icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Falk Lux 30 GPS 2016

  • 12 januari 2016
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blauboer

Op Pad test outdoor GPS apparaten. Lees hier de testresultaten van de Falk Lux 30.

Samengevat

Falk Lux 30

Voordelen:

  • Eenvoudige bediening
  • Goed kaartmateriaal
  • Bescherming scherm
  • Waterdicht

Nadelen:

  • Spiegelend scherm
  • Levensduur batterijen

Conclusie Falk Lux 30

De Falk Lux 30 is inmiddels een wat verouderde gps en toch heeft hij nog zijn waarde, want de adviesprijs van bijna € 400 betaal je nergens meer. Het touchscreen scherm is helder, redelijk afleesbaar en goed te bedienen. De Falk Lux 30 topo Duitsland kaart is mooi, nauwkeurig en vol detail. Goed is dat er ook topo Benelux verkrijgbaar is, maar jammer is wel dat het kaartmateriaal uit 2014 dateert. De reisgidsinfo van Marco Polo is een waardevolle toevoeging. Falks Navi Manager werkt niet feilloos en is er alleen voor Windows. De meegeleverde stuursteun is super. Grootste nadeel is wel dat de batterijen (te) snel leeg zijn.

Image
falk_lux40_gps-230x157.jpg

Specificaties Falk Lux 30

Prijs: €  305,95 (2016)
Gewicht: 235 gr
Afmeting: 6,6 x 11,8 x 3,3 cm
Batterij: 2 x AA
Scherm:  Kleurenscherm 5,4 x 7,2 cm.
Topografie: Topo Duitsland
Intern geheugen: 4 GB
Micro SD-kaartjes: Ja
Auto-routering: Ja
Aan boord: Barometer, hoogtemeter, elektronisch kompas.
Waterdicht: ja, IPX7

Testbevindingen Falk Lux 30

Ontvangst: ●●●●●
Batterijverbruik:
Snelheid fix: ●●●●
Aantal functies: ●●●●●
Bediening: ●●●●
Samenwerking PC/Mac: ●
Handleiding: ●●●●

(●●●●● zeer goed | ●●●● goed | ●●● voldoende | ●● matig | ● slecht)

Meer over de Falk Lux 30

De Falk Lux 30 is een van de weinig nog in Nederland verkrijgbare gps-sen van Falk. De Falk Lux 30 wordt geleverd met een topo kaart van Duitsland, topo Benelux is los verkrijgbaar.

Formaat

De Falk Lux 30 is met 235 gram behoorlijk aan het gewicht en zo voelt hij ook aan; een beetje als een Duitse auto. Het formaat van 6,6 x 11,8 x 3,3 cm ligt prima in de hand. Goed is dat hij aan de zijkanten voorzien is van stroeve rubberen strips. Aan de onderzijde zit een soort beugel waar je een draagkoord aan vast kan knopen. De Falk Lux 30 wordt geleverd met een stuurhouder zodat hij ook op de fiets te gebruiken is. De Falk Lux 30 is waterdicht.

Opstarten en bediening

De Falk Lux 30 schakel je in met een drukknop aan de bovenzijde. Het opstarten en het vinden van de satellieten kost een kleine minuut. De Falk Lux 30 is nauwkeurig en reageert snel op positiewisselingen. Aan de linkerkant van de behuizing vind je nog twee knoppen. Een brengt je direct bij de verlichtings- en geluidsinstellingen,  de ander is  er om je track of route even te pauzeren. Werkt prima.

Touchscreen

Net als de meeste gps-sen heeft ook de Falk Lux 30 een touchscreen. Het scherm ligt mooi diep verzonken waardoor het goed beschermd ligt, mocht je hem onverhoopt laten vallen of stoten. Het aanraakscherm van de Falk Lux 30 is niet capacitief en dus kan je hem maar met een vinger bedienen. Op de kaart in en uit te zoomen moet dan ook de plus en min op het beeldscherm gebruiken. Dit werkt overigens wel goed. Wil je snel een totaal overzicht van de kaart dan kies je het ‘vogel’ symbooltje dat tussen de plus en de min in zit en zoom je meteen uit naar grote hoogte. Slim! Het scherm van de Falk Lux 30 blinkt niet uit in afleesbaarheid: vooral met zonlicht heb je de achtergrond verlichting nodig en ook spiegelt het venster hinderlijk. Vergeet op koude dagen niet om de juiste handschoenen aan te trekken als je warme handen wilt houden: met gewone handschoenen kan je het scherm niet bedienen. Daar heb je speciale touchscreen vingertoppen voor nodig.

Menu’s

De Falk Lux 30 zit boordevol met mogelijkheden die je via een duidelijke en logische menu-structuur allemaal kan benaderen. Zo kan je routes op de gps maken, een route naar een adres laten uitrekenen – ja, navigatie zoals we die kennen in de auto – kan je kiezen voor een wandel- of fietsprofiel en kan je zelfs op zoek naar attracties in Duitsland. Voor deze laatste maakt Falk gebruik van gegevens van reisgidsen gigant Marco Polo. En er zit nog meer in de Falk: apotheken, restaurants, stations, fietsenwinkels, berghutten etc. Genoeg om uren mee te spelen dus. Hoewel...

Batterijen

De Falk Lux 30 haalt zijn stroom uit 2 AA batterijen en die zijn dus verwisselbaar. Dat is maar goed ook want echt heel erg zuinig gaat hij niet met zijn stroom om. We meten ongeveer een uur of 5 en dat is wel aan de erg magere kant. Daarmee is de Falk Lux 30 nog net geschikt voor dagtochten, maar het meenemen van reserve batterijen is een must.

Kaartmateriaal

De Falk Lux 30 wordt geleverd met een topografische kaart van Duitsland. Die kaart is erg mooi en gedetailleerd. Zo zie je bij Garmisch bijvoorbeeld de hoogtelijnen – tussen afstand 25 meter - van de Jubileumsgraad heel mooi dicht op elkaar lopen. Leuk dus als je veel in Duitsland op vakantie gaat, en de rest van de wereld? Via de website levert Falk nog wel andere kaarten zoals die voor de Benelux, de Alpenlanden en Amerika. Deze zal je dus apart moeten aanschaffen. Ik heb het al gezegd: De Falk Lux 30 – en veel andere van Falk – zijn niet de nieuwste meer en dat geldt helaas ook voor het kaartmateriaal: de versie dateert uit 2014.

Connectiviteit

De Falk Lux 30 heeft de mogelijkheid om middels Falks Navi Manager bestanden van de gps naar de computer en vice versa over te zetten. Het programma is redelijk in gebruik, maar als we de Falk Lux 30 willen updaten naar de laatste software versie is het toch niet allemaal plug and play. En Falk Navi Manager is alleen geschikt voor Windows machines.