icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Garmin Montana 610 GPS 2016

  • 11 januari 2016
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blauboer

Op Pad test outdoor GPS apparaten. Lees hier de testresultaten van de Garmin Montana 610.

Samengevat

Garmin Montana 610

Voordelen:

  • Licht lekker in de hand
  • Bediening
  • Accu en batterijen
  • Afleesbaarheid scherm

Nadelen:

  • Redelijk traag
  • Geen kaarten

Conclusie Garmin Montana 610 GPS

De Garmin Montana 610 vindt snel zijn plek op aarde en is nauwkeurig. De Garmin Montana 610 is een grote handheld gps die lekker in de hand ligt. Het scherm is goed afleesbaar zelfs in fel zonlicht. Het aanraakscherm is prettig te bedienen al moet je tijdens koude dagen wel speciale touchscreen vriendelijke handschoenen dragen als je geen koude vingers wilt krijgen. Hij is gebruiksvriendelijk, nauwkeurig, waterbestendig en robuust en de mogelijkheid om een accu en batterijen te gebruiken is prima. Dat de Garmin Montana 610 zonder kaartmateriaal wordt geleverd, stelt je in staat zelf je keuzes te maken.

Image
garmin_montana_610_gps-230x157.jpg
Garmin Montana 610

Specificaties Garmin Montana 610

Prijs: € 529 (2016)
Gewicht: 289 gr met accu, 333 gr met batterijen
Afmeting: 7,48 x 14,42 x 3,64 cm
Batterij: accu of 3 x AA
Scherm: Transflectief TFT touchscreen, 65K kleuren, 272 x 480 pixels, 5,06 x 8,93 cm.
Topografie: Geen
Intern geheugen: 2,7 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja (met optionele wegenkaart)
Aan boord: barometrische hoogtemeter, 3-assig elektronisch kompas met kantelcompensatie.
Waterdicht: Ja, IPX7

Testbevindingen Garmin Montana 610

Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik: ●●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●●
Bediening: ●●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●
Handleiding: ●●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Garmin Montana 610

De Garmin Montana 610 is het camera-loze broertje van de  Garmin Montana 680 en daardoor een stuk goedkoper. De Garmin Montana 610 wordt geleverd zonder kaartmateriaal, maar met 1 jaar BirdsEye abonnement.

Formaat

De Garmin Montana 610 is met een maat van 7,48 x 14,42 x 3,64 cm behoorlijk fors voor een handheld gps en met een gewicht van rond de 300 gr is hij niet de lichtste. In de praktijk merk je er eigenlijk niet zoveel van. Het rubberachtige huis is stroef en voelt ook met koud weer prettig aan. De vorm ligt goed in de hand.

Bediening

De Garmin Montana 610 heeft maar een knop met twee functies: aan/uit en het is de snelknop om de achtergrond verlichting te bedienen. De rest van de functies in de Garmin Montana 610 bedien je met je vingers op het aanraakscherm. Dat scherm is lekker groot (5,06 x 8,93 cm/ 272 x 480 pixels) en prima afleesbaar, rijk aan detail en omdat het transflectief is, is hij met fel zonlicht prima bruikbaar. Tijdens koude tochten is van belang dat je speciale handschoenen hebt met touchscreenvriendelijke vingertoppen, heb je die niet: dan moeten de handschoenen echt uit.

Kaartmateriaal

De Garmin Montana 610 heeft geen kaartmateriaal voor geïnstalleerd. Wil je wel kaartmateriaal dan kan je kijken naar de 610t of zelf losse kaarten aanschaffen. Bijvoorbeeld Topo Benelux Pro (€ 139)  of Topo Oostenrijk Pro  (€169). Een mooie oplossing is ook Garmin BirdsEye.

Basecamp en BirdsEye

BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin Montana 610 te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!

Overigens kan je ook aan de gang met gratis Open Streetmap kaartmateriaal en verschillende kaartapps, maar de uitleg daarvan zou hier te ver voeren.

Niet de snelste

Het is opvallend: in een wereld waar een smartphone het ijkpunt is op het gebied van snelheid, laten gps-sen het toch een beetje liggen. Dat is met de Garmin Montana 610 niet anders. Bij het bladeren door menu’s valt het niet op, pas bij het gebruik van kaarten wordt het merkbaar. Het duurt nogal voordat een detailkaart na opstarten is opgebouwd of als je de kaart over het scherm versleept. Zeker als het een BirdsEye satellietbeeld is. Voor de toekomst wordt het echt zaak dat Garmin zijn processorsnelheid gaat verbeteren.

Levensduur accu

De Garmin Montana 610 werkt op een accu of drie AA batterijen. Een groot pluspunt omdat je zo altijd back-up stroom mee kan nemen. De accu gaat volgens Garmin zo’n 16 uur mee en op de 3 AA batterijen draait hij zo’n 22 uur. In de praktijk is dat wel wat minder.