icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Via Alpina
Routes

Via-Alpina Red Trail, een avontuur in de Alpen

  • 07 augustus 2023
  • Door: Geert van Nispen
  • Fotografie: Geert van Nispen, Vogel SP (headerfoto)

De Via-Alpina Red Trail is een uitdagende hikingtrail door de Alpen. Met zijn indrukwekkende lengte, prachtige landschappen, singeltracks, adembenemende vergezichten en uitdagend terrein biedt deze route een onvergetelijke ervaring voor avontuurlijke wandelaars. In dit artikel zal ik, Geert van Nispen, aspecten van de Via-Alpina Red Trail beschrijven, van de route en de landen die hij doorkruist tot de accommodaties en benodigdheden voor een succesvol avontuur. Ga je mee?

Image
Via Alpina
Tijdens de Via-Alpina Red Trail wandel je door het machtige Mont Blanc-massief, foto: Shutterstock

Hoe lang is de Via-Alpina Red Trail route?

De Via-Alpina Red Trail heeft een totale lengte van zo’n 2.600 kilometer. Met zijn ongeveer 138.000 hoogtemeters een uitdagende trail die je door prachtige berglandschappen voert en je de mogelijkheid biedt om de ongerepte schoonheid van de Alpen te ervaren. Heb je geen maanden de tijd? Wees gerust, deze trail is ook in delen te lopen.

Welke landen doet de Via-Alpina Red Trail aan?

Deze trail loopt van Triëst aan de Adriatische kust naar prinsdom Monaco aan de Middellandse Zee en komt door alle acht Alpenlanden, te weten Italië, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk en Monaco.

Door welke gebieden loopt de Via-Alpina Red Trail?

De Via-Alpina Red Trail voert je door enkele van de meest spectaculaire delen in de Alpen. De route gaat langs Triglav, Drei Zinnen, Zugspitze, Silvretta, Mont Blanc, de Ecrins en dwaalt tussen de vierduizenders in Wallis. Je zult betoverd worden door de dichtbegroeide wouden van Slovenië, de majestueuze Dolomieten in Italië, de adembenemende bergmeren en meerdere bergmassieven. Het terrein is variërend; steile bergpassen, weelderige valleien, alpenweiden en dichtbegroeide bossen wisselen elkaar in rap tempo af.

Waar overnacht je langs de Via-Alpina Red Trail?

Langs de Via-Alpina Red Trail zijn er tal van accommodatie-mogelijkheden beschikbaar. Je kunt kiezen uit bemande en onbemande berghutten, pensions, campings of hotels, afhankelijk van je voorkeur en budget. Het is raadzaam om je overnachtingen van tevoren te plannen en te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen, omdat de populaire locaties snel volgeboekt zijn.

Image
Via Alpina
Uitzicht vanaf Vodicarjeva Sivka in Slovenië
Image
Via Alpina
Poljane, Slovenië

Mag je wildkamperen in de Alpen?

Wildkamperen in de Alpen is op sommige plaatsen toegestaan, er zijn wel regels. De regels voor wildkamperen verschillen niet alleen per land, ook heeft elk nationaal park, Kanton of regio zijn eigen regels. Overal geldt echter dat je toestemming nodig hebt van de landeigenaar, geen sporen en afval achterlaat en zorgt dat je overnachting geen belasting vormt voor de natuur en haar inwoners. Je bent te gast, gedraag je daar ook naar.

Waar eet/ drink je onderweg langs de Via-Alpina Red Trail?

Onderweg zul je verschillende eet- en drinkgelegenheden tegenkomen, zoals berghutten en bergrestaurants. Hier kun je genieten van lokale specialiteiten en traditionele gerechten om je energie aan te vullen. In dorpen tref je naast restaurants ook barretjes en supermarkten. Langs de route zijn diverse natuurlijke waterbronnen. Zelf drink ik dit water zonder filter, ik weet welk water drinkbaar is. Heb je minder ervaring gebruik dan een filter. Verder is het altijd verstandig om voldoende water en snacks (energierepen) bij je te hebben, vooral op afgelegen delen van de route waar de voorzieningen beperkter zijn. Tijdens droge periodes is het een must om voldoende water bij je te hebben, bronnen kunnen in deze periodes opgedroogd zijn.

Image
Via Alpina
Zicht op Triglav, foto: Gerhard Bootsma

Is de route gemarkeerd?

De Via-Alpina Red Trail is goed gemarkeerd. In Frankrijk en Zwitserland zijn de paden gemarkeerd met rood-witte strepen, in Slovenië met rood-witte cirkels, in Oostenrijk vind je het Via Alpina-logo op vierkante metalen plaatjes en in bepaalde regio’s van Italië in hout gesneden. De markeringen wisselen dus nogal eens van type. Je zult echter regelmatig palen met bordjes, verfmarkeringen op rotsen en bomen tegenkomen die je de weg wijzen. Zelf maak ik ook gebruik van navigatie op gps, kompas en de stand van de zon om op koers te blijven. Dichte mist, welke in de bergen zomaar op kan komen, maakt dat markeringen niet altijd goed zichtbaar zijn. Op zo’n moment is navigatie op gps erg wenselijk. Verdwalen in de mist is anders zo gebeurd.

Hoe zwaar is de Via-Alpina Red Trail?

De Via-Alpina Red Trail wordt beschouwd als een uitdagende langeafstandswandelroute. Het vereist een goede fysieke conditie, wandelervaring en geschikte uitrusting. De route omvat verschillende hoogteverschillen, steile beklimmingen en afdalingen, technische ondergronden en wandelaars moeten zich bewust zijn van de weersomstandigheden en mogelijke gevaren in de bergen. Het weer kan er zomaar omslaan, er is niet altijd een werkend mobiel netwerk en hulp is niet vanzelfsprekend.

