icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Edelhert fietsroute
Routes

De Edelhert-fietsroute rondom de Oostvaardersplassen

  • 13 januari 2022
  • Door: Redactie Op Pad
  • Fotografie: Hans Bijlstra/Pixabay

Henny Brinkhof en Aart Beeftink, oud medewerkers van SNP Natuurreizen, bedachten de wandelroute Edelherttrail vanaf de Flevopolder naar de Duitse Eifel. Het eerste traject door de Flevopolder bleek niet erg geschikt om doorheen te wandelen, de wandelroute begint daarom in Harderwijk.

Om de Flevopolder niet over te slaan komen ze als extraatje deze Edelhert-FIETSroute rondom de Oostvaardersplassen, gratis te fietsen met de SNP Route-App.

Het gebied waar je fietst

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen (ca. 6000 ha) is ontstaan na de drooglegging van Zuidelijk Flevoland (1968). Het bestaat uit open water (ca. 1600 ha), nat rietland (ca. 2000 ha) en een droog gedeelte (ca. 2400 ha) met gras en bos. De Oostvaardersplassen zijn een Natura 2000-gebied en internationaal een belangrijk moeras-, rust-, doortrek- en overwinteringsgebied voor vogels. Ganzen, eenden en grote grazers als edelherten, heckrunderen en konikpaarden houden elk op hun manier een deel van het droge gedeelte en waterpartijen open. De Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer) maken met oa. de Marker Wadden (Natuurmonumenten) deel uit van Nationaal Park ‘Nieuw Land’ (2018).

App: SNP Routes

Zelf fietsen? Gebruik de app!

Zelf de Edelhert-fietsroute rijden? Dat kan met de gratis app 'SNP Routes'. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de vier etappes van het traject Zuid-Limburg - Achterhoek met de snelkoppeling EDELHERTFIETS.

Image
SNP App op fietsstuur

De fietsroute in een notendop

  • Lengte: 47,5 km.
  • Start bij station Lelystad Centrum.
  • Langs het Hollandse Hout: een gebied van 895 ha ten oosten van het Oostvaardersplassengebied. Het nog steeds vrij eenvormige loofbos vormt een belangrijke schakel in de ecologische verbindingszone met de Lage Vaart, Oostvaardersplassen en de Knardijk.
  • Knardijk: De Knardijk (1951) was de westelijke en zuidwestelijke buitendijk van de in 1957 drooggevallen polder Oostelijk Flevoland. De dijk dankt zijn naam aan een plaatselijke ondiepte ‘De Knar’, een zandrug uit de laatste IJstijd.
  • Buitencentrum Oostvaardersplassen: na de aanrijroute per fiets vanaf het NS-station Lelystad Centrum door het Hollandse Hout (ca. 12,5 km) bereik je het Buitencentrum ‘Oostvaardersplassen’ van Staatsbosbeheer, het startpunt van de fietstocht rond het Oostvaardersplassengebied. Er is hier ook een parkeerplaats voor je auto en zo ook de mogelijkheid om je fietstocht rond het Oostvaardersplassengebied hier te beginnen. Vanaf het bezoekerscentrum loopt ook nog een mooie rondwandeling van ca. 4 km naar de vogelkijkhut De Zeearend.
  • Oostvaardersveld: In het afwisselende en aantrekkelijke Oostvaardersveld (ca. 260 ha) leven konikpaarden en enkele edelherten. Deze grote grazers zorgen voor een diverse, open vegetatie die aantrekkelijk is voor verschillende vogelsoorten, zoals oa. Bruine kiekendieven, lepelaars, aalscholvers, grauwe ganzen, de roerdomp, kluten en witsterblauwborsten. Boven het terrein kun je de zee- en de visarend zien zweven.
  • Kleine Praambult: vanaf de hooggelegen praambult heb je een mooi overzicht over het droge deel van de Oostvaardersplassen. Tot 2018 liepen hier grote hoeveelheden edelherten.
  • Kotterbos: het halfopen Kotterbos (340 ha) is een aangelegd natuurgebied aan de zuidrand van de Oostvaardersplassen en langs de Lage Vaart in Zuidelijk Flevoland. Het vochtige gebied is begroeid met populieren en wilgenbosjes, maar ook met langzamer groeiende loofbomen als zomereiken, gewone essen, zachte berken, gewone beuken en flink uitgegroeide gewone vogelkers, hazelaars en vlierstruiken.
  • Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders: aan de rand van Almere en de Oostvaardersplassen staat het opvallende Natuurbelevingscentrum ‘De Oostvaarders’, onderdeel van het Nationaal Park ‘Nieuw Land’.
  • De Oostvaardersdijk: vanaf de Oostvaardersdijk heb je een mooi uitzicht over het natte deel van het gebied. Op de smalle strook land zijn tijdens de trek vaak grote hoeveelheden vogels te zien, zoals duizenden oeverzwaluwen.
  • Uitgebreide informatie krijg je binnen de SNP Route-App.
Image
Edelhert fietsroute kaart
De Edelhert-fietsroute op kaart.