Gasthof Lukashansl in Bruck, Berghotel Rudolfshütte, de Sudentendeutsche Hütte, Gasthof Ködnitzhof in Kals, de Salmhütte, het Glocknerhaus en Hotel Römerhof in Fusch. Voor de berghutten is een huttenslaapzak vereist en ook slippers of sandalen zijn handig om mee te nemen.

Het is aan te raden om de hutten vooraf te reserveren, vooral als je met een groep onderweg bent. Een aantal hutten is alleen per telefoon te bereiken, andere juist weer uitsluitend per mail of via een online-formulier. Ook zijn sommige telefoonnummers buiten het seizoen niet bereikbaar. Kijk op de website van de hut hoe je het beste kunt reserveren.

wandelen-glocknerrunde-oostenrijk-03

De hutten langs de Glocknerrunde

Gasthof Lukashansl
Salzburgerstraße 1
5671 Bruck an der Glocknerstraße
+43 6545 7458
info@lukashansl.at

Rudolfshütte
+43 6564 8221 0
info@rudolfshuette.at

Sudetendeutsche Hütte
+43 720 347802
+43 664 216 0427
huette@alpenverein-sudeten.de

Gasthof Ködnitzhof
Ködnitz 16
9981 Kals am Großglockner
+43 4876 8201
info@koednitzhof.at

Salmhütte
+43 4824 2089
salmhuette@aon.at
www.salmhuette.at

Glocknerhaus
+43 4824 24666
info@dasglocknerhaus.at
www.dasglocknerhaus.at

Hote Römerhof
Zeller Fusch 77
5672 Fusch
+43 6546 2180
hotel@roemerhof-fusch.at

Zelf de Glocknerrunde lopen?

De Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern biedt een voucher-pakket aan waarin acht overnachtingen (met halfpension én lunchpakket) zijn inbegrepen. Erg handig, want je hoeft dan zelf niet de slaapplekken te reserveren. Bovendien is de prijs voordeliger. Op verzoek kan er ook een bergwandelgids worden ingehuurd.

 

De etappes van de Glocknerrunde

Dag 1: Glocknerhaus-Pfandlscharte-Ferleiten-Fusch, 22 km, 780 m stijgen, 2000 m dalen.
Dag 2: Fusch -Brandlscharte – Kaprun Bergbahnen, 15 km, 1500 m stijgen en dalen.
Dag 3: Mooserboden-Kapruner Törl-Rudolfshütte, 13,6 km, 1050 m stijgen, 745 m dalen.
Dag 4: Rudolfshütte-Kalser Tauern-Gradetzsattel-Sudetendeutschehütte, 14,9 km, 1440 m stijgen, 1040 m dalen.
Dag 5: Sudetendeutschehütte-Dürrenfeldscharte-Hohes Tor-Kals, 13,7 km, 250 m stijgen, 1930 m dalen.
Dag 6: Kals-Peischlachtörl-Salmhütte, 15,7 km, 2000 m stijgen, 700 m dalen.
Dag 7: Salmhütte-Stockerscharte-Glocknerhaus, 7,4 km, 550 m stijgen, 1000 m dalen.

Handige sites

* www.nationalpark.at
* www.austria.info vind je alles wat je wilt weten over je vakantie in Oostenrijk.
* Ferienregion Nationalpark Hohe Tauernferienregion@nationalpark.at*
Oostenrijks Toeristenbüro, 00800-400 200 00, vakantie@austria.info
* Weerbericht in Oostenrijk
* Alpenweerbericht Oostenrijk, 0900 91 156680.
* Bergredding Vorarlberg: 144
* Algemeen alarmnummer: 112

 

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
57349
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *