icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Interview

De mooiste fietsplekken volgens Luc Oteman

  • 07 november 2014
  • Door: Luc Oteman

Luc Oteman (60) is één van de bekendste fietsgidsenschrijvers van Nederland. Hij schreef vele gidsen onder meer over Frankrijk, Zwitserland en Portugal.

Gevraagd naar zijn Top 5 van mooiste fietsplekken antwoordt hij:

1) Niederrhein

Het stuk Noordrijn-Westfalen dat aan Nederland grenst en door de Duitsers zelf als Fietsparadies wordt gekenschetst, is mijn achtertuin. Al meer dan 30 jaar maak ik hier wekelijks met vrienden fietstochten, steevast onderbroken door Kaffee und Kuchen op een terrasje in Kalkar, Xanten of Kevelaer. Veel plattelandsweggetjes zijn ‘Anlieger frei’ dus met de auto alleen voor bewoners toegankelijk. Er liggen fraaie, bewegwijzerde meerdaagse routes zoals de Via Romana naar Xanten en de Herrensitzroute. De heuvels van het Reichswald, de Sonsbecker Schweiz en het Hohwald houden mijn klimconditie op peil.

2) Marokko

In de Hoge Atlas en de Djebel Saghro in Marokko maakte ik vorig jaar voor het eerst een mountainbiketocht. De kleurrijke ontmoetingen met gastvrije mensen, de magische zonsondergang aan de voet van western-achtige rotsen bij Bab-n-Ali, de Rozenvallei en de Dadelvallei en de overtocht van de ruige Tizi-n’Tazazert smaakten naar meer!

3) West-Ierland

Omdat ik ook na bijna twintig jaar nog altijd terug verlang naar de wolkenluchten van Connemara, en de spectaculaire rotskusten van de westelijke schiereilanden Mizen Head, Kerry, Beara en Dingle. Binnen enkele dagen gleed een stressvol jaar van me af al neuriënd op de fiets tijdens de regenbuitjes en ’s avonds genietend van live volksmuziek in een van de pubs in Donegal.

4) Alentejo in Portugal

In het oosten van de Portugese Alentejo vormen in maart en april de wegbermen een prachtig kleurenpalet van bloemen en ontdekte ik een vijf kilometer lange weg met 65 ooievaarsnesten op bomen en telefoonpalen! ’s Avonds bijkomen op een terrasje in Mèrtola met een biertje en slakjes die met een speld uit hun huisje gepeuterd moeten worden. Overnachten in een hotel met uitzicht op de rondzeilende ooievaars boven de Guadiana.

5) Frankrijk

Hét fietsland bij uitstek verveelt nooit, biedt elk wat wils en is met meer dan 10.000 campings ideaal voor fietskampeerders. De bergfietser kan zich uitleven in het Massif Central, Vogezen, Jura, Alpen of Pyreneeën. Meer toeristisch ingestelde vakantiefietsers kunnen terecht op talloze véloroutes en voies vertes. Om er een paar te noemen: de Vélodysée, de Tour du Lubéron, de Tour du Bourgogne, het Canal du Midi en Canal de Garonne en de nog in ontwikkeling zijnde ViaRhôna. Mooiste traject: de kustweg tussen Calvi en Porto op Corsica.

 

 

Image
Luc Oteman