SNP Natuurreizen

Huttentochten in de Alpen

Actief en avontuurlijk, kleinschalig, duurzaam en met oog voor de omgeving. Op zoek naar de mooiste huttentochten in de Alpen? Bekijk het aanbod van SNP Natuurreizen, een reisorganisatie van natuurliefhebbers, voor natuurliefhebbers.

Image
Tour du Mont Blanc
Image
Drei Zinnen
Tre Cime di Lavaredo, foto: Shutterstock

Hoe bereik je de route?

De Via-Alpina Red Trail is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt verschillende plaatsen langs de route gebruiken als startpunt en van daaruit gebruikmaken van treinen, bussen, soms lokale vervoersdiensten om naar het beginpunt te reizen. Zorg ervoor dat je de dienstregelingen controleert en je reis van tevoren plant.

Wat is de beste periode om de Via-Alpina Red Trail te lopen?

De beste periode om de Via-Alpina Red Trail te lopen is van juni tot september/oktober. Tijdens deze maanden zijn de weersomstandigheden over het algemeen gunstig en zijn de meeste berghutten en accommodaties geopend. Houd er rekening mee dat het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn en snel verandert. Onweersbuien, zelfs in de zomer, komen in de late namiddag veelvuldig voor, dus zorg altijd voor geschikte kleding en uitrusting. Bergkammen zonder beschutting wil je dan niet trotseren, ik spreek uit ervaring, het is geen pretje.

Zijn er gevaarlijke dieren in de Alpen?

De grote roofdieren lijken terug te keren naar de Europese Alpen nadat ze in de 18e en 19e eeuw bijna waren uitgeroeid. Beren vind je in de oostelijke Alpen, wolven in het westelijke deel, lynxen zitten overal. We praten dan over minder dan 50 beren en wolven, en iets meer dan 100 lynxen in het gehele Alpengebied. Ze zijn erg schuw en zullen er alles aan doen om te voorkomen dat ze je tegenkomen. Blijf bij roofdieren en wilde dieren als steenbokken, gemzen, marmotten, altijd op gepaste afstand. Het is hun thuis, hun terrein.

Er zijn slechts twee giftige slangensoorten in de Alpen, word je gebeten zoek dan binnen een paar uur hulp. Meestal is er geen levensgevaar. Mocht je gebeten worden door een hond, vos of vleermuis zoek dan binnen een paar dagen medische hulp.

De Patous, de grote witte berghonden, hebben maar één taak; de schaapskuddes in de Franse Alpen beschermen. Deze taak nemen ze heel serieus en ze zijn misschien wel de gevaarlijkste dieren in de Alpen. Ze zijn niet bang voor de mens. Ga altijd met een grote boog om deze honden en kudde heen.

De kleinste Alpendieren zijn de teken, waarvan sommige de ziekte van Lyme overdragen. Inspecteer altijd na elke etappe je hele lichaam en verwijder elk exemplaar. Ga naar een apotheek of arts als een beet ontstoken raakt.

Wat zijn de etappes van de Via-Alpina Red Trail?

De Via-Alpina Red Trail is onderverdeeld in 161 etappes, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Elke etappe biedt unieke landschappen en haar eigen uitdagingen. Het is raadzaam om de route van tevoren in etappes te plannen en rekening te houden met je persoonlijke capaciteiten, het beschikbare tijdsbestek en overnachtingsmogelijkheden. Uitgebreide informatie per etappe kun je terugvinden op de Via-Alpina Red site.

Image
Via Alpina
Zonsopkomst bij Lanosce in Slovenië
Image
Bernina Tour wandelen
De Berninapas in Zwitserland

Wat neem ik mee als ik de Via-Alpina Red Trail ga lopen?

Bij het lopen van deze trail zijn er enkele essentiële items die je, mijns inziens, bij je moet hebben. Verschillende lagen kleding zodat je je kunt aanpassen aan de wisselende temperaturen, wind- en waterdicht jack en broek, geschikt schoeisel, een rugzak, duct-tape, zakmes, een kaart en kompas en/of navigatie met gps, powerbank, zonnebrandcrème, EHBO-kit, naai-setje, zonnebril (geschikt voor in de bergen), hoofdlamp, waterfilter, voldoende water en voedsel, tent en matje, een slaapzak als je van plan bent om in berghutten of een tent te overnachten.

Durf jij de uitdaging aan?

De Via-Alpina Red Trail biedt je een unieke kans om de prachtige Alpen te verkennen, terwijl je tegelijkertijd geniet van prachtige natuur, verschillende culturen, talen en bijzondere ontmoetingen die zeker zullen plaatsvinden. Deze trail zal een onvergetelijke ervaring worden en je avontuurlijke ziel voeden. Durf jij de uitdaging aan?

  • Klik hier om naar de officiële website van de Via Alpina te gaan. 
De schrijver

Geert van Nispen, auteur van dit artikel

Geert van Nispen is buitenspeelbaas, spreker, auteur van ‘Ontsnapt”, trainer, avonturier en blogger. Geert leeft zoveel mogelijk buiten (zijn comfortzone), zo mocht hij eind april al proeven aan de Via-Alpina Red Trail. Acht dagen dolen over de trails van Slovenië. Hij is verkocht. Door familie-omstandigheden lukt het dit jaar niet meer, vanaf juni 2024 gaat Geert voor de hele route, 2.600 kilometer door de Alpen. Ga je mee? Volg hem dan op Insta of via zijn blog.

Image
Via Alpina
Pralognan-la-Vanoise in de Franse Alpen, foto: Pete Stuart