icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Garmin Montana 650 GPS 2016

  • 11 januari 2016
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blauboer

Op Pad test outdoor GPS apparaten. Lees hier de testresultaten van de Garmin Montana 650.

Samengevat

Garmin Montana 650

Voordelen:

+ Licht lekker in de hand
+ Bediening
+ Accu en batterijen
+ Afleesbaarheid scherm

Nadelen:

- Redelijk traag
- Camera niet van smartphone kwaliteit
- Op papier iets mindere gps-ontvangst
- Geen kaarten

Conclusie Garmin Montana 650 GPS

De Garmin Montana 650 mag dan wat ouder zijn, hij doet nog steeds goed mee. Op papier is de gps-ontvangst minder snel en nauwkeurig, maar in de praktijk merk je daar weinig van. De Garmin Montana 650 is een grote handheld gps die lekker in de hand ligt. Het scherm is goed afleesbaar zelfs in fel zonlicht. Het aanraakscherm is prettig te bedienen al moet je tijdens koude dagen wel speciale touchscreen vriendelijke handschoenen dragen als je geen koude vingers wilt krijgen. Hij is gebruiksvriendelijk, nauwkeurig, waterbestendig en robuust en de mogelijkheid om een accu en batterijen te gebruiken is prima. Dat de Garmin Montana 650 zonder echt kaartmateriaal wordt geleverd, stelt je in staat zelf je keuzes te maken. De camera is een leuke gadget, maar niet noodzakelijk. Zoeken naar goedkope aanbiedingen loont bij een wat ouder toestel, want zijn adviesprijs begint wat fors te worden in vergelijking met andere modellen uit het zelfde huis.

Image
garmin_montana_610_gps-230x157.jpg
Garmin Montana 650

Specificaties Garmin Montana 650

Prijs: € 529 (2016)
Gewicht: 289 gr met accu, 333 gr met batterijen
Afmeting: 7,48 x 14,42 x 3,64 cm.
Batterij: accu of 3 x AA
Scherm: Transflectief TFT touchscreen, 65K kleuren, 272 x 480 pixels, 5,06 x 8,93 cm.
Topografie: Basiskaart
Intern geheugen: 3.0 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja (met optionele wegenkaart)
Aan boord: 5 MP camera, barometrische hoogtemeter, 3-assig elektronisch kompas met kantelcompensatie.
Waterdicht: Ja, IPX7

Testresultaten Garmin Montana 650

Ontvangst: ●●●●
Batterijverbruik: ●●●●
Snelheid fix: ●●●●
Aantal functies: ●●●●
Bediening: ●●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Garmin Montana 650

De Garmin Montana 650 is nog steeds te koop, maar inmiddels wat ouder wat op papier vooral tot uitdrukking komt tot een wat ‘minder’ gevoelige gps-ontvanger. Ook wordt de  Garmin Montana 650 geleverd zonder kaartmateriaal.

Formaat

De Garmin Montana 650 is met een maat van 7,48 x 14,42 x 3,64 cm behoorlijk fors voor een handheld gps en met een gewicht van rond de 300 gr is hij niet de lichtste. In de praktijk merk je er eigenlijk niet zoveel van. Het rubberachtige huis is stroef en voelt ook met koud weer prettig aan. De vorm ligt goed in de hand.

Bediening

De Garmin Montana 650 heeft maar een knop met twee functies: aan/uit en het is de snelknop om de achtergrond verlichting te bedienen. De rest van de functies in de Garmin Montana 650 bedien je met je vingers op het aanraakscherm. Dat scherm is lekker groot (5,06 x 8,93 cm/ 272 x 480 pixels) en prima afleesbaar, rijk aan detail en omdat het transflectief is, is hij met fel zonlicht prima bruikbaar. Tijdens koude tochten is van belang dat je speciale handschoenen hebt met touchscreenvriendelijke vingertoppen, heb je die niet: dan moeten de handschoenen echt uit.

Kaartmateriaal

De Garmin Montana 650 heeft – op een grove wereld basiskaart - geen outdoor bruikbaar kaartmateriaal voor geïnstalleerd. Wil je wel kaartmateriaal dan kan jij kijken naar de 650t of zelf losse kaarten aanschaffen. Bijvoorbeeld Topo Benelux Pro (€ 139)  of Topo Oostenrijk Pro  (€169). Een mooie oplossing is ook Garmin BirdsEye.

Basecamp en BirdsEye

BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin Montana 650 te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!

Overigens kan je ook aan de gang met gratis Open Streetmap kaartmateriaal en verschillende kaartapps, maar de uitleg daarvan zou hier te ver voeren.

Niet de snelste

Het is opvallend: in een wereld waar een smartphone het ijkpunt is op het gebied van snelheid, laten gps-sen het toch een beetje liggen. Dat is met de Garmin Montana 650 niet anders. Bij het bladeren door menu’s valt het niet op, pas bij het gebruik van kaarten wordt het merkbaar. Het duurt nogal voordat een detailkaart na opstarten is opgebouwd of als je de kaart over het scherm versleept. Zeker als het een BirdsEye satellietbeeld is. Voor de toekomst wordt het echt zaak dat Garmin zijn processorsnelheid gaat verbeteren.

Camera

De Garmin Montana 650 heeft een 5 MP camera aan boord. Leuk omdat je foto’s meteen met hun locatie vast legt. Noodzakelijk? Nee. De foto’s zijn prima maar niet van smartphone kwaliteit en ook de instellingen zijn erg beperkt; eigenlijk maar een: de weinig licht modus. En filmen... dat kan hij niet. De camera bedien je met een knop op het scherm. Jammer is dat de aan/uit knop in de camera-modes niet de ontspanknopfunctie heeft.

Levensduur accu

De Garmin Montana 650 werkt op een accu of drie AA batterijen. Een groot pluspunt omdat je zo altijd back-up stroom mee kan nemen. De accu gaat volgens Garmin zo’n 16 uur mee en op de 3 AA batterijen draait hij zo’n 22 uur. In de praktijk is dat wel wat minder.