icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Vogezen uitzicht
Reisverhaal

Lezersverhaal: Ideaal outdoorweekend in de Vogezen

  • 08 september 2021
  • Door: Aniek de Kort

Het massief van de Vogezen ligt op slechts zes uur rijden van Utrecht en is één grote speeltuin voor de outdoorliefhebber. Met maar liefst veertien bergtoppen hoger dan 1.000 meter, 440.000 hectare bos en zeven natuurreservaten hoef je je hier geen moment te vervelen. Wij trokken onze (waterdichte) schoenen aan en gingen eropuit!

De Vogezen kenmerken zich door de ronde toppen, ook wel ‘ballonnen’ genoemd. Op onze eerste dag kiezen we voor de zuidelijk gelegen Ballon d’Alsace. We beginnen met een lunch in een van de typische Auberges. Zodra we één voet over de drempel hebben gezet, betrekt het weer en worden we begroet door striemende regen en wind en dichte mist. Perfect weer om eens goed bij uit te waaien.

Vergezeld door een enthousiaste gids wandelen we langs een van de vele grenspalen die dit gebied rijk is: vroeger liep hier de Pruisisch-Franse grens. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en nadat hij ons op een paar dierensporen heeft gewezen, zien we zelf een grote afdruk in de modder staan. Onze fantasie slaat op hol: wolven, beren? Leven die hier? De gids haalt ons uit onze wildwest-droom; de pootafdruk is van een grote hond.

Image
Frankrijk Vogezen wandelen
Image
Bord Vogezen

We wandelen gestaag naar boven door een prachtig bos, waarbij de mist voor een mystiek sfeertje zorgt. De beuken hier zien er anders uit dan we gewend zijn: door het slechte weer kruipen de bomen tegen elkaar aan voor bescherming. Zo is de kans op overleving groter.

Ineens zijn we bij de ronde, kale en vlakke top. Ondanks dat we een korte afstand hebben afgelegd, voelt het met deze weersomstandigheden toch als een heuse overwinning. Onze gids begint weer, enthousiast als altijd, te vertellen: kijk, dáár ligt het Zwarte Woud, dáár zie je de toppen van de Zwitserse Alpen. Of zou je kúnnen zien, bij helder weer. De mist houdt ons gevangen in een kleine, witte wereld.

Grand Ballon

Dag twee zijn de weergoden ons beter gezind. Gelukkig maar, want vandaag staat een klim naar de Grand Ballon op de planning, met zijn 1.424 meter de hoogste top van de Vogezen. Tijdens onze klim volgen we de routebordjes van de GR5. Deze langeafstandsroute, die van Hoek van Holland naar Nice loopt, brengt je langs alle – letterlijke – hoogtepunten van de Vogezen. Ideaal dus om dit gebied goed te verkennen.

Vanuit het bos, dat zich al in herfstkleuren heeft gehuld, lopen we via een weiland vol nieuwsgierige koeien richting een grashelling. Het is in de winter een populair skigebied: de relatief vlakke hellingen zijn ideaal voor kinderen of de beginnende skiër.

Eenmaal op de top worden je inspanningen beloond met een geweldig panorama-uitzicht. De toppen van de Jungfrau, Eiger en Matterhorn steken in de verte pontificaal af tegen de horizon. Kenmerkend voor de top van de Grand Ballon is het radarstation dat in de jaren ’90 is gebouwd voor de luchtvaart. Later is hier nog een weerfunctie aan toegevoegd.

Image
Frankrijk Vogezen wandelen

Downhill actie

Geen zin om te wandelen? Ook snelheidsduivels komen in de Vogezen aan hun trekken. In het downhillpark Station du Lac Blanc – Bike Park ga je met de skilift omhoog, om vervolgens op twee wielen de berg af te scheuren. Er zijn mountainbikeroutes voor ieder niveau. Fietsfans beleven hier zeker een toptijd. Heb je geen mountainbike? Geen probleem, alles is hier te huur.

Biatlon

Bij de ESF la Bresse worden we begroet door geweerschoten. Biatlon! Deze sport, een combinatie van langlaufen en schieten, is ontzettend populair in de Vogezen. De uitdaging is om na een ronde langlaufen (ja, dit kan ook in de zomer!) je ademhaling en hartslag zo snel mogelijk omlaag te krijgen om de kans op raakschieten te vergroten. Oud-olympisch kampioene Véronique Claudel wacht ons op voor een introductieles in biatlon-scooter, waar we bij gebrek aan sneeuw gaan steppen in plaats van langlaufen.

We beginnen met schieten. Het eerste schot gaat direct in de roos. Beginnersgeluk? Maar ook de andere vier raken doelwit. Ik begin langzaam te geloven dat ik een natuurtalent ben, maar dan is het tijd om de steps erbij te pakken. Nadat we een uitgezet parcours hebben gevolgd is onze hartslag flink omhooggegaan. We pakken de geweren weer op, richten, schieten en…. Mis! Het blijkt toch een stuk lastiger dan gedacht, maar ook nog véél leuker. Een absolute must wanneer je in de buurt bent!

Image
Biatlon Vogezen
Biatlon
Image
Wandelen Vogezen

Strijdtoneel tijdens de Eerste Wereldoorlog

De Vogezen waren lange tijd een geopolitieke speelbal. Het gebied behoorde tot Frankrijk, werd ingenomen door de Duitsers en behoort uiteindelijk toch weer tot Frans grondgebied. Dat ging niet zonder slag of stoot. Om meer te weten te komen over deze woelige geschiedenis, brengen we een bezoek aan Hartmannswillerkopf. Hier werd tijdens de Eerste Wereldoorlog flink gevochten, nu werken de Fransen en Duitsers samen om de herinnering aan de geschiedenis van deze berg levend te houden. Je vindt er een klein museum en een oorlogsbegraafplaats. Maar echt interessant wordt het pas wanneer je over de berg omhoog loopt. Door de inzet van tientallen vrijwilligers zijn de tientallen bunkers en forten bewaard gebleven. Je wandelt hier door de loopgraven door een verlaten strijdtoneel, met recht een surrealistische ervaring.

Genieten in Kaysersberg

We eindigen onze reis in Kaysersberg in de Elzas. Niet alleen de naam verraadt de Duitse historie, ook de kleurrijke vakwerkhuizen herinneren aan de tijd dat het dorp onder de Duitse vlag viel. De Elzas staat bekend om zijn heerlijke wijnen, zoals de Riesling, Pinot Noir en Pinot Gris. En in dit gezellige dorpje zijn gelukkig meer dan genoeg terrasjes om hiervan te genieten. Een heerlijke afsluiter van een heerlijk outdoorweekend!

Image
Begraafplaats Vogezen
Oorlogsbegraafplaats in Hartmannswillerkopf
Image
Dorp Vogezen
Praktische info

De Vogezen worden opgedeeld in vier delen: de noordelijke Vogezen, de centrale Vogezen, de hoge Vogezen en de zuidelijke Vogezen. Je bent er in slechts zes uur rijden (vanaf Utrecht), wat het een ideale bestemming maakt voor een korte vakantie. Liever met de trein of het vliegtuig? Het goed bereikbare Basel ligt op een steenworp afstand.

Om de regio te verkennen is Gérardmer een ideale uitvalsbasis. Het dorpje ligt centraal gelegen en je vindt er menig goed restaurant om je dag mee af te sluiten.

 

Meer lezen:
Wandelen in de Vogezen