Wandelroute Lieserpfad in de Eifel
Weinig wandelaars, nog minder autowegen, maar wel een overdaad aan schitterende natuur. Wie twee dagen gaat wandelen over het Lieserpfad langs het riviertje de Lieser in de Duitse Eifel is weer helemaal opgeladen.
Over het Lieserpfad
Gebied: De Eifel, een middelhoogplateau in Duitsland grenzend aan de Belgische Ardennen.
Wandeling: Het Lieserpfad bestaat uit twee etappes: van Daun naar Manderscheid (17 km) en verder naar Wittlich (26 km).
Zwaarte: De tweede etappe is een stuk zwaarder dan de eerste. Hoogteverschil: 450 - 750 m per dag.
Navigeren: De route wordt heel goed aangegeven met een zwarte driehoek/pijl. Een wandelkaart blijft altijd nog noodzakelijk.
Beste seizoen: De Eifel heeft in elk jaargetijde zijn charme.
Vervoer naar de Eifel: Het snelst ben je met de auto. Daun, het dorpje waar het Lieserpfad begint, ligt op zo’n 320 kilometer vanaf Utrecht.
Overnachten: De Eifel heeft een overdaad aan leuke, betaalbare overnachtingsadressen.
De Vulkaan-Eifel
De Vulkaan-Eifel is onderdeel van het Duitse Nationale Park de Eifel. De Eifel grenst in het uiterste noordwesten aan Zuid-Limburg en is de oosterbuur van België en Luxemburg. Ten oosten van de Eifel stroomt de Rijn, ten zuiden de Moezel. De Eifel is één van de dunstbevolkte gebieden van Duitsland; de bevolkingsdichtheid is vergelijkbaar met die van de provincie Friesland. Daarom heeft de natuur zich ook ongestoord kunnen ontwikkelen en is het park erg geliefd bij allerlei soorten buitensporters. Wat de Vulkaan-Eifel onderscheidt van de rest van de Eifel, zijn alle overblijfselen van vulkanische uitbarstingen. In het landschap zie je regelmatig een vulkaankegel opdoemen, en het gebied is vermaard om zijn ‘maren’: een vulkaanmeer dat is ontstaan door een explosie van waterdamp.
Het Lieserdal
Het Lieserdal, waar de route doorheen loopt, is vroeger bedekt geweest met een grote binnenzee. Het riviertje de Lieser is het enige overblijfsel van deze zee. De Lieser is bijna 75 kilometer lang en ontspringt bij Boxberg. Bij het dorpje Lieser stroomt het riviertje de Moezel in.
De wandeling
Het Lieserpfad bestaat uit twee etappes: van Daun naar Manderscheid (17 km) en van Manderscheid naar Wittlich (26 km). De route loopt bijna voortdurend langs de Lieser. Het Lieserpfad loopt daarnaast bijna parallel met de Eifelsteig, de veel langere route van Aken naar Trier.
Het pad heeft een eigen website waar allerlei informatie over de route te vinden is. Manuel Andrack, een Duitse wandeljournalist en –columnist, liep vele wandelingen door de Eifel en bombardeerde het Lieserpfad tot ‘der schönste Wanderweg der Welt’. Wat ons betreft zijn vooral het laatste gedeelte van de eerste etappe en de eerste helft van de tweede etappe wonderschoon: smalle paden, prachtige vergezichten, eenzame heuvels…
Zwaarte/moeilijkheidsgraad
De tweede etappe is een stuk zwaarder dan de eerste. Dat komt door het verschil in stijgende hoogtemeters (450 meter op de eerste dag tegenover 750 meter op de tweede dag), maar ook door de lengte van de etappes.
Navigeren
Er bestaat geen kaart die het totale gebied beslaat waar het Lieserpfad doorheen loopt. Je kunt dit oplossen door de kaart van de Eifelsteig te gebruiken, waar bijna het hele Lieserpfad op ingetekend staat. Voor het laatste gedeelte heb je nog een andere kaart nodig: ‘Wittlicher Land’, 1:25.000, kaart 24 van de Eifelverein. Je kunt ook nog twee kaarten aanschaffen die het gebied rondom Daun en Manderscheid beslaan: ‘Daun - Rund um die Kraterseen’, 1:25.000, kaart 20 van de Eifelverein, en ‘Vulkaneifel um Manderscheid’, 1:25.000, kaart 20a van de Eifelverein. De route wordt heel goed aangegeven met een zwarte driehoek/pijl. Het is bijna onmogelijk om te verdwalen.
Verhard/onverhard
Door het Liesertal lopen maar enkele autowegen en liggen de dorpjes relatief gezien ver uit elkaar. Daarom is zo’n 95 procent van de route onverhard. Op beide etappes steek je slechts één keer een asfaltweg over.
Meer tochten in de Eifel
De meeste snelwegen lopen om de Eifel heen. Veel ruimte dus voor wandelpaden! En van die ruimte maken de Eifelbewoners gebruik… Op het Lieserpfad kom je constant bordjes tegen van andere wandelpaden, die geheel of gedeeltelijk parallel lopen met het Lieserpfad. De bekendste is de Eifelsteig, de langeafstandsroute die in 2008 werd geopend. De Eifelsteig is 300 kilometer wandelen tussen Aken en Trier. Ook is er de iets kortere Vulkaanweg (160 km, 8 etappes), die van Andernach naar Gerolstein loopt. Dit is Hauptwanderweg 13 van de Eifelverein. Een andere bekende langeafstandsroute is de Erft-Lieser-Mosel-weg, een 144-kilometerlange wandeltocht van Euskirchen naar Lieser. Dit is nog maar een kleine greep uit alle wandeltochten die de Eifel rijk is.
