icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Oberkircher Brennersteig Zwarte Woud
Reisverhaal

De Oberkircher Brennersteig: Schnaps proeven met uitzicht

  • 24 september 2020
  • Door: Sander Abbes
  • Fotografie: Sander Abbes

Oberkirch ligt samen met de plaatsjes Oppenau en Lautenbach in het Renchtal. Een dal ter hoogte van Straatsburg aan de midden-westkant van het Zwarte Woud. Een schilderachtig mooi gebied met heuvels tot ongeveer 700 meter hoogte. Veel wijnbouw en fruitteelt in het vruchtbare dal en op de hellingen, afgewisseld met bos in de hogere delen.

Wij liepen daar de Oberkircher Brennersteig. Een mooie rondwandeling, waarbij je onderweg zoveel schnaps kunt proeven dat de relatief makkelijke 13,8 kilometer toch nog een echte uitdaging wordt.

Door de druiven omhoog

Op de ‘wanderparkplatz’ staat een overzichtsbord van de wandeling. Dertien komma acht kilometer met 454 meter hoogteverschil. Maar misschien wel de grootste uitdaging; maar liefst twaalf mogelijkheden onderweg om te proeven van wat deze streek te bieden heeft. Vanuit het dorp lopen we omhoog de wijnvelden in. Direct beloond met een wijds uitzicht over Oberkirch en de omliggende druivenvelden met vakwerkhuisjes.

Image
Oberkircher Brennersteig Zwarte Woud

Gepast betalen of gepast drinken

Waar het asfalt overgaat in een grindpad zien we ook ‘ons eerste Schnapshuisje’. Onder een met druivenranken overdekte pergola staat een rode picknicktafel naast een manshoog opengezaagd wijnvat. Erin een houten kastje met een viertal flessen schnaps, glaasjes, een prijslijst en een geldkistje. Voor €1,20 kunnen we hier Schnaps proeven. Het motto dat ernaast staat; Geen gepast geld? Dan moet je maar gepast drinken!

We kijken elkaar aan. ‘Zullen we?’ Het is half 11 ’s ochtends en we zijn nog geen kilometer onderweg… Verschillende spreuken versieren het perkje en proberen ons te verleiden. ‘De wereld staat niet stil als je even pauzeert’ en ‘Gisteren is geschiedenis, morgen een mysterie, vandaag is het leven!’ Het lukt ons de verleiding te weerstaan. Nu nog wel.

 

Image
Oberkircher Brennersteig Zwarte Woud

Uitzicht over de Franse Vogezen

De weg stijgt langzaam van 200 meter hoogte naar 400 meter. We lopen door boomgaarden met afgeladen volle pruimenbomen, druivenvelden en steken de heuvelrug over door een stuk bos. Lekker even in de schaduw. Het is begin september en 25 graden. De route voert verder dwars over wijn- en fruitteeltbedrijven. De wijn en schnaps die je overal kunt proeven komt hier zo van het veld. Eén boer beseft wat de impact kan zijn van schnaps op wandelaars en heeft in zijn boomgaard een aantal hangmatten opgehangen. Vanuit die hangmat hebben we wijds uitzicht over het hele Rijndal naar het westen. Op de voorgrond een lappendeken van druivenvelden. Vanaf uitzichttoren ‘Geigerskopf-turm’ zien we in de verte ook Straatsburg en de Franse Vogezen.

Image
Oberkircher Brennersteig Zwarte Woud

Tijd voor schnaps

Na de uitzichttoren duiken we het bos in. De route wordt perfect aangegeven met ‘Brennersteig-bordjes’ en gele wiebertjes. We bereiken het hoogste punt (470 meter) van de wandeling na iets meer dan 6 kilometer, waarna de route even op hoogte blijft en dan weer geleidelijk daalt richting dal. Het bos is niet het boeiendste deel van de wandeling en we stappen lekker door. Het wordt nu langzamerhand wel schnapstijd!

En jawel. We ronden het dal en vanuit het bos komen we op een asfaltweg met meteen een ‘Schnapshisli’ van destilleerderij Huberhof. Die is van ons. Geld in het kistje en we staan twee glaasjes van het plaatselijke Kirschwasser bij een paar afgezaagde boomstammen die als statafel dienen. Een adje voor de sfeer en het zoete drankje brandt zich een weg door ons keelgat. 45% alcohol…noem het maar water!

We lopen de rest van de route goedgehumeurd en rustig uit. Vlak voordat we het dorp inlopen maken we nog een mooie lus over de flanken van een heuvel. Dit keer met uitzicht de andere kant op richting Lautenbach. Door druivenvelden met rozenstruiken aan het begin van de rij met wijnstokken als ‘schimmelverklikker’. Samen met de Hollandse wolkenluchten levert het mooie plaatjes op.

Image
Oberkircher Brennersteig Zwarte Woud
In het kort

In het kort

Route: Oberkircher Brennersteig start in het plaatsje Oberkirch, gelegen in het Zwarte Woud.
Lengte: 13,8 km
Overnachten: Wij sliepen in een luxe boomhut in het Schwarzwälder Waldhüttenzauber Baumhaushotel
Meer informatie: vind je op de website van Schwarzwald Tourismus