icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Garmin Monterra GPS 2016

 • 12 januari 2016
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blauboer

Op Pad test lichte outdoor GPS-apparaten. Je leest hier de testresultaten van de Garmin Monterra.

Samengevat

Garmin Monterra

Voordelen:

 • Stevig en spatwaterdicht
 • Bediening
 • Accu
 • Afleesbaarheid scherm

Nadelen:

 • Trage processor
 • Trage wifi
 • Verouderde Android
 • Duur

Conclusie Garmin Monterra GPS

Als je de Garmin Monterra ziet als een uitgebreide gps dan is hij goed te gebruiken. Het is een joekel in maat en gewicht en heeft meer mogelijkheden dan welke gps dan ook. Het scherm is ook in fel zonlicht prima afleesbaar, hij is gebruiksvriendelijk, nauwkeurig, waterbestendig en robuust en de accutijd is zonder meer dik in orde. Maar beoordeel je hem ook als mobiele telefoon waar je alleen niet mee kan bellen, dan zijn we minder enthousiast. Hij is traag, werkt op en verouderd Android systeem en met het kaartmateriaal dat je nog extra moet aanschaffen wordt hij ook erg prijzig. De Garmin Monterra maakt wat ons betreft de verwachtingen niet waar.

Image
garmin_monterra_gps-230x157.jpg
Garmin Monterra

Specificaties Garmin Monterra

Prijs: € 699 (2016)
Gewicht: 331 gr accu/ 375 gr 3 AA-batterijen
Afmeting: 14,96 x 7,48 x 3,63 cm
Batterij: 3 x AA
Scherm: Transflectief TFT, 65K kleuren, 272 x 480 pixels, 5,06 x 8,93 cm.
Topografie: Basiskaart & Topo Europa
Intern geheugen: 2 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja (met optionele wegenkaart)
Aan boord: 8 MP camera, barometrische hoogtemeter, elektronisch kompas met kantelcompensatie.
Waterdicht: Ja, IPX7

Testbevindingen Garmin Monterra

Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik:
●●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●●●
Bediening: ●●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Garmin Monterra

De Garmin Monterra  is de grootste gps en is daardoor niet alleen geschikt voor wandelen maar zeker ook op de fiets en in de auto. De Garmin Monterra draait op het Android besturingssysteem en heeft Wifi aan boord.

Groot

De Garmin Monterra is groot (7,48 x 14,96 x 3,63 cm), spatwaterdicht (IPX7) en met minimaal 331 gr behoorlijk aan het gewicht. Ondanks dat ligt de GPS lekker in de hand. Aanzetten doe je met een duidelijke knop op de stevige en stroeve rubberen kast. Verder heeft de kast nog twee knoppen om het geluid harder of zachter te zetten. Alle andere handelingen gaan via het grote aanraakscherm (5,06 x 8,93 cm/ 272 x 480 pixels). Het beeldscherm geeft de kleuren mooi weer, is goed gedetailleerd en omdat het scherm transflectief is, is hij ook met fel zonlicht goed afleesbaar. Naast de GPS- en browserfunctie zit de Monterra GPS nog tjokvol andere functies: radio, media-speler, camera (foto/film), UV-meter, zaklamp, weerstation, etc. Wat de Monterra mist? De echte Garmin beste vis- en jachttijden app.

Android besturing

Zet de Garmin Monterra aan en je ziet het vertrouwde Garmin basisscherm met informatie over richting, hoogte en barometerstand en de gebruikelijke menu-iconen zoals camera, kompas, hoogteprofiel, instellingen en natuurlijk de kaart. En gebruikers van een Android smartphone zien meer bekende zaken: apps voor Google diensten zoals Google+, GMail, GoogleMaps en YouTube. Het leuke van de Monterra is dat je via de Google Play Store (App Store voor Mac gebruikers!) app’s via wifi kan downloaden naar de Monterra. We hebben de proef op de som genomen en zo hebben we via het draadloze netwerk thuis een aantal fiets en kampeer apps op de Monterra gezet, maar ook Weerplaza, Spotify en Skype. Ja, bellen kan niet maar Skypen via wifi kan wel.

