icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Garmin Epix GPS 2016

  • 11 januari 2016
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blauboer

Op Pad test outdoor GPS apparaten. Lees hier de testresultaten van de Garmin Epix.

Samengevat

Garmin Epix

Voordelen:

+ Snelle GPS
+ Uitstekende gps-functies
+ Zelf inrichten via widgets en apps
+ Afleesbaarheid scherm

Nadelen:

- Bug software kaart uitzoomen
- Scherm klein voor kaartlezen
- Knoppen onlogisch voor rechtshandigen

Conclusie Garmin Epix GPS

De Garmin Epix is een heel erg uitgebreid outdoor horloge met ontelbaar veel toepassingen. En omdat het een smartwatch is, zullen die alleen maar groeien. Hij is snel, nauwkeurig en de accu gaat voor een horloge best lang mee: en weekendtocht loggen kan. Hij draagt prettig en de knoppen zijn goed te bedienen. Wel vinden we dat de positie van de knoppen logischer kan. Het scherm is goed afleesbaar, maar klein. Een overzicht van een digitale kaart krijg je toch echt beter op een volwaardige handheld gps. Jammer is de irritante bug in de software: bij het uitzoomen van de kaart schakelt de Garmin Epix zich bij een bepaald niveau uit en begint opnieuw op te starten.

Daarmee is de Garmin Epix  eerder een sporthorloge voor het hardlopen, fietsen, en af en toe een trektocht. En natuurlijk om de tijd te kunnen aflezen.

Image
garmin_epix_gps-230x157.jpg
Garmin Epix

Specificaties Garmin Epix

Prijs: € 499 (2016)
Gewicht: 85 gr
Afmeting: 50,8 x 53,3 x 17,8 mm
Batterij: oplaadbare accu
Scherm: Transflectief MIP touchscreen, 205 x 148 pixels, 29 x 21 mm.
Topografie: Basiskaart & Recreatiekaart Europa 1:100.000
Intern geheugen: 8 GB
Micro SD-kaartjes: Nee
Auto-routering: Ja
Aan boord: barometrische hoogtemeter, 3-assig elektronisch kompas.
Waterdicht: Ja, 5 ATM

Testresultaten Garmin Epix

Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik: ●●●●
Snelheid fix: ●●●●●
Aantal functies: ●●●●●
Bediening: ●●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●●●●●
Handleiding: ●●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Garmin Epix

De Garmin Epix houdt het midden tussen een sporthorloge en een volwaardige gps. Je kan er mee hardlopen, fietsen, trainen maar ook gewoon dwars de Alpen over steken. Mits je de juiste kaart hebt.

Draagcomfort

Een volwaardige gps in een horloge maken, is best knap en het is dan ook vanzelfsprekend dat de Garmin Epix  een behoorlijk fors horloge is. Die grootte – hij meet  50,8 x 53,3 x 17,8 mm – blijkt in de praktijk ook voor kleinere polsen geen enkel probleem. De goede brede horlogeband draagt prettig en van de 85 gram die de Garmin Epix weegt, merk je nauwelijks iets.

Snelle fix

De gps in de Garmin Epix vindt na aanzetten razendsnel zijn plek op aarde. In het scherm staat ook duidelijk of de gps aan of uit is: de letters gps zijn rood dan wel groen. Met de gps in gebruik geeft Garmin een levensduur voor de accu op van ca 24 uur en die tijd klopt is wat ruim, wij meten – afhankelijk van het gebruik –ongeveer 18 uur. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat je prima een weekend kan buiten spelen. Opladen doe je middels een USB kabel en computer of meegeleverde stroomadapter.

Bediening

De Garmin Epix heeft in totaal vijf knoppen en een touchscreen waarmee je alle functies kan bedienen. Die knoppen hebben een dubbelfunctie met het touchscreen zodat je bij koud weer ook met handschoenen aan gewoon het horloge kan bedienen. De knoppen zijn lekker groot en hebben ribbeltjes waardoor je ook tijdens het hardlopen niet snel mis drukt. Wel vergen de knoppen enige gewenning, want vooral de up/down aan de linkerkant plaatsen.... Logischer is ze aan de rechterkant van de kast te plaatsen zodat je  de linker wijsvinger gebruikt om door de menu’s te vliegen ipv de duim. Maar je hebt altijd nog de mogelijkheid om de Garmin Epix te bedienen via het beeldscherm.

