icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
shutterstock_426264754-600x400.jpg
Uitrusting

Vrienden met mijn GPS

  • 31 december 2018
  • Door: Nanda Raaphorst

Nog maar zes weken te gaan en het is zo ver, op wandelvakantie. Hoog tijd om vrienden te worden met mijn gps.

Mijn Garmin GpsMap64st ligt al maanden ongebruikt in een la. Toch doet-ie zijn best me aan het werk te zetten. Ik ben niet moeilijk, heb maar acht knoppen, gebruik mij! Ik zwicht en meld me aan voor een workshop. Vooral omdat ik het zonde vind van het geld dat ik aan de gps uitgaf. En al gauw blijken er veel meer redenen om een gps-cursus te volgen.

Miljoenen routes

Het zwarte apparaat vol Amerikaans militair vernuft boezemt angst in. Weten dat-ie gebreken heeft, slaat een bruggetje. Een gps is traag, moet eerst met minstens 3 van de 24 satellieten contact leggen om je te kunnen begeleiden (ahh). Te veel ruis (blaadjes, beton) vindt-ie niet fijn en 100% nauwkeurig is-ie ook al niet met een foutmarge van 5 - 10 meter alle kanten op. Kortom, toen ik de zwakheden van de gps doorhad werd de samenwerking een stuk leuker. Met een beetje geduld kan iedereen het apparaat aan. En dat is interessant. Je hoort er nu bij, bij iedereen die raad weet met dat online archief van miljoenen routes wereldwijd.

Image
shutterstock_426264754-600x400.jpg

Veilig gevoel

Toen de vonk was overgesprongen was het tijd voor de echte lesstof. Een kant en klare route inladen en nalopen is niet echt een kunst. Maar voor het invoeren van waypoints en die terugvinden in het veld moet je even oefenen. Dan de extra's: het werken met opgegeven viapunten, het omkeren van de route, de uitleg van het gps-kompas, het instellen van de je-bent-er-bijna-piep. Binnen een paar uur tijd weten we hoe we waypoints kunnen inladen en terugvinden. Piep! De parkeerplaats. Piep! Het alpenweitje met je gezin. Best een veilig gevoel. Maar waarom niet navigeren met je telefóón? Omdat je je gps met batterijen bijna onbeperkt aan de praat kunt houden. Probeer dat in de bergen maar eens met je telefoon.

Route op maat

Een lesje gps-sen kan niet zonder een lesje kaartgebruik bij het samenstellen van je eigen route. Navigeren naar het havenkantoor? Met lineaaltje en omrekenformule bepalen we op de kaart de coördinaten, Y=120.950, X=495.800. Invoeren in de gps en navigeren maar. Of straks: huttencoördinaten invoeren en wandelen maar. Wel eerst de geschikte kaarten downloaden in je gps en/of pc. Dan kun je je uitgestippelde kruimelpad via bestaande paadjes en wegen laten lopen. Helemaal op maat. Veel leuker toch dan altijd maar achter de bordjes aan?

Vaders en 65+

Het is geen doorslaggevend argument, maar dat de cursus op een leuke plek is, en dat de cursisten niet alleen Bear Grylls types waren was ook fijn. Er waren vaders met dochters. Twee vriendinnen van 65+. Een man die zijn gps nog in de verpakking. Het haventje van 't Twiske heeft een terras, heerlijke broodjes en een brede groenstrook om je gps-kunsten te oefenen. Eenmaal thuis was er wel een probleem. De nieuwe vriend wil de la niet meer in.

Workshop

Jouw workshop GPS volg je bij de SNP Outdoor School

Vanuit diverse locaties leer je door middel van praktijkopdrachten en oefeningen alles van de GPS kennen. Ga jij binnenkort op reis met een GPS of wil je graag alles over een GPS leren?

Image
JJZ_2777-600x399.jpg