icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Test bergwandelschoenen 2022
Uitrusting

Test: bergwandelschoenen 2022

  • 08 juni 2022
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Gijs Loning

De categorie B bergwandelschoen is de schoen die bijna iedere wandelaar in de zomervakantie meeneemt. Naar de Alpen, de Pyreneeën, Scandinavië of wat dichter bij huis in Limburg. Dat multi-inzetbare is ook het mooie van deze schoen. Je kunt er op een regenachtige dag ook prima de hond mee uitlaten. Op Pad testte de afgelopen maanden zes paar hoge B-wandelschoenen. We testten zowel de dames- als de herenvariant, maar alvast tip 1: sommige dames vinden herenschoenen prettiger zitten en vice versa. Zoals overal: je kiest zelf waar jij je prettig bij voelt.

Uitdaging

Net als bij de test van zes paar lage wandelschoenen eerder dit jaar was het ook voor deze test lastig om de juiste wandelschoenen te verzamelen. Twee jaar corona heeft ervoor gezorgd dat veel meer mensen zijn gaan wandelen. Dit is positief, maar… de keerzijde is dat productie de vraag niet heeft kunnen bijbenen. Daarnaast hebben nogal wat fabrieken een tijd stilgelegen of maar op de helft van hun capaciteit kunnen produceren. Het gevolg is dat er grote tekorten aan wandelschoenen zijn. We hebben voor deze test moeten kletsen als Brugman om schoenen te regelen. Ga je op zoek naar wandelschoenen, dan kom je dit probleem voorlopig helaas nog tegen.

Deze schoenen zitten in de test van hoge wandelschoenen, 2022

Voor deze test hebben we 6 paar hoge categorie-B bergwandelschoenen weten te verzamelen: de Hanwag Tatra Light GTX, de Lowa Camino Evo GTX, de Forclaz MT5, de La Sportiva Ultra Raptor II MID Leather GTX, Scarpa Mescalito TRK GTX en de Meindl Antelao GTX. Lof (en dank) voor buitensportwinkel Zwerfkei omdat een deel van onze testschoenen uit hun winkelvoorraad komt.

Resultaten

Niet alle schoenen zijn 100% met elkaar te vergelijken. Daarom zijn ze individueel beoordeeld. Fijn is dat er geen slechte schoen bij zit. Hieronder vind je de schoenen en hun beoordeling in vogelvlucht.

De geteste bergwandelschoenen

Hanwag Tatra Light GTX & Hanwag Tatra Light Lady GTX 

Volgens Hanwag is de Tatra Light GTX (€ 250) een lichtgewicht B-schoen. Dat nemen we met een korreltje zout want hij is slechts íets lichter dan gemiddeld. De schoenen zijn comfortabel. Klein minpuntje vinden we dat het buigpunt van de zool iets te ver naar achteren ligt. Waterdicht en verzoolbaar. Eindoordeel: goed tot zeer goed.

Image
Hanwag Tatra Light GTX Dames
Hanwag Tatra Light GTX

Forclaz MT5

Laat de bescheiden prijs van de Forclaz MT5’s (€ 139,99) je niet op het verkeerde been zetten. De MT5 is gewoon een goede bergwandelschoen waar je vele kilometers plezier van zult hebben. Mits de schoen je goed past want hij is er alleen in hele maten. Dat de schoen niet verzoold kan worden, vinden we natuurlijk jammer. Eindoordeel: goed.

Image
Test bergwandelschoenen 2022 Forclaz
Forclaz MT5

Meindl Antelao GTX & Meindl Antelao Lady GTX

De Meindl Antelao GTX (€ 274,90) is ontworpen voor mensen met brede, volle voeten. Er is ruimte voor een orthopedische inlegzool. De schoenen hebben rondom veel bescherming en een mooie binnenzool van kurk die helpt bij de demping. Waterdicht dankzij het Gore-Tex membraan. Verzoolbaar voor een lange levensduur. Eindoordeel: zeer goed.

Image
Meindl Antelao GTX Dames
Meindl Antelao GTX

Lowa Camino Evo GTX & Lowa Badia GTX Ws

De Lowa Camino Evo GTX & Lowa Badia GTX Ws (€ 269,95/€ 229,95) zijn bergwandelschoenen die prima op hun taak berekend zijn. Het zijn relatief zware schoenen ten opzichte van een gemiddelde B-schoen. De zool biedt prima grip. Bij de damesschoen blijft modder makkelijk in de zool zitten. De Gore-Tex voering maakt de schoenen waterdicht en ademend. Eindoordeel: goed tot zeer goed.

Image
est bergwandelschoenen 2022 Lowa Badia GTX Ws Dames
Lowa Badia GTX Ws

La Sportiva Ultra Raptor II MID Leather GTX & Woman GTX

De superlichte La Sportiva Ultra Raptor II MID Leather GTX (€214,50) is qua gewicht en stevigheid eerder een AB-schoen dan een B-schoen. Getrainde wandelaars en liefhebbers van fast hiking doen hier hun voordeel mee want met de Raptor kun je zeker stevige tochten maken. Hij is waterdicht en van zweetvoeten hadden we geen last. De schoen is niet verzoolbaar. Eindoordeel: goed tot zeer goed.