Touchscreen

Het aanraakscherm van de Garmin Epix kan je instellen op zwarte letters tegen een witte achtergrond of diapositief. Dit is fijn want afhankelijk van de lichtomstandigheden werkt de ene beter dan de andere. Het aanraakscherm werkt heel behoorlijk al blijft het priegelen. Zeker bij het gebruik van de kaart is met twee vingers in- en uitzoomen niet echt te doen. Dan werken de plus en min symbooltjes in het scherm beter. Maar als je meer gedetailleerde kaarten voor hebt staan dan is eigenlijk navigeren met een ‘echte’ outdoor gps beter.

Kaart

Standaard is de Garmin Epix voorzien van een wereld basiskaart en een  Europese Recreatie kaart met een schaal van 1:100.000. De eerste is aardig maar niet echt nuttig bij het wandelen of fietsen; de tweede is al een stuk beter. De recreatiekaart is goed om over wegen te wandelen en te fietsen, maar een topo-kaart is het zeker niet. Je mist bijvoorbeeld topo-kenmerken als huizen, hoogtelijnen, hoogspanningsmasten enzovoort. Wil je dus meer detail dan moet je bij Garmin topografische kaarten aanschaffen en zoals bijvoorbeeld Topo Benelux Pro (€ 139)  of Topo Oostenrijk Pro  (€169).  Nu testen we de Garmin Epix ook met een Open Fiets Map Benelux en die is een stuk gedetailleerder, want daar staan wel alle kleine paden op en ook hoogtelijnen. Een mooie oplossing voor gedetailleerde kaarten is ook Garmin BirdsEye.

Basecamp en BirdsEye

BirdsEye is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om detailkaarten op je Garmin Epix te zetten. Het werkt als volgt en het begint met Garmin Basecamp. Garmin Basecamp is het gratis programma van Garmin waarmee je gegevens naar of van je gps naar de PC of Mac kan overbrengen. Denk hierbij aan een gelopen route die je tijdens het wandelen in je gps hebt opgeslagen of juist andersom: in Basecamp maak je een route en die stuur je naar je gps. BirdsEye is het programma dat in Basecamp satellietbeelden naar je gps download. Die satellietbeelden zijn vergelijkbaar met Google Maps en je download ze in zogenaamde ‘tegels’, stukken kaart. Je hebt hier wel een BirdsEye abonnement voor nodig, maar voor 25 euro per jaar ligt de wereld gedetailleerd aan je voeten. Het mooie van BirdsEye is dat je spaarzaam met het geheugen van de gps kan omgaan en je alleen die delen er op zet waar je wilt wandelen en fietsen. Kanttekening: ook BirdsEye is geen topografische kaart!

Bug

Hoewel de Garmin Epix inmiddels al een tijdje op de markt is en ons testexemplaar is voorzien van de laatste software update, zit er toch een irritante bug in de software. Bij het uitzoomen van de kaart schakelt de Garmin Epix zich bij een bepaald niveau uit en begint opnieuw op te starten. Dat moet echt beter.

Connectiviteit

De Garmin Epix zit vol met functies die je op een gewone gps niet zo snel zal zien: horloge, barometer, hoogtemeter en (pijl)kompas kennen we wel en het is ook logisch  dat de Garmin Epix samenwerkt met een hartslagband. Maar ook de samenwerking met een computer of een smartphone gaat super. Omdat de Garmin Epix een  smartwatch is, kan je via bluetooth en USB via smartphone, Mac of Windows PC ook apps en widgets op je horloge zetten. Bijvoorbeeld AccuWeather die je vertelt wanneer het gaat regenen. Ook kan je hem linken met de Garmin Virb en je horloge gebruiken om deze te bedienen. Het op je Garmin Epix  zetten is dankzij Garmin Expres en de Garmin Connect IQ website kinderspel. Om al je activiteiten op de computer bij te houden is er nog de Garmin Connect website. En had ik al gezegd dat je de Garmin Epix ook kan gebruiken om tijdens het hartlopen je smartphone te bedienen en binnenkomende berichten te lezen?