Beste seizoen
De Eifel heeft een gematigd zeeklimaat. Dat wil zeggen dat het er nooit erg warm of erg koud is. Prima gebied om te wandelen dus! Wie houdt van rust en liever weinig andere wandelaars tegenkomt, kan beter buiten het hoogseizoen en doordeweeks gaan wandelen. Qua landschap maakt het niet veel uit: de Eifel heeft in elk jaargetijde zijn charme. Wij liepen het Lieserpfad in de lente en waren onder de indruk van het schitterende frisse groen in de bossen.
Vervoer naar de Eifel
Het is verreweg het gemakkelijkst om met de auto naar de Eifel te rijden. Daun, het dorpje waar het Lieserpfad begint, ligt op zo’n 320 kilometer vanaf Utrecht. Zonder file ben je binnen 4 uur op je plaats van bestemming. Als je met de trein gaat, geldt in het algemeen: hoe vroeger op de dag je vertrekt, hoe korter je reistijd naar Daun. Vanaf Utrecht gaat er een intercity naar Köln. Daarvandaan rijdt er een Regional-Express naar Gerolstein. Vanaf Gerolstein rijdt er een bus naar Daun. De gemiddelde reistijd is ruim 6 uur.
Vanaf Wittlich, het eindpunt van het Lieserpfad, rijdt er een bus terug naar Daun. Deze bus doet er een uur over en rijdt één keer in de twee uur.
Overnachten
De Eifel heeft een overdaad aan leuke, betaalbare overnachtingsadressen. In Daun verbleven wij in Hotel Müller aan de Lieserstrasse. Een niet te groot hotel met een goede keuken, waar behalve hotelgasten ook toeristen of dorpsbewoners komen eten.
In Manderscheid logeerden we bij Gabi en Alfred in Haus Sonneck aan de Burgstrasse, een gezellig, huiselijk pension waar we een heerlijk diner kregen van allerlei Eifel-specialiteiten.
In Wittlich zouden we in eerste instantie verblijven in Pension La Roseraie, een schilderachtig, uitnodigend huis aan de Trierer-Landstrasse. Een aanrader voor wie van kleinschalige, persoonlijke accommodaties houdt! Vanwege een miscommunicatie werden ons echter kamers aangeboden in Hotel Well, middenin het historische centrum van Wittlich. De locatie was leuk, het hotel was niet erg bijzonder. Sobere kamers voor een redelijke hoge prijs. Het ontbijt was wel lekker en uitgebreid.
Eten en drinken
Wij namen tijdens de wandeltochten genoeg eten, drinken en tussendoortjes mee om het een dag uit te houden. In Daun, Manderscheid en Wittlich zijn supermarkten om je voorraad mee aan te vullen. Onderweg zijn er weinig gelegenheden om de inwendige mens te versterken. Tijdens de etappe van Daun naar Manderscheid zijn er geen gelegenheden om iets te eten of te drinken. Tijdens de etappe van Manderscheid naar Wittlich kun je bij de Alte Pleiner Mühle wat bestellen, maar deze is niet altijd open. Wij stonden voor een dichte deur. Probeer als diner de Eifelse specialiteit ‘Döppekooche’ eens uit: een soort taart van aardappels, metworst en kaas. Heerlijk!
Wandelkaarten
Alle kaarten die je nodig hebt zijn verkrijgbaar bij de Eifelverein (www.eifelverein.de), maar ook bij de gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland (in Nederland zijn de kaarten alleen wel een paar euro duurder).
Dit zijn duidelijke populaire wandelkaarten met veel ingetekende wandelroutes. Extra fijn is dat de markeringen die je langs het pad tegenkomt ook op de kaart vermeld staan, dus je weet gelijk naar wel soort bordje je moet zoeken. Daarnaast hebben ze een goede schaal en duidelijke hoogtelijnen.
Karte Eifelsteig, 1:50.000
Kaart nr. 20 ‘Daun’, 1:25.000
Kaart nr. 24 ‘Wittlicher Land’, 1:25.000
Kaart nr. 33 ‘Vulkaneifel um Manderscheid’, 1:25.000
Wandelgids
Wandelgids, Eifelführer Wanderführer - Eifelverein. Omvattende duitstalige wandelgids voor de Eifel met informatie over de natuur en cultuur in de Eifel, plaatsnamenlexikon en beschrijving van 460 plaatsen in de Eifel (geschiedenis, bezienswaardigheden, wandelwegen etc.) Uitgebreide beschrijving van de hoofd wandelroutes van het Eifelverein. Met een losse kaart: Hauptwanderwege in der Eifel 1:200.000.
Onze slaapadressen
Hotel Müller
Lieserstr. 17
54550 Daun Gemünden
Tel. 06592 2506
Website: www.hotel-mueller-daun.de
Pension Haus Sonneck
Gabi Trosdorff
Burgstrasse 20
54531 Manderscheid
Tel. 06572/933644
Website: www.haus-sonneck-eifel.de
Hotel Well garni
Marktplatz 5
54516 Wittlich
Telefon: +49 6571 91190
Website: www.hotel-well.de
Pension La Roseraie
Trierer-Landstr.7
54516 Wittlich