Image
La Sportiva Ultra Raptor II MID Leather GTX Dames
La Sportiva Ultra Raptor II MID Leather GTX

Scarpa Mescalito TRK GTX & GTX WMN

De Scarpa Mescalito TRK GTX & Scarpa Mescalito TRK GTX WMN (€ 229,95) zijn prachtige, goed gemaakte en verzoolbare bergwandelschoenen. De zoolconstructie is zo solide dat je je niet tot de paden hoeft te beperken. De demping is wat aan de stevige kant. Super beschermrand rondom. Waterdicht en ademend dankzij een Gore-Tex voering. De prijs van € 229,95 is geen cent te veel. Eindoordeel: zeer goed.

Image
Scarpa Mescalito TRK GTX Dames
Scarpa Mescalito TRK GTX

B-schoenen

Bij het aanvragen van testschoenen hebben we eisen waaraan alle schoenen moeten voldoen. In de eerste plaats moeten het categorie B wandelschoenen zijn met een hoge schacht. Daarnaast moesten ze voorzien zijn van een waterdicht en ademend membraan. Harde eis was ook dat ze te koop zijn in een dames- en heren variant.

  • Categorie B schoenen zijn hoge (bovenkant schoen komt boven het enkelgewricht) of soms mid-hoge wandelschoenen (bovenkant schoen komt op het enkelgewricht) die stevig genoeg zijn om met een goed gevulde rugzak meerdaagse tochten te maken. De schoen biedt voldoende steun aan je voet zodat je normaal gesproken niet gaat zwikken en de zool is dik genoeg zodat je niet ieder steentje door de zool heen voelt. Deze schoenen gebruik je bijvoorbeeld als je een huttentochten maakt of een trektocht waarbij je ook een tent, slaapzak en matje in je rugzak meeneemt. Het gewicht van een dergelijke schoen ligt gemiddeld rond de 1000-1100 gram in een maat 5 voor dames tot een 1200-1300 gram in een herenmaat 8. Naast de categorie B aanduiding staan ze ook bekend onder de naam: trekking-, hiking- of backpacking-schoen.

Verschillen

We hebben geprobeerd om schoenen bij elkaar te zoeken die qua karakter en inzetgebied zo dicht mogelijk bij elkaar liggen, maar hebben daarbij geen rekening gehouden met de prijs. Zo is de Forclaz MT5 met een prijs van € 139,99 de goedkoopste en de Meindl Antelao GTX met een prijs van € 274,90 de kostbaarste schoen. Ook zijn er nogal wat verschillen in gewicht. Met slechts 722,1 gr is de La Sportiva Ultra Raptor II MID Leather Woman GTX de lichtste schoen in de test. Nieuwsgierig naar de zwaarste? Die eer valt te beurt aan de Lowa Camino Evo GTX met 1563 gram. Eerlijk is eerlijk, wij zien de lichte La Sportiva meer als een A/B bergwandelschoen dan als een echte B. 

De test

Alle schoenen zijn de afgelopen maanden in de praktijk getest. De herenversie door ondergetekende en de damesversie door een kilometervretende dame. De schoenen hebben ongeveer evenveel kilometers gezien. Uiteraard werd er over verschillende ondergronden gelopen. Alle schoenen hebben genoeg water gezien om te bewijzen dat ze in de praktijk waterdicht zijn. Verder zijn alle schoenen beoordeeld op de constructie van bovenwerk en zool. De ademende werking is het resultaat van wandelen met koud en warm weer door de beide testpersonen en de beoordeling van hun sokken.

Testuitslag en pasvorm

In de teksten bij elke schoen vind je alles over de technische gegevens van de schoen, vertellen we je het een en ander over de pasvorm, de constructie van zool en bovenwerk, de waterdichte laag en hoe de schoen in de praktijk presteert. Alles bij elkaar leidt dit tot een beoordeling: zeer goed, goed, voldoende, matig en slecht en alles daar tussenin.

Tot slot nog een opmerking over de testuitslag en de pasvorm. In het begin van elke test leggen we je uit voor welke voet de schoen geschikt is, oftewel de pasvorm. Dat doen we niet voor niets. Heb je een smalle voet, zoek dan een smalle schoen. Hoe goed een schoen ook uit een test komt, als hij niet past bij jouw voet dan is het niet de goede schoen. Let er ook op dat sommige types vaak ook in andere leesten te koop zijn. Hanwag maakt bijvoorbeeld ook een Bunion versie van de hier geteste Tatra Light. Iedereen die last heeft van een knobbel teen of een Hallux Valgus weet waar dit over gaat. Ons advies is altijd: pas schoenen voor je ze koopt.