icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Edelherttrail Wandelroute Veluwe
Routes

De Edelherttrail: natuurwandelroute van Veluwe naar Monschau

 • 25 mei 2020
 • Door: Redactie Op Pad
 • Fotografie: Jan Mark Moquette

De Edelherttrail is een nieuwe lange wandelroute van de Veluwe naar Monschau met een totale lengte van 370 km. Natuurbeleving staat voorop: bij deze natuurroute is geprobeerd zoveel mogelijk te kijken door de ogen van het edelhert. Waar het kan, wandel je door natuurgebieden en landschappen die het edelhert zou kiezen op zijn tocht dwars door ons land.

Waarom de Edelherttrail?

Ecologische verbindingszones

Om de achteruitgang en de versnippering van de natuur in Nederland te stoppen, werd in de jaren '90 van de vorige eeuw de term Ecologische Hoofdstructuur bedacht. Barrières in de Nederlandse natuur werden in kaart gebracht en plannen gesmeed om ze te overwinnen. Onderdeel was dat er voor dassen en kleine dieren tunnels zouden komen. Voor edelherten had men ecoducten en doorgangen gepland, zodat ze van het ene naar het andere natuurgebied konden lopen.

Zo zou een ecologische verbindingszone ontstaan van de Oostvaardersplassen via de Veluwe, de IJssel, de bossen ten oosten van Nijmegen en de oevers van de Maas richting Zuid-Limburg en Duitsland. Het plan werd in 2011 helaas sterk versoberd door het toenmalige kabinet.

De wandelroute

Henny Brinkhof van Naturetrail had toen al het plan opgevat om de Edelherttrail te gaan ontwikkelen. Een wandelroute, gezien door de ogen van het edelhert: waarlangs ga ik als hert logischerwijs lopen vanaf de Flevopolder naar Zuid-Limburg? Met de nadruk op trail, want je wandelt - zoveel als kan en net als het edelhert - langs de smalle wandelpaadjes. Anno 2020 is de wandelroute, in vier deeltrajecten, deels gereed om bewandeld te worden.

Image
Edelherttrail

Wandelen met de app 'SNP Routes'

De Edelhertentrail is niet bewegwijzerd met routebordjes, markeringen of verfstrepen. Je kunt de wandelroute alleen volgen via de app 'SNP Routes'. Bijkomend voordeel is dat deze route-app op bijzondere plekken aanvullende informatie biedt. Vooral over de natuur om je heen, zoals wild, vogels, insecten, planten, het landschap en de invloed van de mens daarop. Waar je anders in hoofdzaak over een fraai wandelpad zou lopen, ontdek je de natuur in Nederland nu op een hele andere manier!

Shortcodes: waar te vinden?

De wandelroutes ontgrendel je binnen de app met een 'shortcode'. Deze codes zijn te vinden via de webpagina's over de vier deeltrajecten. Het traject Veluwe is gratis, voor de overige trajecten vragen we €5 per traject.

Image
Edelherttrail SNP Routes app
Onderweg met de app 'SNP Routes'.

Startpunt, eindpunt, lengte en etappes

De huidige route start in Harderwijk (het deel Flevopolder slaan we over) en eindigt in Epen (Zuid-Limburg). Bedoeling is Monschau in de Eifel als eindpunt, maar dat laat vanwege de Corona-maatregelen nog even op zich wachten.

Etappes en trajecten

De Edelherttrail bestaat uit 19 etappes van 15 tot 25 km, zo gekozen dat je met openbaar vervoer (trein of bus) bij de start- en eindpunten kunt komen. De etappes zijn verdeeld over 4 deeltrajecten:

 • Traject 1: de Veluwe
  5 etappes Van Harderwijk naar Velp
  Dit traject is klaar om bewandeld te worden.
  Bekijk informatie over de Veluwe-etappes (incl. shortcode)
 • Traject 2: het land van Maas en Waal met tussenliggende stuwwal 
  4 etappes: Van Velp naar Boxmeer. Dit traject is binnenkort beschikbaar.
 • Traject 3: de Maas haar duinen en terrassen
  5 etappes: van Boxmeer naar Vlodrop. Dit traject is binnenkort beschikbaar.
 • Traject 4: het Zuid-Limburgse heuvelland
  4 etappes: Van Vlodrop naar Epen. Dit traject is binnenkort beschikbaar.
Image
Edelherttrail Wandelroute Veluwe
Leuk om te weten: aangevreten hulst verraadt de aanwezigheid van edelherten.