Trage processor

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De Garmin Monterra is nogal traag. Het duurt lang voordat een detailkaart na opstarten is opgebouwd of als je de kaart over het scherm versleept. Maar ook bij het binnenhalen van bestanden via wifi is de Monterra verre van snel. Die traagheid heeft te maken met twee dingen. In de eerste plaats heeft de Monterra een redelijk verouderde processor waardoor informatie gewoon langzamer verwerkt wordt dan je gewend bent bij een nieuwe Samsung Galaxy S6 of Iphone 6S. Daarnaast draait deze Garmin GPS op Android 4.0.4 en dat is inmiddels stokoud in smartphone termen, want anno 2016 is 6.0 Marshmallow de standaard.

Wifi en routes

Wat is er nu handiger dan met gratis wifi van de McDonalds een route downloaden en dan ter plekke nog wat gaan wandelen of fietsen. Zo gezegd zo gedaan. Inloggen op het netwerk, naar een gps-site gaan en een route zoeken en deze naar de Monterra downloaden. Dit gaat redelijk maar als we de download snelheden van de wifi verbinding doormeten worden we niet vrolijk. De Monterra is een kwart langzamer dan een Iphone of Samsung en naarmate je verder verwijderd bent van je wifi punt loopt dit op tot driekwart. Een zure constatering, maar technisch is de Garmin Monterra gewoon verouderd. Gek is ook dat de Garmin Monterra niet weet wat hij met een gedownload .gpx (het standaard route formaat) bestand moet doen. Via wat omwegen moet de .gpx extensie (of elke andere extensie) in de Garmin Monterra worden omgezet naar .xml waarna de Garmin het wel snapt en je een route kan lopen of fietsen.

Kaartmateriaal

De Monterra GPS heeft standaard Topo Europa aan boord. De naam doet vermoeden dat dit een gedetailleerde kaart is maar dit is niet zo. Topo Europa is een recreatieve kaart die net goed genoeg is om mee te fietsen, maar niet om mee te wandelen. Helaas is de kaart niet routeerbaar en even een punt ingeven om begeleid ergens heen te fietsen (of als auto navigatie) kan niet. Ook valt op dat de database aan restaurants, winkels ed. niet up to date is.  Wil je de Monterra echt gebruiken als wandel- en fiets gps dan moet je een Garmin detailkaart aanschaffen. Wij testen de Garmin met Topo Benelux Pro op DVD en MicroSd (€ 139,-) en op de Monterra ziet het kaartmateriaal er fantastisch uit. De kaart is routeerbaar, maar als auto-navigatie gebruiken kan dan weer niet. De aanschaf van bijvoorbeeld City Navigator kost je dan € 89,99 extra. Garmin moet het blijkbaar hebben van de verkoop van kaartlicenties… Nu kan je natuurlijk ook aan de gang met gratis Open Streetmap kaartmateriaal en verschillende kaartapps, maar de uitleg daarvan zou hier te ver voeren. En daarnaast verwachten wij dat de Monterra juist dat alles-in-een-apparaat zou moeten zijn.

GPS-routes in Basecamp

Thuis vanachter je PC routes maken doe je het best in Garmin’s Basecamp. De Monterra en Basecamp werken prima samen en in die zin is de Monterra gewoon een gps zoals alle andere Garmins. Onderweg een route vastleggen met de Monterra is kinderspel. Net als bij veel smartphones trek je een menuscherm naar beneden en daar vind je de mogelijkheid om de route vast te leggen. De gelogde route kan je eenvoudig op de computer zetten door de Monterra met een USB-kabel met de PC/Mac te verbinden. Maar… het kan ook draadloos via Wifi. En dat is handig als je bijvoorbeeld onderweg via gratis Wifi snel je route, foto’s of films wilt uploaden naar je Google account.

Levensduur accu

De Monterra GPS werkt op een accu of drie AA batterijen. Een groot pluspunt. De accu gaat volgens Garmin zo’n 16 uur mee en op de 3 AA batterijen draait hij zo’n 22 uur. In de praktijk is het twee uur minder.