icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen naar Andalusië Benjaminse
Routes

Onbegrensd fietsen naar en door Andalusië (Benjaminse fietsroute)

  • 30 november 2016
  • Door: Onbekend
  • Fotografie: Kees Swart

Duizenden fietsers gingen de afgelopen 25 jaar met een ‘Benjaminse’ in de stuurtas op weg naar Rome, Barcelona of Parijs. De 'onbeperkte' fietsroutes van Paul Benjaminse (veertien hoofdroutes met elk een eigen gids) zijn een begrip geworden. Op Pad maakte een overzicht van de populairste acht routes en laten fietsers aan het woord die de routes reden. Dit artikel gaat over de fietsroute naar Andalusië.

Korte feiten

Over onbegrensd fietsen naar en door Andalusië

  • Gids: Fietsen naar Andalusië (Girona-Sevilla, ed. 2014).
  • Karakteristiek van de route: Eerst door groen Catalonië, met leuke stadjes en fraaie kloosters. Hoe zuidelijker, hoe ruiger het landschap. In de Maestrazgo vind je geërodeerde bergen met dorpjes als arendsnesten. Moorse invloeden in Teruel en Cuenca. Na La Mancha de Sierra Segura, met uitgestrekte bossen en olijfgaarden. In Cazorla (Andalusië) splitst route: de zuidtak voert door het ruigste deel van Andalusië naar de voet van de Sierra Nevada en Granada. Hierna óf naar Malaga (vliegveld) of via Ronda naar Sevilla het onovertroffen Via Verde de la Sierra. De noordtak voert via Jaen en Cordoba naar Sevilla, ook grotendeels over vias verdes. Vanaf Teruel ook zijtak naar Valencia (175 km, met vliegveld). Voor traject Eindhoven - Barcelona/Girona: zie verhaal Ad Valk.
  • Begin/eindpunt: Girona - Sevilla
  • Lengte: 1.700 km
  • Fietser aan het woord: Rob Wildschut uit Geldermalsen

Image
0004164-uitzicht-op-Alhambra-en-Sierra-Nevada-Granada-Andalusie-600x396.jpg
Uitzicht op Alhambra en Sierra Nevada, Granada, Andalusië. Foto: Kees Swart.

'Voordat ik met de routes van Paul Benjaminse in aanraking kwam, had ik al vele kilometers weggetrapt. Rondjes door onder andere Duitsland, Frankrijk, Cuba, Costa Rica en Nicaragua, Thailand, Cambodja en Vietnam. Toen in de kans kreeg om langere tijd weg te zijn, leek Spanje me een geweldige bestemming. Inmiddels ben ik verliefd geworden op het land. In 2013 ben ik vanuit Nederland naar Teruel gefietst, het jaar daarna van Valencia via Teruel naar Sevilla en op dit moment ben ik onderweg dieper het zuiden in. In totaal heb ik over de route naar Sevilla wel zo’n 3000 km weggetrapt. Het leuke is dat Benjaminse veel gebruik maakt van 'vias verdes', oude smalspoortjes waar de Spaanse overheid nu fiets- en wandelpaden van maakt. Drukke wegen worden vermeden. En de stijgingspercentages komen eigenlijk nooit boven de 6%. Er zijn weleens steile stukjes, maar die zijn kort en door alle geoefende fietsers te doen.

'Het is leeg, kaarsrechte wegen, maar La Mancha is prachtig'

Een paar highlights op die route naar Sevilla? Tussen Teruel kun je naar Valencia, via een 'via verde' naar de kust, of meteen het binnenland in naar Sevilla. Dan kom je door La Mancha, een prachtige streek, omdat het er zo leeg is en de wegen soms kaarsrecht zijn. Daar moet je wel tegen kunnen. Je rijdt via Cuenca en Cordoba naar Sevilla, allemaal schitterende steden. En via Albarracín niet te vergeten, dat ligt noordelijker, met een unieke Moorse muur die deels over een bergkam loopt.
Onderweg kom je door de Sierra Segura. Het is een route door niemandsland met bossen, open stukken, droogte, bergen en olijfboombossen. Overdag kan het tegen de 40 graden zijn, altijd in de schaduw gemeten. De truc is dan met zonsopgang te vertrekken en tegen twee uur 's middags te stoppen om lekker met de Spaanse middagmaaltijd mee te happen.'

Image
cantavieja-aanzicht-600x398.jpg
Zicht op Cantavieja (provincie Teruel in de regio Aragón ).

'Knoflook en tomaat over een broodje, waanzinnig lekker'

De leukste herinnering? Oh, zoveel. Alles is bijzonder. Ik ging eens eten in een onooglijk restaurantje in een achterafstraatje waar alleen Spanjaarden komen. Ik verstond de eigenaresse nauwelijks, maar zij legde mij met veel mimiek uit hoe ik knoflook en tomaat over een broodje moest uitknijpen en dat moest overgieten met olijfolie. Waanzinnig lekker en een onvergetelijke ervaring.
Kamperen doe ik niet meer, na een hernia jaren geleden heb ik de tent eraan gegeven. In Spanje zijn weinig campings, terwijl het nooit moeilijk is om een niet te duur B&B, klein pensionnetje, hostal of hotel te vinden, 20 - 40 euro voor goede accommodatie met eigen sanitair is in het binnenland wel mogelijk. Wel handig als je een paar woordjes Spaans spreekt. Trouwens, net een glas wijn op met een broodje tonijn, 1,60 euro!'